Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češi se proti Švédsku představí bez Marka a v brance s Kopřivou

Helsinky - Bez nejproduktivnějšího hráče Kontinentální ligy Jana Marka a v brance s Miroslavem Kopřivou nastoupí čeští hokejisté v sobotu od 12:00 v Helsinkách ke svému druhému utkají na turnaji Karjala. Opora ruského Magnitogorsku dostala od trenérů národního týmu volno s ohledem na vytíženost v klubovém dresu. Místo Marka se v sestavě objeví debutující David Květoň.

Čeští hokejisté ve čtvrtek prohráli ve finské metropoli s domácí reprezentací po samostatných nájezdech a pokud chtějí pomýšlet na vítězství v úvodním turnaji seriálu Euro Hockey Tour musí Švédy porazit. Seveřané ve svém první duelu nestačili v Moskvě na Rusko, kterému podlehli těsně 0:1. 

"Chtěli bychom hrát aktivně, vyvarovat se zbytečných oslabení a zlepšit hru v oslabení, na kterou jsme se dnes na tréninku zaměřili," řekl asistent trenéra Josef Jandač. 

Češi se dnes na ledě Hartwall arény připravovali asi 40 minut a kouč Vladimír Růžička se svými pomocníky Jandačem a Ondřejem Weissmannem jim důsledně vysvětlovali, jak by si představovali, že by situace ve čtyřech měli bránit. "O přesilovku nám prakticky vůbec nešlo," uvedl Jandač. 

V prvním duelu proti Finsku byli čeští hráči devětkrát vyloučeni, což bylo příliš. "Řešili jsme to stejně, jako se o tom baví v jakémkoliv jiném týmu. Jde hlavně o to, abychom se vyvarovali nevynucených faulů. V útočném pásmu, hokejkou. Jsou samozřejmě i situace, které se musí hasit faulem," podotkl bývalý úspěšný kouč Českých Budějovic. 

V brance dostane v sobotu příležitost Kopřiva, kterého čeká třetí reprezentační zápas. Poprvé však proti soupeři ze světové špičky. V dubnu nastoupil dvakrát proti Bělorusku. "Pro mě je to velká příležitost, už se nemůžu dočkat. Dva jarní zápasy byly pro nás jednoznačnou záležitostí, tenhle bude trochu jiný a napoví více," řekl Kopřiva. 

Opora extraligového Kladna a podle statistik aktuálně nejlepší gólman soutěže si o Švédech zatím nic nezjišťoval. O radu ale prý požádá svého dřívějšího kladenského spoluhráče Martina Ševce, který nyní hraje ve Färjestadu. "Snad mi poradí nějaké fígle," usmál se Kopřiva.

Ševc je v týmu jediným českým krajánkem z Elitserien, sobotní duel ale prestižněji nebere. "Já se v národním týmu těším na každý zápas a každý beru prestižně. Jediná výhoda bude, že tam mají hodně hráčů z ligy, takže je znám. Zas tak dlouho tam ale nepůsobím, takže to nebude takové. Vím ale, co od nich můžu čekat," řekl Ševc, podle kterého bude základem úspěchu vypořádat se s kvalitním obranným systémem soupeře a jeho důslednou hrou ve středním pásmu.

Předpokládaná sestava ČR:

Kopřiva - K. Rachůnek, Čáslava, Krstev, Barinka, Němec, Blaťák, Kutlák, Ševc - Irgl, Čermák, Čajánek - Klepiš, Vašíček, Nedorost - Kumstát, Skuhravý, Rolinek - Květoň, Vampola, Hořava - Marek

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články