Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Startuje čtvrtfinále play-off, Sparta přivítá v "exkluzivním derby" Kometu

Praha - Úvodní dva zápasy otevřou čtvrtfinále play-off hokejové extraligy. Po deseti dnech od posledního soutěžního zápasu nastoupí Sparta k prvnímu duelu ostře sledované série proti Brnu. Hradec Králové vyzve doma Litvínov, proti kterému se mu v této sezoně příliš nedaří. Přímý přenos utkání Sparta - Kometa sledujte od 18:10 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Sparta Praha – Kometa Brno (18:30)

Kouč Jiří Kalous prožije první play-off na sparťanské střídačce. "Věřím v sílu našeho týmu, ale zároveň vidím, že proti nám stojí silný soupeř. Před sezonou se mluvilo o Kometě jako o jednom z největších favoritů na titul, a to platí i před startem play-off. Přestože se umístili po základní části na šestém místě, je to pořád tak. Že jsme se umístili třetí a oni šestí, vůbec o ničem nerozhoduje," uvedl Kalous.

Pražané jdou do série zdravě sebevědomí. "A s vírou ve vlastní schopnosti. Máme kompletní tým bez zraněných hráčů a veškerou přípravu posledních dní jsme zaměřili na čtvrtfinále. Navíc jsou tu s námi další dvě lajny, ze kterých si můžeme vybrat hráče do základní sestavy v případě zdravotních problémů. Série s Kometou bude určitě tvrdá, ale snad se obejdeme bez vážnějších ztrát," řekl Kalous.

"Sparta je v sérii určitě favorit. Podle postavení v tabulce, svou kvalitu ukázala i v Lize mistrů. Celou sezonu předvádí v extralize vyrovnané výkony. Máme před soupeřem respekt," uvedl asistent trenéra Komety Petr Haken, který vnímá i vysokou rivalitu mezi oběma kluby. "Nazval bych to exkluzivním derby," dodal.

Věří však, že Brňané jsou dobře připravení. "Zaměřili jsme se i na systémové věci, řešili jsme soupeře, zlepšení přesilovek. Chceme se prezentovat naší hrou. Poslední utkání, která jsme odehráli, nevypadala špatně. Toho se chceme držet a podobně zápasy v play-off začínat. Můžeme se opřít i o dobré výkony brankáře Čiliaka," konstatoval Haken.

Kometa se po návratu do extraligy střetla v play-off se Spartou dvakrát a v obou případech soupeře vyřadila. "V těchto sériích, které jsme, byť se štěstím, vyhráli, byla Sparta rovněž favoritem, ale zlomili jsme ji srdcem, vůlí a obrovským nasazením. I tentokrát bude toto základem všeho," uvedl majitel klubu a hlavní kouč Libor Zábranský.

Hradec Králové – HC Litvínov (18:00)

Kouč Hradce Králové Václav Sýkora připomněl, že základ soupeřova kádru je delší dobu pohromadě. "Mužstvo se zas tolik nezměnilo vzhledem k mistrovské sezoně, kostra je stejná. Mužstvo je dobře trénované a hraje organizovaně," řekl Sýkora.

Fakt, že Hradec vybojoval těsně čtvrtou příčku a může začít doma, nepřeceňuje. "Nebral bych to jako velkou výhodu. Je to lepší v tom, že v úvodu série budeme mít domácí rostředí, nemusíme nikam cestovat, budeme mít podporu svého publika. Víc bych v tom neviděl," uvedl Sýkora.

Věří, že hráče nebude svazovat tlak spojený s vysokými ambicemi, které klub má. "Očekávání jsou každou sezonu. Tlak si nesmíme připouštět. Důležitější je pozitivní tlak, který by v sobě měli mít všichni hráči - a to dosáhnout dobrého výsledku v každém zápase," podotkl Sýkora.

Litvínov si pro úvod série na východě Čech nastavil obvyklý cíl. "Jedeme ven a chceme se pokusit urvat nějaký zápas. Snažíme se čerpat ze všech čtyř vzájemných utkání v sezoně, jež byla velmi vyrovnaná. Pečlivě jsme si rozebrali, co jsme v nich udělali špatně," řekl asistent trenéra Darek Stránský.

"Soupeř má velice vyrovnané tři útoky, urostlé a fyzicky dobře disponované hráče, kteří umí být důrazní, kde je potřeba, a rozhodnout. To je asi jejich největší devizou," doplnil Stránský.

Pikantní bude čtvrtfinále pro zkušeného obránce Vervy Karla Pilaře. "Hradec je kompaktní tým, dobré jádro kluků, v klubu jsou finance. Na čtvrtém místě neskončili náhodou. Určitě je to těžký soupeř," uvedl Pilař.

"Mají silové útočníky, hodně chodí do branky. S Jarůškem, Picardem a dalšími se snaží o jednoduchý, silový, takový ten play-off hokej. A k tomu navíc chytrost 'Bedýnky' (Jaroslava Bednáře). Budeme se snažit na to dobře připravit," ujistil Pilař, který ještě v minulé sezoně oblékal právě královéhradecký dres.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články