Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Češi napravili zaváhání a zdemolovali Finsko 7:1

Göteborg - První body na Švédských hrách si připsali čeští hokejisté, ve svém druhém utkání v Göteborgu deklasovali Finsko 7:1. Jasnou výhrou napravili úvodní porážku se Švédy (2:5) a zůstávají ve hře o turnajové prvenství.

Radost českých hokejistů
zdroj: AP autor: Björn Larsson Rosvall

Český tým s Pavlem Francouzem v brance vedl po dvou třetinách už 4:0. O góly vítězů se postarali výhradně útočníci. Dvakrát se trefil Lukáš Radil, po jednom gólu přidali Michal Vondrka, Michal Birner, Lukáš Kašpar, Michal Řepík a Petr Holík.

Francouz se musel činit v šesté minutě, kdy ve středním pásmu našlápl Hintz, ale se zakončením mezi betony neuspěl. Před polovinou úvodního dějství měli slibné náznaky příležitostí Haapala a Kovář, pak už začala čím dál více narůstat aktivita českého týmu.

Ve 12. minutě přišla první odměna. Kämpf vybojoval u spodního oblouku branky puk, objel ji a kotouč ideálně naservíroval Zohornovi, jemuž stačilo trefit mezi tyče.

V 15. minutě už to bylo 2:0. Češi si vytvořili tlak během signalizované početní výhody a tečující Vondrka změnil směr Radilovy střely bez přípravy mimo dosah brankáře Metsoly.

Hned v úvodu druhé třetiny měl dobrou šanci Radil, ale Metsola mu sebral radost. O chvilku později už tak úspěšný nebyl, když ho propálil Birner a zvýšil na 3:0. Ve 25. minutě byl prvním vyloučeným hráčem Vondrka a Francouz musel tygřím skokem hasit šanci Finů po vlastní chybě.

Již v plném počtu mohl dorážet z úhlu Šimek, ale kotouč mu sklouzl z hole. Francouz se vyznamenal i při dalším oslabení proti Kärkimu. Velkou šanci si vypracovali na druhé straně Jelínek s Hykou, jemuž sebral jistý gól Kousa.

Dominanci českého týmu pak při Kovářově vyloučení dovršil parádní ranou z otočky Kašpar, pro něhož vybojoval puk Zohorna.

Seveřané dávali ve třetí části jasně najevo, že nechtějí končit zápas s nulou na kontě vstřelených branek a při přesilovce pět na tři se čestného úspěchu dočkali zásluhou Erkinjunttiho.

Na začátku 48. minuty ale sami faulovali a přestože Metsola nejprve skvěle vychytal Kováře, další inkasovaný gól jen oddálil, neboť ho vzápětí překonal Řepík.

Rozklad Finů dovršili v další přesilovce Holík a svou druhou dnešní trefou Radil, jemuž nabídl gól při přečíslení dvou na jednoho parádní zpětnou přihrávkou před prázdnou branku Kovář.

Finsko - Česko 1:7 (0:2, 0:2, 1:3)

Branky a nahrávky: 46. Erkinjuntti (Savinainen) - 13. Radil (Kämpf, Jan Kovář), 15. Vondrka (Radil, Polášek), 22. Birner (Holík), 39. Kašpar (T. Zohorna), 49. Řepík (Holík, Rutta), 58. P. Holík, 60. Radil (Jan Kovář). Rozhodčí: Öhlund, Harnebring - Lundgren, Malmqvist (všichni Švéd.). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1468.

Finsko: Metsola - Koivisto, Mikkola, Kousa, Lehtonen, Näkyvä, Melart, Kivistö, Järvinen - Palola, Sallinen, Haapala - Peltola, Manninen, Savinainen - Nättinen, Suomela, Erkinjuntti - Ojamäki, Hintz, Kärki. Trenéři: Lauri Marjamäki, Kalle Koskinen a Valtteri Immonen.

Česko: Francouz - Kundrátek, Šimek, Rutta, T. Dvořák, Vitásek, Polášek, Kolář II, Klok - Radil, Jan Kovář, Vondrka - Řepík, P. Holík, Birner - Kašpar, V. Růžička ml., T. Zohorna - Hyka, P. Jelínek, Kämpf. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články