Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kanaďané zvládli duel se Švédy a ve finále se postaví Spojeným státům

Montreal – Kanaďané otočili semifinálový duel proti Švédsku z 1:2 na konečných 5:2 a po postupu do finále si zahrají o zlato proti USA. Hráčům Tří korunek nepomohl ani skvělý začátek, po kterém vyhnali Ingrama z branky. Javorové listy těžily zejména ze hry ve čtyřech hráčích na každé straně, dvě trefy včetně vítězné branky zaznamenal Gauthier.

Hokejisté Kanady do 20 let
zdroj: ČTK/PA autor: Paul Chiasson

Snad poprvé byli Kanaďané považováni na domácím šampionátu juniorů za mírného outsidera v semifinálovém utkání proti Švédsku a aktuální rozložení sil se začalo potvrzovat hned od začátku. Kanada však dokázala pokaždé zareagovat na švédské trefy a při hře ve čtyřech vstřelila dvě důležité branky.

Nejprve vyrovnal Cirelli na 2:2 a po vedoucím gólu Gauthiera přidal pojistku znovu při vyloučení na každé straně kapitán Strome. Ačkoli brankář Sandström držel naděje Švédů až do konce, nepřipustili Kanaďané dramatizaci duelu. Javorové listy se tak mohou těšit na severoamerické finále proti Spojeným státům, Švédsko doplní Rusy v boji o bronz.

Rychlý začátek Švédů Kanadu nezabrzdil 

Kanaďané se mohli v úvodu utkání nastartovat přesilovou hrou. Do zajímavé pozice se propracoval Raddysh, který však nastřelil ze strany jen tyč. A tak udeřili Švédové z protiútoku. Ještě v oslabení zatáhl puk do útočného pásma Eriksson Ek a švihem prostřelil brankáře Ingrama na vyrážečku.

Svižný začátek pokračoval i v následujících minutách. Nejprve po typickém důrazu v brankovišti vyrovnal ze závaru Stephens, ale o necelou minutu poté Grundström poslal Švédy po úniku znovu do vedení. Dva góly v kanadské síti ze tří střel vedly k výměně gólmanů, když Ingrama nahradil Hart.

Vyrovnání měl na holi Barzal, ale v situaci dva na jednoho byl v rozhodujícím momentu před prázdnou brankou podražen švédským obráncem, a tak ani nezakončil. Přesto se nevylučovalo. Na konci první části ale šel na trestnou lavici nejprve Dube a po něm i Grundström a při hře čtyři na čtyři se z vrcholu kruhu prosadil Cirelli, který srovnal na 2:2.

Další gól mohli Kanaďané přidat na začátku druhé třetiny, ale seveřané v čele s brankářem Sandströmem přečkali přesilovou hru javorových listů. Kanadský tlak však pokračoval dál a Švédové se v této fázi hry pouze bránili. Vysvobození přišlo až po faulu na Nylandera. Přesto Kanada ve svém snažení neubrala a Cirelli nastřelil z pravého kruhu další tyč.

Gauthier vstřelil rozdílový gól

Převaha Severoameričanů se vystupňovala po polovině utkání, kdy po špatné rozehrávce Švédů dorazil do branky volný puk Gauthier a poprvé se hráči v černo-červených dresech dostali v zápase do vedení. Další problémy v obranném pásmu vyřešil dvěma skvělými zákroky Sandström, který vychytal Josta z bezprostřední blízkosti.

Od dalšího remízového stavu zachránil Kanadu obránce Fabbro, který zastavil poskakující puk na brankové čáře ve spolupráci s Hartem. Švédové nasadili do třetí třetiny teprve 16letého Dahlina a byl to mladý obránce Frölundy, jenž si šikovným průnikem došel pro přesilovku. Tu však brzy ukončil faul Kylingtona, který se ukázal jako rozhodující.

Po vyloučení se vhazovalo v útočném pásmu Kanady a k volné střele se uvolnil kapitán Strome, který využil clony před švédským brankovištěm a zvýšil skóre na rozdíl dvou branek. Hokejisté Tří korunek potřebovali vstřelit co nejdříve kontaktní gól, proti byl ale Hart, jenž vychytal v největší šanci Söderlunda. V samotném závěru přidal pojistku při powerplay soupeře Gauthier. Kanada si o zlato zahraje proti USA, Švédsko se musí spokojit s bojem o bronz proti Rusku.

Kanada - Švédsko 5:2 (2:2, 1:0, 2:0)

Zdroj
ČT sport, TSN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články