Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

ČSLH hodlá nekalé praktiky agentů eliminovat speciálním certifikátem

Praha - Český svaz ledního hokeje (ČSLH) chce zprůhlednit situaci mezi agenty působícími v tuzemském hokeji. Zavádí proto certifikát hráčského zprostředkovatele oficiálně registrovaného svazem. Věří, že tak vyselektuje nekale pracující agenty, kteří vrhají špatné jméno na všechny ostatní.

Tomáš Král
zdroj: ČT4 autor: Michal Doležal

ČSLH tak navazuje na spolupráci s Transparency International a iniciativou Loveckorupcniku.cz, s nimiž projekt představil ve snaze zprůhlednit hokejové prostředí, zejména na nižších úrovních. Certifikát, který uděluje výkonný výbor ČSLH, mohou získat za roční poplatek 10 000 korun právnické osoby a za polovinu fyzické osoby. Ovšem za předpokladu, že jsou bezúhonné a řádně registrované v souladu s českým právním řádem.

Vedle žádosti o certifikát musí žadatel předložit výpis z obchodního rejstříku, čestné prohlášení o bezúhonnosti, podepsaný kodex etického chování a zaplatit poplatek. Certifikát není pro provozování zprostředkovatelské činnosti povinný, ale posiluje pozici a důvěryhodnost jeho držitelů.

"Pro hráče, kluby a rodiče by měl být důležitým signálem, že spolupracují se subjektem, který splňuje základní právní, odborné a etické požadavky profese. Při výběru zprostředkovatele by k tomu určitě měli přihlížet," uvedl prezident ČSLH a zároveň právník Tomáš Král.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejové agenty pomůže rozlišovat certifikát od ČSLH

"Vzhledem k naší právní úpravě může aktuálně dělat agenta v podstatě každý právník z ulice, když to řeknu takhle. Není snadné se v tom orientovat. Chceme tuto oblast zlepšit," řekl ředitel extraligy Josef Řezníček.

Certifikát a s ním spojené uvedení agentova jména na webu ČSLH nicméně není věčný. "Když se k nám dostane nějaká stížnost, budeme ji řešit. Existují tam i sankce, které mají tři stupně - napomenutí, pozastavení platnosti certifikátu a případně jeho odebrání. I z tohoto důvodu, že chceme mít vždy aktualizovaný přehled, se poplatek platí ročně," vysvětlil Řezníček.

K povinné registraci agentů, jak je tomu v Kontinentální lize nebo ve Skandinávii, svaz prozatím přistoupit nechtěl. "Co vzniká teď, chceme posléze rozvíjet, ale tohle je nejsnadnější krok. Dokážu si představit, že nebude vůbec zapotřebí posouvat se k povinné registraci. Teď potřebujeme především nasbírat nějaké zkušenosti s tímto opatřením a zjistit, jestli se nám podaří eliminovat ty podvodné agenty," doplnil Řezníček.

"Čteme různě o tom, že v hokeji působí i agenti, kteří jsou označovaní jako gangsteři a banditi, ale díky certifikátu, který svaz připravil, by měl být trh mnohem čistší a transparentní. Všichni, co se tím skutečně zabývají, na tom budou pouze profitovat," prohlásil hráčský agent Jiří Hamal.

"V Transparency International jsme s ostatními právníky sestavili sedmero rad, které mají pomoci hráčům i rodičům se lépe orientovat. Základem je zajistit si o agentovi maximální rozsah informací, k čemuž má pomoci právě certifikát pro hráčské zprostředkovatele," řekla právnička Sylvie Kloboučková.

Podle zakladatele a projektového manažera iniciativy Loveckorupcniku.cz Jana Hanáka se chování některých agentů ukázalo jako největší problém po dobu spolupráce s ČSLH.

"Evidujeme několik desítek případů, kdy došlo k poškození ze strany agenta. Škody přesahují milion korun. Jde především o nevýhodnou smlouvu pro hráče. Rodiče jsou pak mnohdy odkázáni na civilní soudy. Aby bylo jasno, týká se to jednoho až dvou procent agentů, ale praktiky některých lze přirovnat k chování tzv. šmejdů," zakončil Hanák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články