Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Češi dali v přípravě Rusům tři branky, nakonec ale padli. Sobotka se zranil

Petrohrad – První přípravný zápas před blížícím se Světovým pohárem českým hokejistům vítězství nepřinesl. Svěřenci trenéra Josefa Jandače, jenž prožil premiéru na lavičce reprezentace, proti Rusku v Petrohradu sice vstřelili tři góly, domácí byli ovšem produktivnější a před zaplněnou arénou triumfovali 4:3. Větší nepříjemností pro národní tým bylo zranění Vladimíra Sobotky, jenž musel na vyšetření do nemocnice. Podle prvních informací by měl být útočník bez vážnějších následků.

"Zápas se asi rozhodl ve druhé třetině, kdy jsme tam měli dost vyloučených po sobě a neuhráli jsme to tam. Pak jsme ještě ztratili Vláďu Sobotku, takže jsme točili jedenáct útočníků, ale v té třetí třetině už to mělo parametry, jaké jsme si představovali na začátku," řekl Jandač.

Češi zahrozili už v úvodní minutě, když z úhlu vystřelil Pastrňák a Bobrovskij měl štěstí, že mu vyražený puk nezapadl do branky. Činit se musel i gólman Mrázek, jehož prověřil Panarin. Ve čtvrté minutě šli do vedení Jandačovi svěřenci. Sobotkova přihrávka prošla zpoza branky za levý kruh ke Kempnému, který tvrdou ránou otevřel skóre.

O chvíli později oživila dění potyčka Orlova s Voráčkem. Rusové se při své snaze do vyložených šancí nedostávali. Naopak Hanzal odstavil u mantinelu Markova a po přihrávce Paláta se dostal sám před Bobrovského, který ale zasáhl.

Mrázek kryl Panarinovu ránu i Malkinovo zakončení. Dlouho bezzubý tlak nakonec vyústil ve vyrovnání, protože v 19. minutě Panarin zamířil z mezikruží zápěstím přesně do pravého horního rohu Mrázkovy branky. Před pauzou mohl otočit skóre po průniku Kuljomin, ale bekhendem neuspěl.

V úvodu druhého dějství se český tým sice ubránil v prvním oslabení při trestu Jordána, ale vzápětí putoval na trestnou lavici debutant Jaškin a Znarokův výběr už udeřil. Kuzněcov ještě puk ze vzduchu do české branky nesklepl, ale o chvilku později Tarasenko z pravého kruhu trefil protější horní roh branky.

Češi svou početní výhodu při Nestěrovově pobytu na trestné lavici nevyužili, přestože byli nebezpeční. Naopak ve 29. minutě zvýšili Rusové, když po Marčenkově ráně do pravé tyče dorazil puk do odkryté branky Kučerov. Snížit mohl po Faksově přihrávce Jaškin.

Po polovině utkání zůstal ležet na ledě Sobotka, pak zamířil do šatny a do utkání už nezasáhl. Další českou přesilovku zkrátilo vyloučení kapitána Plekance, který krátce po návratu na led šel pykat znovu. Češi se ubránili a už při plném počtu hráčů na ledě měl možnost Kuzněcov, ale Mrázek zasáhl. "Pět vyloučení za třetinu vám vezme i síly, je to dost," litoval Jandač.

Na přelomu druhé a třetí části přečkali hosté další oslabení při trestu Milana Michálka a ve 42. minutě trefil po Faksově přihrávce Frolík levou tyč. Na druhé straně mohl zvýšit Tarasenko. Při Kuzněcovově vyloučení Bobrovskij kryl Frolíkův pokus z mezikruží, ale ve 47. minutě už se Češi radovali. Hanzalovu přihrávku zadovkou si srazil do vlastní branky Marčenko. Za dvě minuty ale odpověděl po rychlém brejku Dadonov.

"Podařilo se nám snížit, ale hned jsme zase dostali gól. To byla škoda. Před čtvrtým gólem to byla moje chyba. Propadl jsem tam, ujel mi hráč a dostali jsme gól. Takové chyby se ale v prvním zápase daly čekat. Doufám však, že se v dalších utkáních zlepšíme," řekl Hanzal.

V 58. minutě snížil Plekanec, ale další šanci po předchozí velké příležitosti Dacjuka mu bravurně vykryl Bobrovskij a sborná už těsnou výhru udržela. "Je škoda, že jsme prohráli. Myslím si ale, že v naší hře byly nějaké dobré věci. V předbrankovém prostoru jsme se snažili vše dávat na branku a hráli jednoduše. To bylo dobré. Trochu jsme ale měli zmatky v naší obranné třetině, takže na tom musíme pracovat," dodal Hanzal.

Rusko - ČR 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 19. Panarin (Šipačov, Dadonov), 26. Tarasenko (Kučerov, Markov), 29. Kučerov (Marčenko, Orlov), 49. Dadonov (Panarin, Šipačov) - 4. Kempný (Sobotka, M. Michálek), 47. Hanzal (Hemský, Kempný), 58. Plekanec (Polák, Palát). Rozhodčí: Dwyer (Kan.), Olenin - Lazarev (oba Rus.), Cormier (Kan.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 6311.

Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Markov, Nestěrov, Marčenko, Kulikov - Kučerov, Kuzněcov, Ovečkin - Tarasenko, Malkin, Kuljomin - Dadonov, Šipačov, Panarin - Namestnikov, Dacjuk, Tělegin. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin, Harijs Vitolinš a Ilja Vorobjov.

ČR: Mrázek - Šustr, Nakládal, Z. Michálek, Jordán, Polák, Kempný - J. Voráček, Plekanec, Birner - Palát, Hanzal, Pastrňák - Hemský, Faksa, Michael Frolík - Jaškin, Sobotka, M. Michálek. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Josef Jandač (trenér ČR): "Zápas se asi rozhodl ve druhé třetině, kdy jsme tam měli dost vyloučených po sobě a neuhráli jsme to tam. Byl tam i trošku smolný ten inkasovaný gól, kdy tam Michal Birner zlomil hokejku a hráli jsme tam ve třech. Pět vyloučení za třetinu vám vezme i síly, je to dost. Pak jsme ještě ztratili Vláďu Sobotku, takže jsme točili jedenáct útočníků, ale v té třetí třetině už to mělo parametry, jaké jsme si představovali na začátku. Tam jsme hru hodně zvedli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články