Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Palát: Světový pohár? Jednodušší je překvapit

Praha – Hokejový útočník Ondřej Palát se ani letos nedočkal s Tampou Bay vysněného Stanleyova poháru, ale jak sám říká, nemá důvod měnit klub, až mu za rok skončí smlouva. Pětadvacetiletý odchovanec Frýdku-Místku si vydobyl na Floridě skvělou pozici a i díky skvělému play-off v posledních dvou letech nechce nikam odcházet. Po klubových povinnostech se Palát těší na reprezentaci a zářijový Světový pohár, kde by mohl dostat více prostoru než na olympiádě v Soči.

Ondřej Palát
zdroj: Reuters/USA Today Sports

Loni si zahrál Palát s Lightning finále proti Chicagu a zůstal dvě výhry od Stanley Cupu. Letos vypadla Tampa v sedmém utkání finále Východní konference s Pittsburghem. "Vyřazení nás mrzelo. Sezona byla úplně jinačí než minulý rok. Ale měli jsme mítink s manažerem Yzermanem a koučem Cooperem a řekli nám, že sezona byla povedená," řekl Palát na setkání s novinářů po návratu z Tampy.

"Před Vánocemi jsme byli až šestí v konferenci a nevypadalo to s námi vůbec dobře. Dost kluků bylo zraněných, potýkali jsme se i s dalšími věcmi. Přesto jsme hráli dobře a dostali se docela daleko. Hráli jsme dobře druhou polovinu sezony a celé play-off," zhodnotil sezonu autor 40 kanadských bodů z 62 zápasů základní části a dalších deseti bodů ze 17 klání play-off.

V listopadu a prosinci absentoval kvůli zranění kotníku, ale nakonec měl z výkonů v ročníku dobrý pocit. "Není jednoduché se dostat ze zranění a naskočit zpátky. Trvalo to pár zápasů, než jsem se dostal do formy, ale od Nového roku jsem hrál dobře a dařilo se i týmu, dostali jsme se do play-off," prohlásil a byl rád, že se tým dokázal vyrovnat s absencemi kanonýra Stevena Stamkose a pak i dalších opor.

Doufá, že bude mít šanci opět zabojovat o hokejový grál. "Uvidíme, jaké budou změny v průběhu léta. Jestli tým zůstane stejný, tak máme třeba šanci zase příští rok. Všechno záleží, jestli podepíše Stamkos, bez smlouvy jsou také Hedman a Kučerov. Uvidíme, co se bude dít," navázal Palát. Je mu přitom jasné, že bude kvůli platovému stropu těžké udržet všechny opory.

Sám má ještě na příští rok kontrakt s příjmem čtyř milionů dolarů a doufá, že až vedení Lightning vyřeší hektické léto, budou na řadě jednání o prodloužení. "Na mě mají ještě čas. Tampu bych opustit nechtěl, našli jsme si tam hodně přátel a je to tam super. Jak se nedaří hokejově, tak jdete na pláž. Lidi jsou tam přátelští. Hokejově je to neskutečné, vlajky teď byly všude a lidi to tam hodně žerou," pochvaloval si.

V NHL už si Palát udělal dobré jméno a na podzim dostane příležitost se ukázat i v reprezentaci, kde má na kontě zatím jen čtyři duely z olympiády. "V Soči jsem nedostal tolik příležitostí, jak bych asi chtěl. Na Světový pohár se těším a doufám, že předvedeme hlavně dobrý týmový výkon," přál si Palát.

Nedělá si hlavu z toho, že například v prognóze The Hockey News byli Češi zařazeni až na poslední místo ze všech osmi účastníků. "Nijak mě to nedráždí. Překvapit je jednodušší. Na nás není tlak takový jako na Kanadu, to je v náš prospěch," prohlásil Palát.

Světový pohár byl tématem i v kabině Tampy. "Máme tam dvanáct hráčů a trošku jsme se štengrovali, kdo má jaké šance. Sejdu se zase s Gudym (Radkem Gudasem) a Šustříkem (Andrejem Šustrem). V klubu zase říkali, že na tréninkovém kempu nebude půlka týmu, a Yzerman řekl mladším hráčům, že mají velkou příležitost se ukázat, protože dostanou hodně prostoru v kempu a v zápasech," dodal Palát.

Na cestu z Tampy do Čech si přibalil i kvůli přípravě na Světový pohár více hokejek a měl co dělat, aby se s přítelkyní Barborou i jejich goldendoodlem poskládali po příletu do auta. "Měli jsme hodně bagáže. Hlavně pes a jeho klec, k tomu hokejová taška a naše věci. Taky máme hodně svateb, takže s sebou vezu obleky. Žení se bývalí spoluhráči Radko Gudas a Richard Pánik," dodal Palát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články