Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jandač doplnil nominaci pro Světový pohár i o Hemského, chybí Hudler

Praha - Trenér reprezentace Josef Jandač doplnil nominaci o sedm zbylých jmen. Do nominace se dostali další tři obránci a čtyři útočníci, mezi nimi Michal Jordán i Aleš Hemský. Naopak chybí Jiří Hudler nebo Roman Červenka.

Josef Jandač
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Tým byl doplněn o sedm zbývajících jmen. Nominováni byli tři obránci - Zbyněk Michálek, Michal Jordán a Jakub Nakládal. K nim byli jmenováni zbylí čtyři útočníci - Aleš Hemský, Radek Faksa, Dmitrij Jaškin a Milan Michálek.

Jandač se svými asistenty nepovolal například Jiřího Hudlera nebo nejlepšího hráče uplynulé extraligové sezony Romana Červenku. Podle Jandače byla otázka, zda zařadit do týmu Hudlera největším oříškem. "Je to výborný hráč, má svoje kvality. Všichni jsme zvažovali pro a proti a nakonec vzniklo rozhodnutí Jirku nebrat, protože se nám nevešel do prvních dvou pětek," uvedl kouč. 

Podobné to bylo i u Červenky. "Odehrál výborné mistrovství a taky jsme ho hodně zvažovali, ale nakonec rozhodlo to, že přeci jen v NHL hrál krátce. A také to, že by neměl prostor v prvních dvou pětkách. Přeci jen je to hráč, který je zvyklý být víc vytížený a hrát větší roli v týmu," prohlásil Jandač.

Schází i Marek Židlický. "Bavil jsem se s ním, ale řekl mi, že sám neví, co se bude dít a jestli bude dál hrát hokej," řekl generální manažer Martin Ručinský na adresu nejkreativnějšího českého beka posledních let. Jeho pozici v přesilovkovém útoku by podle Ručinského mohli zaujmout útočníci David Krejčí nebo Jakub Voráček.

Hodně blízko k nominaci měl i obránce Tomáš Kundrátek ze Slovanu Bratislava. "Ale nemáme v obraně leváky a hodně praváků. To jsou i Kuba Nakládal a Zbyněk Michálek, které jsme zvolili," doplnil Jandač. Vedle původně nominovaného Michala Kempného je jediným hráčem s držením hole vlevo Jordán. "Jeho výkony byly spolehlivé a všichni víme, jak na tom jsme s obránci z NHL. Přesvědčil nás, že si nominaci zaslouží," prohlásil kouč.

V úvahách stavitelů národního týmu padala i další jména. "Na mistrovství světa překvapili Jeřábek nebo Šimek. Co se týká útoku, tak padala v podstatě jména všech hráčů, které máme v Kanadě. Ať to byli starší kluci jako Vrbata, Fleischmann a další. Zvažovali jsme i hráče, kteří hrají aspoň na farmách, ať Dominik Simon nebo Jakub Vrána," popsal Jandač.

Jistotu startu na Světovém poháru už měli brankáři Petr Mrázek, Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec, obránci Radko Gudas, Michal Kempný, Roman Polák, Andrej Šustr a útočníci David Krejčí, David Pastrňák, Michael Frolík, Martin Hanzal, Tomáš Hertl, Ondřej Palát, Tomáš Plekanec, Vladimír Sobotka a Jakub Voráček.

Světový pohár se bude hrát od 17. září do 1. října a Češi se v základní skupině A utkají s Kanadou, Výběrem Evropy a Spojenými státy americkými. Před turnajem se střetnou 8. a 10. září s Ruskem v Moskvě a v Praze a generálkou bude ve středu 14. září duel v Pittsburghu proti Výběru Severní Ameriky. Poprvé se mužstvo sejde 4. září v Praze.

Nominace českých hokejistů na Světový pohár v Torontu (17. září - 1. října):

Brankáři: Petr Mrázek (Detroit Red Wings/NHL), Michal Neuvirth (Philadelphia Flyers/NHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL)

Obránci: Radko Gudas (Philadelphia Flyers/NHL), Michal Jordán (Carolina Hurricanes/NHL), Michal Kempný (Avangard Omsk/KHL), Zbyněk Michálek (Arizona Coyotes/NHL), Jakub Nakládal (Calgary Flames/NHL), Roman Polák (San Jose Sharks/NHL), Andrej Šustr (Tampa Bay Lightning/NHL)

Útočníci: Radek Faksa, Aleš Hemský (oba Dallas Stars/NHL), David Krejčí, David Pastrňák (oba Boston Bruins/NHL), Michael Frolík (Calgary Flames/NHL), Martin Hanzal (Arizona Coyotes/NHL), Tomáš Hertl (San Jose Sharks/NHL), Dmitrij Jaškin (St. Louis Blues/NHL), Milan Michálek (Toronto Maple Leafs/NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL), Vladimír Sobotka (Avangard Omsk/KHL), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články