Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Ručinský: Fiasko na SP 1996 nám pomohlo v Naganu i ke zlaté generaci

Praha – První Světový pohár v roce 1996 skončil pro český hokej velkou ostudou. Byl u ní i Martin Ručinský, který v českém dresu odehrál oba dosavadní ročníky turnaje, jenž navázal na tradici Kanadského poháru. Dle jeho bylo vystoupení v roce 1996 fiaskem, ale zároveň se stalo zlomovým pro úspěšné roky, jež poté následovaly.

Martin Ručinský
zdroj: ČT4 autor: Ondřej Hájek

Na konci srpna 1996 prohrál hvězdný český výběr ve Finsku 3:7, pak doma 0:3 se Švédskem a vrcholem zmaru byl debakl 1:7 v Německu. "Pamatuji si to dobře - 0:3 ve Sportovní hale na Spartě a lidé po nás házeli plechovkama. Já ale dodnes říkám - a nejsem sám - že díky tomu, jakou jsme tehdy dostali facku, jsme potom vyhráli olympiádu," řekl Ručinský, jenž je v současnosti genenerální manažer hokejové reprezentace pro letošní Světový pohár v Torontu.

Pro všechny byl výbuch před 20 lety velkým strašákem a varováním. "Naši generaci to nakoplo. Začali jsme hrát jinak a hlavně jsme k národnímu mužstvu začali úplně jinak přistupovat. Bez toho průšvihu bychom podle mě v Naganu nevyhráli. A následovaly i další bohaté roky," dodal Ručinský.

Právě SP 1996 je pro něho dosud asi nejhorší zkušenost, kterou s hokejem prožil. "V roce 1996 se vyhrálo MS a pak přišel SP. Vše se tam tak nějak tlouklo, protože plno hráčů z toho vítězného týmu z MS tam nehrálo a vznikaly dohady, zda je to dobře, nebo špatně. Celé to bylo nešťastné."

Zcela jiný byl SP 2004, přestože krátce předtím po autonehodě tragicky zahynul trenér Ivan Hlinka, z čehož se vzpamatovával celý český hokej. "Byla to pro nás všechny strašná rána. On byl ikonou, všechny to zasáhlo, nás Litvínovské ještě o to víc. Najednou se řešilo, co a jak bude, kdo bude na střídačce," vzpomínal Ručinský.

Přes své závazky ve Slavii se týmu ujal Vladimír Růžička. "Mužstvo se semknulo a řeklo si, že Ivana tím turnajem uctíme. V týmu pak byla skvělá atmosféra, i díky Ivanovi nás něco hnalo dopředu a odehráli jsme naprosto famózní turnaj," uvedl Ručinský.

Po úvodních porážkách 0:4 ve Finsku a 3:4 ve Švédsku zachránila další účast v turnaji výhra 7:2 proti Německu. "Ve čtvrtfinále jsme porazili Švédy 6:1 a trochu jim to vrátili za Prahu v roce 1996. V semifinále jsme těsně prohráli s Kanadou (3:4 v prodloužení), ale to byl z mého pohledu jeden z nejlepších zápasů, co naše generace odehrála," řekl Ručinský.

Olympiáda a Světový pohár nejdou srovnávat

Sám se na letošní turnaj moc těší. "Ty zápasy budou určitě hodně kvalitní, navíc se bude hrát v Torontu, kde se hokej hraje od svých počátků a myslím, že to bude výborný turnaj," věří.

Michal Sýkora odkopává plechovky po porážce se Švédskem na SP 1996
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Porovnávat SP a olympiádu, kde bylo od roku 1998 možné rovněž vídat hvězdy NHL, je podle něj složité. "Je to jiné v několika směrech. SP se bude hrát v září, a ne v půlce sezony, jako se hraje olympiáda. SP se bude hrát na úzkém kluzišti, takže ten hokej bude také jiný. A budou tam jen nejlepší týmy s nejlepšími hráči, kteří budou odpočatí, po letní přípravě a bez zdravotních trablů," přemítal Ručinský.

Jiné je i to, že od samého začátku turnaje jde o hodně. Ze čtyřčlenné základní skupiny vzejdou dva semifinalisté. "Hrají se jen tři přípravné zápasy a ostrý start, jde se do turnaje. Ale myslím, že to hráči ocení. Odpadávají takové ty zápasy, které nejsou lehké, ale musíte je z povinnosti odehrát a vyhrát," řekl Ručinský.

Věří, že by českým hokejistům měla vyhovovat role outsidera. "Když jsme někam jeli jako favoriti, většinou to nedopadlo dobře. Když jsme naopak byli jako outsideři a každý nad námi lámal hůl, tak se často zrodil úspěch. Za outsidery asi budeme, ale pořád máme vynikající hráče a stát se může cokoliv," řekl Ručinský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články