Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Zápasy se Švédskem mají být ukazatelem formy reprezentace, nastoupí i hráči NHL

Znojmo - České hokejisty čeká dnes a v pátek další test připravenosti na mistrovství světa, na kterém se svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka pokusí ukončit čtyřleté čekání na medaili. Ve Znojmě se utkají se Švédskem a ve hře budou i body do seriálu Euro Hockey Tour, v němž reprezentaci patří čtvrté místo. Seveřané jsou v čele, a pokud získají na jihu Moravy alespoň bod, ovládnou celý seriál bez ohledu na výsledky souběžných soubojů Ruska a Finska. Obě utkání sledujte živě od 19:00 na programu ČT sport a našem webu, komentují Robert Záruba a David Moravec.

"Budou to, doufám, zápasy, které se budou líbit lidem. Švédsko je předpokládaný vítěz Euro Hockey Tour a tyhle zápasy jsou pro nás velmi přínosné. Jsou ukazatelem, jak na tom jsme. A určitě nám hodně napoví i k závěrečné nominaci pro mistrovství světa," řekl asistent trenéra Jiří Kalous. V dosavadním průběhu sezony si národní tým ve vzájemných kláních připsal vysokou prohru na Karjale (2:6), ale naposledy na Channel One Cupu vyhrál 3:1.

"Teď je jiné období v sezoně a složením také jiné týmy. Hledají se vazby mezi hráči a dolaďují se věci před mistrovstvím světa, ale každý tým chce samozřejmě vyhrát. A ještě o to více, když hrajete doma," ujistil Kalous. Český tým se po duelech ve Finsku minulý týden sešel ve Znojmě a Vůjtek má poprvé k dispozici i další dvě posily z NHL - útočníky Tomáše Plekance z Montrealu a Davida Pastrňáka z Bostonu. K týmu se připojili vítězové Gagarinova poháru z Magnitogorsku Jan Kovář a Tomáš Filippi.

Vůjtek s asistenty Jiřím Kalousem, Jaroslavem Špačkem a nyní už i Josefem Jandačem, jehož Sparta dohrála v neděli finále play-off proti Liberci, má pro středeční utkání k dispozici 27 hráčů - tři brankáře, devět obránců a patnáct útočníků. Ve středu večer se k týmu navíc připojí čtveřice finalistů - obránce Radim Šimek s útočníky Michalem Birnerem a Michalem Řepíkem z Liberce a bek Adam Polášek ze Sparty. A Vůjtek plánuje, že je všechny nasadí do hry v pátečním zápase, který začne stejně jako středeční duel v 19:20.

Zda bude ve středu chytat Pavel Francouz, nebo Dominik Furch, Vůjtek s předstihem neprozradil, každý by však měl ve Znojmě dostat šanci jednou. Elitní formaci vytvoří Pastrňák s novým kapitánem Plekancem a Červenkou, mimo sestavu by měli zůstat obránce Milan Doudera a útočníci Robert Kousal, Dominik Kubalík a Richard Jarůšek.

Švédové se ve Znojmě představí s lehce pozměněným kádrem oproti zápasům proti Rusku z minulého týdne. Kouč Pär Marts má nově k dispozici brankáře CSKA Moskva brankáře Viktora Fastha a není vyloučeno, že dodatečně přiletí čtyři finalisté švédské ligy - z mistrovské Frölundy obránce Oscar Fantenberg s útočníkem Johanem Sundströmem, který byl nejužitečnějším hráčem play-off, a ze Skelleftey forvardi John Norman a Martin Lundberg. 

Předpokládaná sestava:

Francouz (Furch) - Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Hrabal, Kolář, Zámorský, T. Vondráček - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Kašpar, Koukal, Vincour - Gulaš, Jan Kovář, T. Zohorna - Sekáč, Filippi, Zaťovič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články