Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Liberec slaví premiérový extraligový titul. V druhém prodloužení rozhodl Bakoš

Praha – Novými šampiony extraligy se stali hokejisté Liberce. Bílí Tygři o svém premiérovém titulu rozhodli až v druhém prodloužení, v němž se prosadil v 85:09 slovenský útočník Martin Bakoš. Svému týmu vystřelil vítězství 2:1 a triumf v celé sérii v poměru 4:2 na zápasy.

Oba týmy se v O2 areně představily oproti pátečnímu duelu na severu Čech v pozměněné sestavě. Domácím vypadl další obránce Eminger a do hry se nově zapojil útočník Procházka. Liberecký kouč Pešán se rozhodl opět nasadit forvarda Vampolu, po skončení disciplinárního trestu naskočil Lakatoš. I přes předešlou výhru tak Liberec pozměnil složení všech útočných formací.

Výkon Sparty byl v úvodu nevýrazný, hráče evidentně svazovala hrozba konce sezony v případě porážky. Přesto se do první výraznější šance dostal Hrbas, ve 4. minutě trefil pravou tyč.

Mnohem více vzruchu bylo před Pöpperlem, Krenželok však nemířil přesně a Radivojevič po nájezdu také zakončil mimo branku. Bezbrankový stav se nezměnil ani v 16. minutě po velkém závaru v obranném pásmu Pražanů.

Jandačovu týmu pomohla do vedení přesilová hra. Sparťané se sice dlouho nemohli prosadit, poté se ale uvolnil Mikuš a Lašák na střelu svého krajana i kvůli clonícímu Kumstátovi nestihl zareagovat.

Hned na začátku druhé třetiny mohl zvýšit vedení domácích Hrbas, svoji pohotovou střelu však mezi tyče nenamířil. Prosadili se tak hosté a stejně jako Sparta v početní výhodě. Druhý Barinkův trest v rychlém sledu využil Vampola.

V 35. minutě mohl Tygry posunout do vedení Řepík, nejlepší střelec Severočechů v play-off však nájezd na Pöpperleho neproměnil. V závěru druhé třetiny se do dvou šancí dostal Netík, který začal zápas až jako třináctý útočník. Lašák však obě jeho příležitosti zlikvidoval.

S blížícím se koncem normální hrací doby tak drama kulminovalo. Oba celky si uvědomovaly, že případný gól by duel zřejmě rozhodl. Na straně domácích se o to snažil aktivní Hrbas, stejně jako Bulíř nebo Radivojevič na druhé straně však neuspěl.

Liberec byl střelecky aktivnější, rozhodnout však nedokázal. A i proto, že v 59. minutě neuspěli z ojedinělé situace před Lašákem Sabolič s Dragounem a Poláčkem, finále se poprvé prodlužovalo. Navíc bylo jasné, že podle pravidel se musí rozhodnout gólem ze hry, na samostatné nájezdy nemohlo dojít.

Hned na začátku nastavení střílel nebezpečně Birner, Pöpperleho však nepřekonal. V 65. minutě již hosté zvedali ruce a chtěli se začít radovat z titulu. Pöpperle však udržel puk po Dernerově akci před čárou, což potvrdil i videorozhodčí. Poté přišly krušné chvilky domácích, když byl vyloučen Mikuš.

Liberečtí však přesilovku nevyužili, stejně jako později domácí. V 78. minutě se pokoušeli rozhodnout Šimek a následně Radivojevič s Bakošem, Pöpperle byl ale připraven, a tak došlo i na pátou dvacetiminutovku. Rozhodující moment přišel v 86. minutě, kdy si do útočného pásma nabruslil Bakoš a překonal Pöpperleho.

Tygři následně mohli i s početnou skupinou fanoušků v O2 areně slavit, Sparta prodloužila své čekání na další titul. Naposledy se Pražané radovali v roce 2007.

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:2 v prodl. (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. J. Mikuš (Forman, Pech) - 29. Vampola (Krenželok), 86. Bakoš (Mojžíš). Rozhodčí: Fraňo, Hejduk - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 17.014. Konečný stav série: 2:4.

Sparta: Pöpperle - Piskáček, Polášek, Hrbas, Barinka, Švrček, J. Mikuš - Hlaváč, J. Hlinka, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - Hamilton, Dragoun, Sabolič - M. Procházka, Černoch, A. Kudrna - Netík. Trenéři: Jandač a Moták.

Liberec: Lašák - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk - Bakoš, Bulíř, Vampola, Radivojevič - Řepík, Bulíř, Birner - Stránský, P. Jelínek, Krenželok - J. Vlach, Lakatoš, Valský. Trenéři: Pešán a V. Čermák.

Josef Jandač (Sparta): "Z mého pohledu bylo klíčové utkání celé série druhé v Liberci, které jsme měli dobře rozehrané a poté jsme hloupostí a nedisciplinovaností o zápas přišli. Kdybychom ho zvládli, mohlo se to odvíjet jinak. Poté hrají velkou roli páté zápasy, bohužel jsme ho nenakopli na naši stranu a dali výhodu Liberci, který ji využil. I když to tam bylo hratelné. Dnes jsme si ale věřili a kluci ze sebe vydali úplně všechno. Rozhodla i zranění, která jsme měli. Od začátku play-off jsme nehráli v kompletní sestavě a jsem vděčný, že jsme dvě série zvládli, protože jsme si všichni přáli finále. Prolomila se letitá bariéra, která se vždy zmiňuje (neúčast Sparty ve finále). Jsem ale přesvědčený, že kdybychom byli v plné sestavě, tak jsme ten pohár zvedli my."

Filip Pešán (Liberec): "Jsem šťastný, že to tam spadlo. Série byla strašně vyrovnaná. Vytvořili jsme během letošní sezony několik velkých věcí, a kdybychom byli druzí, tak se možná na mnoho věcí zapomene. Takhle si troufnu tvrdit, že bude velmi těžké nás v některých věcech překonat. Zlom byl po třetím zápase, který byl z naší strany špatně odehraný a nedisciplinovaný. Spoustu věcí jsme si pak vyříkali a položili jsme tam základ, že se tým semknul. Pak byl důležitý určitě pátý zápas doma. Dneska to bylo vyrovnané jako celá série. Musím smeknout před Spartou, která byla naprosto korektní tým. Série byla reklamou pro celý český hokej a doufám, že přivede nejen do Liberce, ale i celkově k hokeji víc fanoušků a případně malých hokejistů."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články