Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pavelec vychytal výhru Winnipegu s Minnesotou, Florida má jistotu play-off

New York - Útočník Jakub Voráček po deseti zápasech ukončil v NHL čekání na gól, svou jedenáctou trefou v sezoně však jen zmírnil prohru hokejistů Philadelphie v Pittsburghu 2:6. Skvělý výkon podal v brance Winnipegu Ondřej Pavelec, jenž 28 zákroky vychytal výhru 5:1 nad Minnesotou a byl vyhlášen třetí hvězdou večera. Prohru Bostonu v Chicagu neodvrátil gólem David Pastrňák, výsledek ale může těšit mimo jiné Jaromíra Jágra, jelikož nepodařené utkání divizního rivala Floridy znamená její jistý postup do play-off.

Ondřej Pavelec
zdroj: ČTK/AP

Pittsburgh - Philadelphia 6:2

Voráček skóroval poprvé od 20. února, mezitím ale přes tři týdny nehrál kvůli zranění. V Pittsburghu, kde jeho tým prohrával po polovině utkání už 0:3, se prosadil ve 49. minutě, kdy povedenou tečí snížil na 2:4. Za necelé dvě minuty ale vrátil domácím tříbrankový náskok Eric Fehr a stejný hráč zpečetil triumf Penguins trefou do prázdné branky při power play.

Flyers dál zůstávají v tabulce Východní konference na poslední postupové příčce do play-off, s jednobodovým náskokem před Bostonem, který v neděli podlehl 4:6 v Chicagu. Philadelphia, které stále chybí zraněný brankář Michal Neuvirth, však má jeden zápas k dobru. "Myslím, že jsme podali lepší výkon než doma před dvěma týdny. Ale stejně to nestačilo," zmínil Voráček prohru s Pittsburghem 1:4 z 19. března. "Jenže je jedno, jestli hrajete lépe nebo hůř. Tak jako tak jsme prohráli a ztratili dva body."

Pittsburgh potvrdil skvělou formu, když vyhrál pošesté v řadě a podvanácté z posledních třinácti zápasů. Podruhé během dvou dnů se o úspěch zasloužil náhradní brankář Matthew Murray, jenž zaskakuje za zraněnou jedničku Marca-Andreho Fleuryho, který je po otřesu mozku. Murray 28 zákroky proti Philadelphii navázal na sobotní čisté konto v duelu s New York Islanders.

"Řekl bych, že NHL je fyzicky mnohem víc náročná. Před brankou je spousta závarů, často se dostanete do kontaktu s protihráčem. Ale myslím, že zatím jsem se s tím vypořádal docela dobře," uvedl jednadvacetiletý nováček, který v letošní sezoně vychytal v deseti utkáních sedm výher. Philadelphii zbývá v základní části sehrát ještě čtyři utkání a už to příští hodně napoví - ve středu nastoupí v Detroitu, který má rovněž 91 bodů. "Důležitý je teď každý zápas," konstatoval kouč Dave Hakstol. "Samozřejmě, vzhledem k situaci v tabulce bude tenhle klíčový. Ale takhle to už máme asi dva měsíce."

Chicago - Boston 6:4

Jistou účast ve vyřazovacích bojích získala v neděli Florida s českou hvězdou Jaromírem Jágrem. Rozhodla o tom právě porážka jejího divizního rivala Bostonu v Chicagu, kterou neodvrátil gólem David Pastrňák. Panthers jsou po sobotním vítězství nad Montrealem v čele Atlantické divize a před čtvrtým Bostonem, jemuž zbývají odehrát už jen tři zápasy, mají k dobru nedostižných sedm bodů. Boston prožil v Chicagu katastrofální první polovinu zápasu. Do 35. minuty inkasoval šest branek a prohrával 0:6.

Hattrick zaznamenal nejproduktivnější hráč soutěže Patrick Kane, jenž přidal ještě asistenci a dostal se na hranici 100 bodů v sezoně. Je prvním Američanem, jemuž se to podařilo od roku 1996, kdy stejný počin zvládl Doug Weight. V dresu Chicaga byl posledním stobodovým hráčem v sezoně 1993-94 Jeremy Roenick. Blackhawks si však zápas zkomplikovali poté, co v poslední minutě druhé části dovolili Bostonu vrátit se alespoň částečně do zápasu.

V čase 39:44 vstřelil první gól Bruins Pastrňák po sólovém nájezdu, do kterého jej vyslal David Krejčí. O 11 sekund později skóroval ještě Patrice Bergeron, jenž přidal třetí gól na začátku třetí části. Na rozdíl dvou gólů dostal hosty v 50. minutě Brad Marchand, ale víc už Bruins nezvládli. Kouč Chicaga Joel Quenneville se stal druhým trenérem v historii NHL, který dosáhl na metu 800 vítězství. Před ním to dokázal pouze Scotty Bowman (1244 výher).

"Tohle bylo trošku divočejší, než by člověk v určité fázi zápasu čekal. Ale celkově mohu říct, že jsem měl štěstí na to, že jsem trénoval výborné týmy. Žádný ale asi nebyl lepší než ten současný," uvedl Quenneville. Boston si může vylepšit pozici v úterý proti Carolině, ve zbývajících dvou utkáních se pak střetne s Detroitem a Ottawou. "Musíme se o hodně zlepšit. Dnes jsme si to prohráli chybami v úvodu zápasu. Dali jsme soupeři příliš mnoho prostoru. A to si nemůžeme dovolit," uvedl Bergeron.

V Západní konferenci už zbývá vyřešit poslední postupové místo. Zajistit si ho mohla Minnesota, jenže ztroskotala na bezchybném Pavelcovi a prohrála potřetí v řadě. Dál však má komfortní náskok pěti bodů před Coloradem, které prohrálo stejným rozdílem 1:5 se St. Louis.

Vedle Voráčka a Pastrňáka se z českých hokejistů střelecky prosadil také Radek Faksa, který byl autorem jediného gólu Dallasu při prohře 1:3 na ledě Anaheimu. Faksa skóroval potřetí během posledních čtyř zápasů a svou bilanci v premiérové sezoně zaokrouhlil na 10 bodů za pět gólů a stejný počet asistencí.

Výsledky NHL:

Chicago - Boston 6:4 (2:0, 4:2, 0:2) Branky: 19., 21. a 35. P. Kane, 14. Anisimov, 23. Toews, 26. Panarin - 40. a 43. Bergeron, 40. Pastrňák (Krejčí), 50. Marchand. Střely na branku: 34:46. Diváci: 22 156. Hvězdy zápasu: 1. P. Kane, 2. Panarin (oba Chicago), 3. Bergeron (Boston).

Pittsburgh - Philadelphia 6:2 (2:0, 1:1, 3:1) Branky: 50. a 59. Fehr, 16. Crosby, 17. Bennett, 31. Hörnqvist, 45. Hagelin - 40. Simmonds, 49. Voráček. Střely na branku: 39:30. Diváci: 18 673. Hvězdy zápasu: 1. Hörnqvist, 2. Fehr, 3. Bennett (všichni Pittsburgh).

Anaheim - Dallas 3:1 (0:0, 1:0, 2:1) Branky: 41. a 60. Kesler, 33. Thompson - 59. Faksa. Střely na branku: 24:25. Diváci: 16 585. Hvězdy zápasu: 1. Gibson, 2. Silfverberg, 3. Cogliano (všichni Anaheim).

Colorado - St. Louis 1:5 (0:3, 0:1, 1:1) Branky: 56. Duchene - 6. Backes, 9. Pääjärvi, 17. Parayko, 24. Pietrangelo, 58. Brouwer. Střely na branku: 31:39. Diváci: 15 485. Hvězdy zápasu: 1. Parayko, 2. Tarasenko, 3. Pääjärvi (všichni St. Louis).

Winnipeg - Minnesota 5:1 (1:0, 1:0, 3:1) Branky: 18. Scheifele, 33. Thorburn, 50. Copp, 53. Stafford, 58. Wheeler - 48. Granlund. Ondřej Pavelec odchytal za Winnipeg celý zápas, z 29 střel inkasoval 1 gól a úspěšnost zásahů měl 96,6 procenta. Střely na branku: 34:29. Diváci: 15 294. Hvězdy zápasu: 1. Thorburn, 2. Copp, 3. Pavelec (všichni Winnipeg).

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články