Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Historický úspěch českých hokejistek, na MS jsou ve čtvrtfinále

Kamloops (Kanada) – Historický úspěch zaznamenaly na mistrovství světa české hokejistky. Díky výhře nad Japonskem 3:2 po samostatných nájezdech vybojovaly postup do čtvrtfinále. V něm narazí na tým Finska, vítěze čeká o dva dny později boj o finále s domácí Kanadou. Češky si při své druhé účasti mezi elitou také premiérově zajistily záchranu a mohou se těšit na šampionát i za rok v americkém Plymouthu.

Radost českých hokejistek
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

Češky vyhrály v kanadském Kamloops nad Japonkami gólem sedmnáctileté Kláry Hymlárové až v sedmé sérii rozstřelu a autorka vítězné branky se v rozstřelu prosadila při všech třech svých pokusech.

"Na první nájezd jsem si určitě nevěřila, byla jsem poměrně dost v šoku, že mě trenéři vybrali," přiznala Hymlárová. Poté uspěla ještě dvakrát. "Klára proměnila první nájezd, takže jsme pokračovali ve vítězném tažení a dopadlo to dobře," řekl kouč Jiří Vozák.

Do utkání lépe vstoupilo Japonsko a v 5. minutě při vyloučení Kateřiny Bukolské mu zajistila vedení Čiho Osawaová. "Přitom jsme holky upozorňovali, že nesmíme být vylučovaní na začátku utkání. To se nám opět nepovedlo, zase tam bylo vyloučení, ze kterého padl úvodní gól, takže s tím rozhodně spokojeni nejsme. Jinak v průběhu jsme byli čím dál víc aktivnější a vyhráli jsme asi zaslouženě," uvedl Vozák.

Za český tým vyrovnala 41 vteřin před koncem druhé třetiny kapitánka Alena Polenská a ve 48. minutě otočila stav Aneta Tejralová. Za 129 vteřin odpověděla Mika Horiová a protože Češky poté nevyužily dvojnásobnou přesilovou hru, muselo se prodlužovat. "Když máte dvě minuty před koncem přesilovku pět na tři, ve které se neprosadíte, tak je to určitě škoda," mrzelo Tejralovou. "Neměly jsme moc času natrénovat přesilové hry při tréninku a možná taky chybělo trochu více zkušeností," přiznala Polenská.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání hokejistek Česko - Japonsko

V rozstřelu Hymlárová nejdříve ve třetí sérii odpověděla na gól Osawaové, pak se znovu trefila v pátém kole, ale Hanae Kubová ještě odvrátila porážku Japonska. Po předchozích neúspěších Polenské, Michaely Pejzlové, Lucie Povové a Petry Herzigové šla na sedmé dějství rozstřelu opět Hymlárová a útočnice Opavy znovu uspěla. Následně Rui Ukitaová ztroskotala na brankářce Kláře Peslarové.

České hokejistky ještě čekaly na výsledek zápasu Švédska se Švýcarskem, které by jim sebralo postup do play-off jen v případě výhry za tři body. Švýcarky ale prohrály 1:2 po nájezdech a české hokejistky mohly slavit. "Chtěli jsme vyhrát za tři body, v tom případě bychom měli jistý postup. Nakonec nám ale stačily dva. Bereme každou výhru," radoval se Vozák.

ČR - Japonsko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 40. Polenská (Křížová, Hymlárová), 48. Tejralová (Polenská, Křížová), rozhodující sam. nájezd Hymlárová - 5. Osawaová (Šišiučiová, Jonejamová), 50. Horiová (Adačiová).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články