Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

V nominaci osmnáctky na MS je zatím 25 hráčů, Škarka Jihlava nemůže pustit

Praha - Pětadvacet hráčů zařadil trenér Robert Reichel do širší nominace české hokejové osmnáctky před mistrovstvím světa v americkém Grand Forks, které se hraje od 14. do 24. dubna. Tři z nich - obránci Vojtěch Budík z Prince Albert z WHL, Ondřej Vála z Kamloops ze stejné soutěže a útočník Matouš Bělohorský z Rimouski z QMJHL - ještě hrají play-off.

"Budou doplněni podle toho, jak play-off dopadne. Po tréninkovém kempu ve Winnipegu rozhodneme, jak zúžíme nominaci," řekl Reichel, jenž může do konečného výběru zařadit 23 hráčů. Do zámoří se český tým, který ještě i bez hokejistů hrajících finálový turnaj extraligy juniorů trénoval od úterka do čtvrtka v Kladně, přesune v pondělí 4. dubna. Sledovat bude Reichel se svými spolupracovníky na dálku vývoj v zámoří. Kamloops hrají v sérii na čtyři vítězné zápasy s Kelownou 2:2, Prince Albert prohrává s Moose Jaw 1:3 a Rimouski je za stavu 1:3 s Charlottetownem také blízko vyřazení.

Mezi brankáři chybí šestnáctiletý Jakub Škarek z Jihlavy, který je jedničkou prvního týmu Dukly a bojuje s týmem o postup do extraligy. "Jednání probíhala, ale Jihlava ho neuvolnila. Je to konečné slovo, za žádnou cenu ho nepustí," uvedl Reichel. S jeho uvolněním nic nezmohl ani Český svaz ledního hokeje. "V extralize je se všemi kluby dohoda. V přihlášce do soutěže se zavazují, že na jakoukoliv reprezentační akci uvolní hráče. Při mistrovství světa je to minimálně sedm dní před ním. Stejně tak je to s hráči ze zahraničí podle reglementu IIHF. První liga a další soutěže se nezavazují, takže není žádná páka," vysvětlil šéftrenér svazu Slavomír Lener.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejová osmnáctka bude na MS stavět na týmovém pojetí

Jihlava nemůže v baráži využít gólmana Davida Honzíka, protože toho si další účastník baráže Karlovy Vary z Dukly stáhly z hostování. "Bylo úsilí se dohodnout. Jsou ale ve specifické situaci, bereme jim navíc i brankáře Kořenáře, neměl by jim kdo chytat," dodal Lener. Reichel to bere jako realitu. "Komplikace to nebyla. Nějaké plány jsme měli, ale jsou různé věci, které musíte přehodnotit. Cestuje s námi Tomáš Vomáčka, který je teď se sedmnáctkou ve Švýcarsku. Myslíme si, že je na stejné úrovni jako Škarek, tak v tom nevidíme problém," prohlásil Reichel.

Naopak Reichelův syn Kristian bude hrát baráž za Litvínov naposledy v nedělním 3. kole, pak s osmnáctkou zamíří do Kanady a ve zbývajících devíti duelech bude Severočechům v boji o záchranu chybět. "Dohodl jsem se tak s trenéry v Litvínově. Doteď tam i trénoval, po nedělním zápase ho uvolní," dodal Reichel. Ještě před turnajem sehraje jeho výběr v neděli 10. dubna ve Winnipegu přípravný zápas s Kanadou, která bude sokem Čechů i v základní skupině. V té budou hrát také s Finskem, Dánskem a Slovenskem. "Jsou to silní soupeři. Musíme mít respekt před každým soupeřem. Prvořadé je, aby se mužstvo dostalo do čtvrtfinále, to je náš cíl," dodal kouč. 

Širší nominace české hokejové osmnáctky před MS v Grand Forks (14.-24. dubna):

Brankáři: Dominik Groh (Mladá Boleslav), Josef Kořenář (Jihlava), Tomáš Vomáčka (Hradec Králové),

obránci: Lukáš Doudera (Třinec), David Kvasnička (Plzeň), Daniel Novák (Chomutov), Jakub Sirota (Zlín), Vojtěch Budík (Prince Albert/WHL), Libor Hájek (Saskatoon/WHL), František Hrdinka (Frölunda/Švéd.), Ondřej Kachyňa (Hamilton/OHL), Ondřej Vála (Kamloops/WHL),

útočníci: Martin Havelka, Kristian Reichel (oba Litvínov), Pavel Kousal, Ondřej Najman (oba Jihlava), Milan Davídek (Karlovy Vary), Jiří Karafiát (Zlín), Petr Kodýtek (Plzeň), Daniel Kurovský (Havířov), Radovan Pavlík (Hradec Králové), Marek Zachar (Liberec), Filip Zadina (Pardubice), Matouš Bělohorský (Rimouski/QMJHL), Matyáš Kantner (Flint/OHL).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články