Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Litvínov ještě bojuje o vyhnutí se baráži. Porazil Pardubice, rozhodne poslední kolo

Litvínov - Hokejisté předposledního Litvínova porazili v 5. kole skupiny o umístění v extralize dvanácté Pardubice 6:1 a připsali si čtvrtou výhru za sebou. Stejně dlouhá šňůra úspěchů skončila Dynamu. Litvínov rázně nakročil k tříbodovému zisku hned v úvodu - v čase 3:41 vedl už 2:0 po gólech útočníků Františka Lukeše a Lukáše Válka.

Michal Petrásek
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Druhého účastníka baráže vedle Karlových Varů tak určí až páteční poslední 6. kolo. Ve výrazně lepší pozici do něho půjdou Pardubičtí, kteří mají na obhájce titulu stále bod k dobru a přes porážku navíc i lepší vzájemné zápasy. Verva tak na ledě Vítkovic potřebuje uhrát o dva body více než Dynamo doma s Karlovými Vary, aby se ještě vyhnula baráži a poslala tam místo sebe právě svého dnešního soka Pardubice.

Východočeši, jimž stačil bod k jistotě setrvání mezi elitou, nabídli už po 34 vteřinách domácím přesilovku a ti nepohrdli. Parádní ranou bez přípravy se prosadil Lukeš a otevřel skóre. Ve čtvrté minutě navíc zvýšil svou první extraligovou trefou Válek a Litvínov byl na koni. Po trestech Martynka a Frola mělo Dynamo možnost snížit, jenže takřka minutovou přesilovku pět na tři nevyužilo.

V 18. minutě pak Maxwell udržel hosty ve hře, když vychytal Kubáta. Oba celky v úvodu druhé části nevyužily přesilovku, Pardubičtí dokonce dvě. Ve 28. minutě si pak vybral slabší chvilku Maxwell, když pustil za záda Dudovu ránu zápěstím z velkého úhlu. Do hostujícího brankoviště vzápětí putoval ze střídačky Kopřiva, který Maxwella pro zbytek utkání nahradil. Těsně před polovinou základní hrací doby hosté snížili, když za Petráska dostal kotouč s Gulovým přispěním Moňa.

Verva ale drama nehodlala připustit. Na konci 38. minuty Piroš po zdánlivě prohraném buly vybojoval kotouč v pádu zpátky, klečící jednoruč ho dokázal posunout na zapomenutého kapitána Trávníčka, jenž si pohrál s Kopřivou a vrátil domácím tříbrankový náskok. V úvodu třetího dějství museli na trestnou lavici společně Gregorc se Štajnochem a Litvínov měl k dispozici dvouminutovou přesilovku pět na tři, kterou 20 vteřin před jejím skončením využil Hořava. V 50. minutě po Hořavově nahození usměrnil puk za Kopřivu Trávníček, ale sudí gól kvůli úmyslnému kopnutí bruslí neuznali. Šestý gól domácích přesto přidal Lukeš.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Litvínov - Karlovy Vary

HC Verva Litvínov - HC Dynamo Pardubice 6:1 (2:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Lukeš (Kubát, R. Hanzl), 4. Válek, 28. Duda (Gerhát, Piroš), 38. Trávníček (Piroš), 45. M. Hořava (Duda, F. Pavlík), 54. Lukeš (R. Hanzl, Duda) - 30. Moňa. Rozhodčí: Lacina, Šír - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 7:9. Využití: 3:0. Diváci: 3198.

Litvínov: Petrásek - Chaloupka, Kubát, F. Pavlík, T. Pavelka, Gula, Frolo - Duda, R. Hanzl, Lukeš - Martynek, Piroš, Trávníček - K. Reichel, Havlíček, M. Hořava - Jurčík, Válek, Gerhát. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Pardubice: Maxwell (28. M. Kopřiva) - Štajnoch, Gregorc, Ščotka, Čáslava, Bokroš, L. Havlík, od 41. navíc J. Zdráhal - P. Sýkora, Redenbach, Marcinko - Moňa, Nahodil, Orsava - Rapáč, Tomášek, Rolinek - Cetkovský, Kaut, M. Beran - od 21. navíc Poulíček. Trenéři: Draisaitl a Potajčuk.

Radim Rulík (Litvínov): "Poslední dobou jsme - jak s Vítkovicemi, tak i s Karlovými Vary - nehráli zle, ale měli jsme moře příležitostí a nedali góly. Dnes jsme je dali. V tom vidím rozdíl. Byla také větší chuť do zápasu. Samozřejmě v Pardubicích nás potkalo to, že jsme dostali tři vteřiny před koncem gól (na 3:3), což jsme chtěli samozřejmě odčinit a vyhrát. To se nám i podařilo."

Peter Draisaitl (Pardubice): "Vidím to tak, že první dva góly za těch okolností ještě řeknu OK, ovšem zarážející je a byl ten fakt, že jsme vzápětí nebyli vůbec schopní s tím zápasem něco udělat. Bylo to přitom tak brzo, že skóre 0:2 ještě nic neznamenalo. I poté, co nám to tam spadlo za stavu 0:3 a snížili jsme, tak ještě potom zbývalo strašně moc času. Musíme tohle vyřešit a najít odpověď, proč to tak bylo. Musím přiznat, že z naší strany už to pak bylo malinko trapné."

Vary prohrály podesáté v řadě

Hokejisté posledních Karlových Varů prohráli s Vítkovicemi 2:5 a připsali si už desátou porážku za sebou. Energie sice dvakrát vedla, ale Ostravané výsledek otočili. Posledním testem před baráží o udržení bude pro Energii páteční duel v Pardubicích, které budou bojovat na dálku s Litvínovem o definitivní záchranu.

Už ve druhé minutě po nahrávce Marosze otevřel skóre střelou z mezikruží Sičák. Po obdržené brance přidaly na aktivitě i Vítkovice. Ve 14. minutě vyrovnaly, když puk skákající na brankové čáře dorazil Kucsera. Od vyrovnání uplynulo pouhých 15 vteřin a Karlovy Vary opět vedly, když svůj důraz v brankovišti zúročil Skuhravý. Do šaten se mohlo jít opět za nerozhodného stavu, ale další samostatný nájezd Maliníka domácí gólman opět zlikvidoval.

Síla Vítkovic se projevila ve druhém dějství. Strapáč s Balánem ještě šance nevyžili, ale v 28. minutě odraženou střelu Maliníka od zadního mantinelu uklidil do branky Němec. Poté mohl skórovat Marosz, ale sólo zakončil velice ledabyle. Ve 34. minutě při Sičákově vyloučení otočil stav Illéš. Po Kovářově střele se nejlépe zorientoval před brankou a ve druhém zápase v nejvyšší soutěži si připsal premiérový gól. Domácí se sice snažili odpovědět, ale Vítkovice definitivně rozhodly v 55. minutě díky Strapáčově trefě. Výsledek ještě dovršil necelé tři minuty před koncem Maliník, který v devátém extraligovém zápase oslavil premiérovou branku.

HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 2:5 (2:1, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 2. Sičák (Marosz, M. Rohan), 14. Skuhravý (T. Rohan, M. Rohan) - 13. Kucsera (Vandas), 28. E. Němec (Maliník, Szturc), 34. Illéš (Kovář, Čerešňák), 55. Strapáč (Olesz, Illéš), 58. Maliník (Klok, Szturc). Rozhodčí: Hejduk, Pavlovič - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:4, navíc Pastor (Vítkovice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 1437.

Karlovy Vary: Závorka - Sičák, M. Rohan, Benák, Baránek, Redlihs, Bičánek - Huna, Haščák, Vachovec - Bartek, Skuhravý, T. Rohan - J. Svoboda, Marosz, T. Rachůnek - V. Tomeček, Kůs, Gorčík. Trenéři: Mlejnek a Antonik.

Vítkovice: Kantor - Čerešňák, Kovář, Sloboda, Klok, Štencel, Pastor - Olesz, Illéš, Strapáč - Vandas, Kolouch, Kucsera - Tomi, Balán, Hovorka - Szturc, Maliník, E. Němec. Trenéři: Svozil a Petr.

Karel Mlejnek (Karlovy Vary): "Velice nás mrzí to, co jsme předvedli zejména ve druhé třetině. V poslední třetině jsme si určitým způsobem nějaký tlak vytvořili. Nešťastný gól po neočekávaném odrazu puku od mantinelu na 2:4 asi ten zápas rozhodl. Celkově je ale třeba říci, že druhá třetina byla z naší strany žalostná. Opět se potvrdilo, že se trápíme celou sezonu s činností v předbrankovém prostoru jak u soupeře, tak i u nás. Měli jsme pocit, že dnešní sestava již takto nastoupí do baráže, ale po dnešním výkonu na některých postech vyvstaly pochybnosti."

Jakub Petr (Vítkovice): "První třetina byla z naší strany taková autobusová, když jsme přijeli až v den zápasu. V ní byly Karlovy Vary lepší. Ve druhé třetině jsme hráli hokej takový, jaký jsme chtěli. Byli jsme hodně na kotouči, což samozřejmě souvisí také s psychikou. Víme, že v závěru sezony už máme splněno. Druhá třetina se nám celkově povedla, což rozhodlo. Ve třetí nás podržel gólman Kantor."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články