Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Návrhovou komisi hokejové Síně slávy povedou po Haškovi Ebermann s Novým

Praha - Novým předsedou návrhové komise Síně slávy českého hokeje byl zvolen Bohuslav Ebermann. Někdejší reprezentační útočník nahradí Dominika Haška, jemuž vypršelo funkční období. Místopředsedou byl jmenován Milan Nový.

Síň slávy ČSLH má nové členy
zdroj: ČT sport

Sedmašedesátiletý Ebermann si dvakrát zahrál na olympijských hrách, zúčastnil se i šesti mistrovství světa, z nichž se pokaždé vracel s medailí. Jeho sbírka obsahuje olympijské stříbro z Innsbrucku 1976, druhou příčku z Kanadského poháru v témže roce a zlato (1977), čtyři stříbra a bronz z MS.

Nový je jedním z nejlepších střelců hokejové historie, vládne pořadí Klubu hokejových střelců deníku Sport s 594 góly v domácí nejvyšší soutěži a reprezentaci. Čtyřiašedesátiletý bývalý forvard stihl odehrát i jednu sezonu v NHL za Washington a s Ebermannem byl společně u několika reprezentačních úspěchů.

V roce 1976 byl Nový na olympiádě v Innsbrucku a zahrál si i finále Kanadského poháru, z nějž má rovněž bronz z roku 1981. Mistrem světa se stal dvakrát (1976, 1977), ze světových šampionátů má také čtyři stříbra a bronz. V letech 1977, 1981 a 1982 kraloval anketě Zlatá hokejka.

V návrhové komisi Síně slávy českého hokeje budou spolu s Ebermannem a místopředsedou Novým působit Josef Černý, Jan Havel, Václav Jáchim, Jan Klapáč, Jiří Králík, Vladimír Martinec, Jaroslav Pouzar, Miloslav Šeba, Štěpán Škorpil a Petr Vichnar.

Návrhová komise vybírá kandidáty pro uvedení do Síně slávy, jejichž nominace následně podléhá schválení dvoutřetinovou většinou jejích žijících členů. Tuzemská Síň slávy vznikla v roce 2008 a v současnosti je v ní 122 hráčů, trenérů, rozhodčích, činovníků a dalších osobností. Loni v dubnu před domácím světovým šampionátem byla v Praze otevřena i kamenná Síň slávy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články