Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Růžička byl obviněn ze zpronevěry. Hrozí mu až pětileté vězení

Praha – Vladimír Růžička má problém, pražská policie ho obvinila ze zpronevěry. V případě prokázání viny mu hrozí až pět let vězení nebo peněžitý trest, případně i zákaz činnosti v hokeji. Bývalý reprezentační kouč od loňského roku čelil trestnímu oznámení. Policie se zabývala podezřením, že Růžička během působení v pražské Slavii chtěl úplatky od některých rodičů, aby jejich děti mohly hrát hokej.

Policie nechtěla k případu podávat bližší informace. "Dvaapadesátiletý muž si dnes převzal usnesení o zahájení trestního stíhání ze zpronevěry," řekl bez dalších podrobností mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Dodal, že proti obvinění lze podat stížnost. Pokud by jí státní zastupitelství vyhovělo, usnesení by bylo zrušeno. Tresty za podobný čin se pohybují v rozmezí jednoho až pěti let.

Zpronevěry se dopustí ten, kdo si "přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu, která mu byla svěřena". Růžička tímto jednáním podle policie způsobil "větší škodu", tedy od 50 000 do půl milionu korun.

"Usnesení o zahájení trestního stíhání obhajobě dosud nebylo doručeno, k věci se proto prozatím nebudeme vyjadřovat," uvedl Růžičkův advokát Vít Kučera. Sám Růžička případ už delší dobu nekomentuje.

Aféra kolem Růžičky vypukla před loňským mistrovstvím světa v Praze a Ostravě. V dubnu byla zveřejněna nahrávka, kterou si tajně pořídil podnikatel Miroslav Palaščák na schůzce s trenérem. Podnikatel podle svých slov zaplatil trenérovi půl milionu korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Podle Růžičky šlo o sponzorský dar, který však nebyl zanesen do účetnictví klubu. Později tuto částku Palaščákovi vrátil.

Růžička později podle MF Dnes při výslechu na policii uvedl, že ho naopak Palaščák vydíral a chtěl po něm 1,1 milionu korun za to, že ještě jako kouč Slavie zmařil hokejovou kariéru jeho syna. Růžička kvůli tomu podal na Palaščáka trestní oznámení, které však policie odložila.

Po šampionátu se začal kauzou zabývat detailněji reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa, který zjistil, že podobných případů bylo mnohem více. Přihlásili se totiž další rodiče, po kterých olympijský vítěz z Nagana údajně žádal peníze.

"Synovi byla nabídnuta smlouva v hodnotě pěti tisíc korun s tím, že účast v družstvu mužů není podmíněna jenom hokejovou dovedností, ale zároveň také vztahem ke Slavii, který by se měl projevit nějakým peněžním darem. A ten bychom měli předat panu Růžičkovi. Bylo to tři sta tisíc korun," řekla ČRo jedna z poškozených.

Trestní oznámení na Růžičku podal šéf serveru Protikorupcnilinka.cz Jiří Jehlička. Oznámení podle něj upozorňovalo na tři možné trestné činy - uplácení, v případě jeho neprokázání na zpronevěru, alternativně také na krácení daně.

"Policisté přistoupili na jednu z našich variant. Pro prokázání úplatku je tu důkazní nouze, protože to ani jeden z aktérů nepřizná. Nicméně je prokazatelné, že Růžička peníze přijal a že neskončily v klubovní kase. To, že je později vrátil, nehraje roli. To je, jako kdyby někdo vyloupil banku a za několik let se vrátil s tím, že nese lup zpět," podotkl Jehlička.

Chomutov počká, jak se celá kauza vyšetří

Vedení chomutovských Pirátů, současný zaměstnavatel Růžičky, ve svém stanovisku zdůraznilo, že nehodlá činit unáhlené kroky a opatření, ani celou kauzu obšírněji komentovat. I proto, že Růžičkovo obvinění nemá podle vyjádření Severočechů souvislost s chomutovským klubem, neboť se vztahuje na události z období před zahájením vzájemné spolupráce.

Nahrávka, která celou kauzu odstartovala:

"Do definitivního uzavření celého případu bude klub ctít presumpci neviny. Piráti Chomutov mají s Vladimírem Růžičkou starším smluvní vztah na poskytování trenérských služeb a tato smlouva je ze strany trenéra plněna bez sebemenších problémů. Po sportovní stránce mužstvo naplňuje stanovené cíle, tudíž klub za hlavním trenérem stojí a v současné době nehodlá podnikat jakékoliv sankční nebo jiné kroky," uvedl extraligový klub.

Od konce minulé sezony prvoligová Slavia v čele s majitelem Vladimírem Pitterem, který v klubu dlouhodobě působí, odmítá věc komentovat. "Jelikož HC Slavia Praha není o věci informována oficiální cestou, do doby, než se tak stane, se nebude k celé záležitosti oficiálně nijak vyjadřovat," zní stanovisko klubu.

Kauza se ale dotýká i bývalého klubového vedení. "V době jejího propuknutí jsem byl ještě členem představenstva HC Slavia Praha. Podal jsem proto po skončení hokejového šampionátu trestní oznámení k Vrchnímu státnímu zastupitelství. Jsem rád, že orgány činné v trestním řízení celou kauzu prošetřily v relativně krátkém čase, a velmi mě zajímá reakce pana Růžičky a jeho právního zástupce," uvedl bývalý vlastník Richard Benýšek.

Vývoj případu sleduje i svaz, který vyhlásil korupci v hokeji tvrdý boj. "Máme minimum informací, zatím jen, co se objevilo v médiích. Nicméně kauzu samozřejmě posouvá do jiného světla ta kvalifikace z přijetí úplatku na zpronevěru, ale to je otázka spíše pro policii. Z naší strany platí, že ta kauza nijak nesouvisí s působením Vladimíra Růžičky u reprezentace a vše se odehrálo v rámci klubu," řekl mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. "Nadále také platí, že svaz si je jistý tím, že můžeme vyloučit, že korupce je v hokeji plošným jevem. Jde pouze o případy jednotlivců," doplnil.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Tak šel čas s Vladimírem Růžičkou (//sport/sport-2015/325491-tak-sel-cas-s-vladimirem-ruzickou-velke-obvineni-vyznelo-zatim-do-ztracena/)

Zdroj
ČTK, rozhlas.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články