Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Češi usilují o první plný bodový zisk v sezoně. V O2 areně přivítají Finy

Praha - Čeští hokejisté zahájí své vystoupení v letošním Channel One Cupu zápasem s Finskem před vyprodanou pražskou O2 arenou a pokusí se o první plný bodový zisk v sezoně. Do branky se postaví Dominik Furch, který proti Finům chytal i v listopadu na turnaji Karjala v Helsinkách. Duel, který komentují Robert Záruba a David Pospíšil, sledujte v přímém přenosu na ČT sport i na našem webu. Předzápasové studio startuje od 18:00.

Furch na Karjale při své premiéře v národním týmu nezabránil porážce s Finy 1:2. Teď se může těšit na druhý duel v reprezentaci v dobře známém prostředí, kde nynější gólman Omsku chytal v dresu Slavie.

"Chytal na Karjale proti Finsku dobře, takže jsme se rozhodli dát mu znovu důvěru. A samozřejmě hrálo roli i to, že v O2 areně toho dost prožil," vysvětlil kouč Vladimír Vůjtek starší, proč dal v úvodním duelu Furchovi přednost před Pavlem Francouzem z Čeljabinsku.
 
Vůjtek, který na lavičce v létě nahradil Vladimíra Růžičku, povede národní tým vůbec poprvé v domácím prostředí. "Nedá se říct, že bych to vnímal stejně jako venkovní zápasy. Čeká mě první zápas doma, člověk si toho víc cení. Taková určitá vnitřní nervozita je vždycky, ale přece jen mám už něco za sebou, takže přepokládám, že nějaká velká nebude," uvedl osmašedesátiletý kouč.

Vůjka, Zaťoviče i Kováře těší zaplněné tribuny
 
Bonusem je, že stejně jako při květnovém mistrovství světa bude O2 arena zcela zaplněná. "Je vidět, že v (bývalém) Československu je pořád hlad po hokeji. Haly jsou plné. Když jsem byl na Slovensku, tak Bratislava byla plná vždycky. Je to příjemné, že na přátelský zápas, i když je pohárový, je plno," potěšilo Vůjtka, který minulé čtyři sezony vedl slovenskou ekipu.

Český tým má v tabulce Euro Hockey Tour dva body. Po porážkách na Karjale v Örnsköldsviku se Švédskem (2:6) a v Helsinkách s Finskem (1:2) zdolal na závěr turnaje ve finské metropoli Rusko 4:3 po samostatných nájezdech.

Před prohrou z této sezony Češi ve vzájemných zápasech Finy třikrát za sebou porazili. Uspěli v dubnu v duelech EHT ve Znojmě (4:1), v Brně (3:2 po samostatných nájezdech) a také v květnu ve čtvrtfinále MS v Praze (5:3).

Ze současného kádru si prožili atmosféru domácího šampionátu a souboj s Finskem na ledě obránce Jan Kolář a útočníci Petr Koukal, Martin Zaťovič a Jan Kovář, který se na úspěšném čtvrtfinále podílel stejně jako Jaromír Jágr třemi body za dvě branky a jednu asistenci.

"Vzpomněl jsem si, jak jsme si ty zaplněné kulisy užívali. A ještě silněji se mi všechno vybaví ve čtvrtek při zápase. Moc jsem se těšil, že si zase zahraju v Praze před českým publikem a plnou halou," přiznal Zaťovič.

Také Jan Kovář se těší na vyprodanou O2 arenu. "Je skvělé, že i na jeden zápas Euro Hockey Tour se vyprodá taková hala. Je vidět, že lidi mají pořád hokej rádi. Hrozně se těšíme. Je to i určitá zodpovědnost k lidem. Když přijde plná hala na "obyčejný zápas", je to něco neskutečného," řekl současný kapitán týmu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články