Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Litvínov a Sparta nakročily do osmifinále vítězstvím, Liberec podlehl Davosu

Praha - Dva české týmy vstoupily do úvodních utkání osmifinále Ligy mistrů úspěšně. Hokejisté Litvínova porazili švédského suveréna Frölundu 2:1 a pražská Sparta zdolala finského mistra Kärpät Oulu 4:2. Liberec začal osmifinále prohrou 3:5 s Davosem.

Hokejisté Litvínova
zdroj: ČTK/Zavoral Libor

Litvínovští zahájili zápas v netradiční sestavě. Do duelu nenastoupil útočník Jánský, na levém křídle třetí a čtvrté formace naopak figurovali obránci Pavelka s Baránkem. Úvod utkání patřil hostům, ale vážnější šanci si nevypracovali. A když se neprosadil ani z ostrého úhlu v závěru první třetiny Trávníček, šlo se do kabin za bezbrankového stavu. V druhé třetině Jurčík nahodil puk z brankové čáry na Johanssona, puk se po několika záhadných odrazech dostal až k volnému Kubátovi, který s přehledem poslal puk do branky - 1:0 pro Severočechy.

V 42. minutě se hostující Indians dočkali vyrovnání a postaral se o to po výtečné Laschově přihrávce Johnson. S odpovědí však Litvínov příliš dlouho neotálel. V 46. minutě se krásně do horního růžku trefil Hanzl. A když ze závěrečného tlaku trefil Figren pouze brankovou konstrukci, připsali si domácí těsné vítězství 2:1 a tím i postupovou naději do odvety, která se odehraje na severu Evropy za týden.

"Jsme rádi za vítězství, protože soupeř má výborné mužstvo a hrají skvěle. Ale odveta bude úplně jiná, Frölunda bude hrát doma zcela jinak, bude to za týden otevřené. Chtěl bych však klukům poděkovat za předvedený výkon, takový hokej jsme předváděli v minulé sezoně. Snad se od toho odpíchneme a budeme takto hrát i nadále. Určitě budeme mít o pauze více chuti do tréninků," prohlásil trenér Rulík.

Liberec nestačil na Davos, blýskl se golman Genoni

Domácí Liberec nastoupil do utkání před více než sedmi tisíci diváky aktivně a hned po dvou minutách hry měl velkou šanci Valský, Genoni v brance Davosu ale výborně zasáhl. Poradil si rovněž se střelami Řepíka a Krenželoka. Do vedení tak šli v sedmé minutě hosté, když se z nenápadné akce prosadil reprezentační útočník Ambühl. O další tři minuty později liberecká obrana propadla a z přečíslení zvýšil Simion.

Bílí Tygři zabrali a podařilo se jim snížit zásluhou Radivojeviče, ale v závěru třetiny vrátil úřadujícímu švýcarskému mistrovi dvougólový náskok Dino Wieser. A hosté dokázali opět skórovat, když se přesně trefil Paulsson. Liberec však našel odpověď, když Radivojevičovo nahození skončilo až za překvapeným Genonim.

Hráči Davosu se radují ze vstřelené branky
zdroj: ČTK/Petrášek Radek

Také třetí dějství zahájil Liberec útočně a v obrovské šanci byl Valský, jenže Genoni vytáhl parádní zákrok. A ke skórování nepomohla Bílým Tygrům ani přesilová hra. Konečnou podobu výsledku dala branka Řepíka 40 vteřin před koncem.

Sparta porazila Kärpät Oulu, Finové nevyužili přesilovky

Úvod utkání zcela ovládl severský tým. Do vedení se hosté dostali v sedmé minutě, kdy si obránce Nutivaara najel za obranu Sparty a protlačil puk mezi betony Pöpperleho. Pražané se poprvé v útočném pásmu předvedli po deseti minutách, s pokusy Klimka si však gólman Aittokallio bez větších problémů poradil. Finové však postupně nevyužili čtyři přesilové hry a Sparta je za to potrestala. Ve 33. minutě šťastně vyrovnal Přibyl, když jeho přihrávka před branku se odrazila od bruslí jednoho z hostujících beků a Aittokallio byl bez šance zasáhnout.

O tři minuty později se navíc Čajkovský od modré čáry trefil přesně do pravého horního rohu branky a Pražané vedli. Sparta následně přežila další oslabení, a když v 51. minutě připojil Cingel po Saboličově přihrávce zpoza branky třetí gól, zdálo se, že domácí duel dovedou v klidu do vítězného konce. Obránce Hakanpää však rychle snížil na 2:3. Poslední slovo ale měl Hlinka, který přidal po rychlém protiútoku čtvrtou branku domácích.

"Museli jsme změnit naši hru, prvních deset minut jsme byli připodělaní. Nevím proč. Museli jsme se začít více srážet, hrát důrazněji. Od druhé třetiny jsme naši hru změnili ještě trochu více," řekl trenér domácích Josef Jandač.

HC Verva Litvínov - Frölunda Indians 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 33. Kubát (Jurčík), 46. R. Hanzl (Trávníček) - 42. Johnson (Lasch). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Smetana (Rak.) - Frodl, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 3:1. Využití: 1:1. Diváci: 1125.

Litvínov: Petrásek - Chaloupka, Kubát, F. Pavlík, Z. Sklenička, Frolo, Gula, K. Černý - Smolka, Hübl, Lukeš - Válek, R. Hanzl, Trávníček - Martynek, Piroš, T. Pavelka - Jurčík, Gerhát, Baránek. Trenéři: Rulík, Weissmann a Šlégr.

Frölunda: Johansson - Bengtsson, Tömmernes, Larson, Bohm, Gunnarsson, Persson - Lundqvist, Carlsson, Lasch - Sundström, Karlsson, Johnson - Stalberg, Lasu, Rosseli Olsen - Ehn, Figren, Widerström - Lehkonen. Trenér: Rönnberg.

Bílí Tygři Liberec - HC Davos 3:5 (1:3, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. Radivojevič (Bakoš), 36. Radivojevič, 60. Řepík (Vitásek, Derner) - 7. Ambühl (D. Wieser), 10. Simion (Brejčák), 19. D. Wieser (Ambühl), 29. Paulsson (Lindgren), 58. Ambühl (Axelsson). Rozhodčí: Kaukokari, Leppänen (oba Fin.) - Lhotský, Zavřel (oba ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 7148.

Liberec: Schwarz - Šimek, Ševc, Vitásek, Derner, Výtisk, Ulrych, Plutnar - Řepík, Vampola, Birner - Bakoš, Bulíř, Radivojevič - Valský, P. Jelínek, Krenželok - Stránský, Jonák, J. Vlach. Trenéři: Pešán a V. Čermák.

Davos: Genoni - Brejčák, Jung, Forster, Heldner, Schneeberger, Paschoud - Ambühl, Walser, Axelsson - Lindgren, Paulsson, M. Wieser - Sciaroni, D. Wieser, Egli - Simion, Jörg, Aeschlimann. Trenér: Del Curto.

Sparta Praha - Kärpät Oulu 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 33. Přibyl (Hrbas), 36. Čajkovský (Barinka, Černoch), 51. Cingel (Sabolič, A. Kudrna), 57. J. Hlinka (Přibyl, Buchtele) - 7. Nutivaara (Mäenalanen, Hakanpää), 52. Hakanpää (Pyörälä, Aaltonen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Piechaczek (Něm.) - Brejcha, Suchánek (oba ČR). Vyloučení: 9:4, navíc Čajkovský (Sparta) 10 min. Bez využití. Diváci: 4593.

Sparta: Pöpperle - Čajkovský, Barinka, Polášek, Eminger, Hrbas, J. Mikuš, Švrček - Netík, Pech, Kumstát - Přibyl, J. Hlinka, Buchtele - Sabolič, Cingel, A. Kudrna - Martin Procházka, Černoch, Klimek. Trenéři: Jandač a Moták.

Oulu: Aittokallio - Masuhr, Kukkonen, Nutivaara, Hakanpää, Niemelä, Laatikainen, Pentikäinen, Ronkainen - Puljujärvi, Niemi, Aho - Ikonen, Aaltonen, Pyörälä - Huml, Keränen, Mäenalanen - Suoranta, Pirnes, Kalapudas. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy