Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Proběhlé mistrovství pomůže českému hokeji, peníze půjdou na mládež

Praha - Přibližně 335 milionů korun ze zisku z letošního hokejového mistrovství světa v Praze a Ostravě použije Český svaz ledního hokeje (ČSLH) na podporu hokejových klubů a zejména dětí a mládeže. Zisk ze šampionátu, který navštívil rekordní počet diváků, byl 450 milionů korun před zdaněním.

Martin Zaťovič
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"To, že případný zisk nasměrujeme do mládeže v případě, že na mistrovství světa vyděláme, jsme deklarovali již dopředu a taky tak uděláme," uvedl generální sekretář ČSLH Martin Urban. Hokejový svaz plánuje odeslat do 151 klubů 60 milionů korun, přičemž extraligoví zástupci dostanou 1,5 milionu. "Částka je nejvyšší proto, že mají pod sebou týmy všech věkových kategorií," vysvětlil Urban.

Právě počet mládežnických týmů je jedním z hlavních kritérií i pro další příjemce financí. ČSLH také do jednotlivých klubů rozešle materiální vybavení v celkové hodnotě 76 milionů korun, 101 milionů korun získají akademie ČSLH. Klíčovým bodem podpory je podle ČSLH projekt regionálních trenérů a profesionálních trenérů mládeže v menších klubech, na což plánuje svaz uvolnit v letech 2015 až 2020 částku 98 milionů korun.

"Jsme rádi, že můžeme uvolnit prostředky směrem k členské základně, k podhoubí. Doposud jsme se soustředili na to, abychom udrželi mládež ve světové špičce, což se nám podařilo. Patříme mezi Top 6 a věříme, že už se nám nestane, abychom (z mistrovství světa) sestoupili," uvedl šéftrenér ČSLH Slavomír Lener a poukázal tak na rok 2007, kdy osmnáctka sestoupila z elitní skupiny MS.

Kvalitní trenéři mají pomoci členské základně

Hokejový svaz tak bude nově platit 54 profesionálních trenérů, kteří se budou v malých klubech věnovat dětem. Již nyní financuje 21 regionálních trenérů a 39 profesionálních trenérů ve třinácti akademiích. "Chceme, aby v budoucnosti bylo v malých klubech až sto trenérů," uvedl Lener. Právě kvalitní trenéři by měli pomoct hokeji zvýšit členskou základnu, kterou v současnosti tvoří přibližně 23 000 hráčů.

"Je to nejdražší a nejsložitější projekt, protože výsledek se neukáže hned. Slibujeme si od něj, že se nejen zvýší počet hráčů, ale budou i vzdělanější trenéři," řekl ředitel projektu Milan Hnilička. "Hlavní je, aby děti hokej bavil. V minulosti se často moc myslelo na výsledky, a od hokeje odcházely i možné budoucí hvězdy," uvedl olympijský vítěz z Nagana a mistr světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Zisk z hokejového MS poputuje do mládeže

Kam půjdou peníze ze zisku MS?

Náklady spojené s pořadatelstvím mistrovství světa dosáhly 600 miliónů Kč, příjmy činily 1,05 miliardy Kč. Nejvíce se na nich podílel prodej vstupenek (73,9 %), 15,5 % příjmů tvořily veřejné dotace a 10,6 % marketing, catering nebo další zdroje. Zisk z mistrovství světa tak dosáhl 450 miliónů Kč před zdaněním, daň z příjmu se bude podle předběžných údajů pohybovat mezi 60 až 80 miliony Kč.

Ze zbývající částky se v nejbližší době rozdělí mezi všech 151 klubů, které se výchově mládeže věnují a alespoň jedno jejich družstvo nastupuje v soutěžích řízených ČSLH, příspěvek v celkové výši 60 miliónů Kč. Částka, kterou obdrží konkrétní klub, se bude odvíjet od počtu mládežnických družstev a úrovně soutěží, ve kterých nastupují. V období 2015–2020 uvolní ČSLH pro potřeby klubů dalších 101 miliónů Kč na podporu Akademií, 98 miliónů Kč na projekt profesionálních trenérů mládeže v malých klubech a 76 miliónů Kč na bezplatnou výstroj pro začínající hokejisty a materiální podporu Akademií.

Zdroj: ČSLH

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články