Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Voráček: Zlaté hokejky si vážím, ale čtvrté místo na MS nezahojí

Karlovy Vary - Útočník Jakub Voráček bere triumf v anketě Zlatá hokejka pro nejlepšího hokejistu sezony jako velkou čest. Věří, že se mu vítězství podaří ještě v dalších letech zopakovat. Místo individuálního ocenění by ale raději sbíral týmové úspěchy a pětadvacetikilová soška pro něj prý náplastí na neúčast s Philadelphií v bojích o Stanleyův pohár a čtvrté místo na mistrovství světa nebyla. "Před deseti, patnácti lety by mě nenapadlo, že bych se vůbec dostal do první desítky nebo Zlatou hokejku vůbec držel v ruce. Opravdu si toho hodně vážím," řekl Voráček.

Jakub Voráček na vyhlášení ankety Zlatá hokejka
zdroj: ČTK

V sezoně by ale raději slavil týmové úspěchy. "Potěší to. Ale nepostoupili jsme s Philadelphií do play-off. Radši bych měl o patnáct bodů míň, abychom to dotáhli daleko ve Stanleyově poháru," řekl Voráček, který si v 82 zápasech připsal 81 bodů a skončil v boji o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče pátý.

Mrzelo jej také čtvrté místo na domácím šampionátu, kde vedl tým jako kapitán. "Po tom skvělém čtvrtfinále z toho byla bramborová placka. Smutek ještě přetrvává a ještě bude. Čtvrté místo je asi nejhorší, co může být. Jako tým jsme nechali na ledě všechno, nebyl tam kluk, který by nepadal po držce. To nezahojí ani Zlatá hokejka," popsal zklamání, která v individuálně nejlepší sezoně prožil.

Necítí se jako následovník rekordmana Jaromíra Jágra, který ovládl anketu jedenáctkrát. "Džegr měl pětadvacet výborných sezon, já tři. Na takové prognózy je brzo. Je dobré jít rok od roku. Snad se tady sejdeme za rok, ale jsou ostatní kluci, kteří si to zaslouží. Vůbec bych se nedivil, kdyby vyhrál Jirka Hudler nebo Ondřej Palát," podotkl.

Jakub Voráček: "Myslím, že ještě sedm, osm let dobrého hokeje bych v sobě mohl mít, když vydrží zdraví. Hokejistů je ale v České republice dobrých hodně, letos si to zasloužili tři. Příští rok to může být někdo jiný. Já budu dělat všechno pro to, abych to byl já. Pro mě to nekončí, ale začíná."

V uplynulé sezoně vyskočil mezi nejužší elitu NHL, sám však věří, že má stále dost prostoru pro další zlepšení. "Odehranými zápasy sbíráš zkušenosti. Stejně tak mistrovstvím světa a olympiádou. A výkony mohou jít ještě nahoru. Fyzicky jsem na tom dobře, nevidím důvod, proč bych ze sebe ještě pětadvacet, třicet procent nevymáčknul," prohlásil.

Zdůraznil, že základem všeho je pevné zdraví. "Motivace tam určitě je, protože bych chtěl jednou vyhrát Stanley Cup, mistrovství světa a udělat medaili na olympiádě," nastínil své hokejové sny Voráček.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá hokejka

Minulý týden začal s tréninkem. "Mám stejný program jako loni, pomalu se do toho dostávám. Pak 10. července na 14 dní do Philadelphie a následně do Montrealu. Trénujeme s Jirkou Hudlerem už pátý rok, pomáhá nám to, podmínky jsou tam na jiné úrovni než třeba tady," řekl Voráček.

Je rád, že se Češi opět prosazují v NHL mezi nejlepší. "Je to vidět. Když se podíváme od Davida Pastrňáka po Radima Vrbatu, také kluci v KHL nebo v české extralize - Pavel Francouz s Martinem Ručinským. Je vidět, že kvalitní hráči pořád byli, jsou a budou. Klobouk dolů před všemi," uvedl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články