Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Růžičkova reprezentační éra (opět) skončila. Kdo ho nahradí?

Praha – Po přechodném období klidu kulminovala kauza kolem Vladimíra Růžičky jeho rezignací u hokejové reprezentace. Po roce je tedy opět aktuální otázka, kdo povede národní tým. Možností je mnoho, bude zajímavé sledovat, zdali svaz vykročí na dobře ušlapanou pěšinu a jmenuje trenéra, který již s reprezentací zkušenosti má, nebo zdali ke zklidnění situace kolem hokeje přispěje příchod trenéra "čerstvého".

Josef Jandač

O Jandačovi se bude v souvislosti s náhradou reprezentačního trenéra zřejmě hojně hovořit. Současný sparťanský kouč má bohaté zkušenosti. Respekt si vydobyl v Liberci a Českých Budějovicích, asistoval u zlaté medaile národního týmu v roce 2010. Zkušenosti má i z KHL, ve které vedl Lva Praha. Pokud je mu něco vytýkáno, pak fakt, že se Spartě pod jeho vedením stále nedaří (po velmi slibně odehraných základních částech extraligy) výrazně uspět i v play-off.

Miloslav Hořava

Hořava se podobným úspěchem pochlubit může. Navíc dojmy z úspěchu jeho svěřenců jsou velmi čerstvé. Společně s Radimem Rulíkem totiž letos dovedl k historicky prvnímu titulu Litvínov, navíc s týmem, který rozhodně nebyl pasován mezi největší favority ročníku. Zkušenosti má i s reprezentací, byť pouze s juniorskou, se kterou získal v roce 2008 páté místo.

Alois Hadamczik

Mimořádně pikantní varianta. Růžička byl tím, kdo Hadamczika nahrazoval před pouhým rokem a za poněkud zjitřené atmosféry po neúspěchu na olympiádě v Soči, oba trenéři navíc skončili podle svých slov „na nátlak médií“. Hadamczik má bohaté reprezentační zkušenosti, na úplný vrchol ale nikdy s národním týmem nedosáhl. Odtrénoval šest světových šampionátů, jednou došel až ke stříbru, dvakrát vedl reprezentaci na olympijských hrách. Nyní nově trénuje Brno.

Slavomír Lener

Současný reprezentační šéftrenér a manažer je podepsaný pod největšími úspěchy českého hokeje. Jako asistent Ivana Hlinky byl u historického zisku zlata na olympiádě v Naganu, asistoval i Luďku Bukačovi při startu zlaté éry na světovém šampionátu ve Vídni 1996. Jako hlavní trenér vedl národní tým v letech 2003 a 2004. Má i rozsáhlé zkušenosti ze zahraničí, působil v NHL na lavičkách Calgary i Floridy.

Radim Rulík

Druhý úřadující mistr extraligy. Společně s Hořavou dovedl Litvínov k titulu, během trenérské kariéry se často pohybuje na severozápadě Čech. Prošel Karlovými Vary, Plzní, Litvínovem, Sokolovem nebo Chomutovem. Poměrně úspěšně rozjel tým Lev Poprad, který však v KHL po jedné odehrané sezoně skončil. Jako asistent působil u juniorské reprezentace při zisku zlata v roce 2000. Se seniorskou reprezentací asistoval právě Růžičkovi, s nímž se roku 2005 radoval z titulu mistrů světa.

Jaroslav Špaček

Zřejmě nejodvážnější varianta. Špaček je velmi čerstvým trenérem, na druhou stranu je v současnosti u národního týmu asistentem a dokázal by navázat na práci Růžičky. U hráčů má respekt zejména díky tomu, že se jako hráč podílel na zlaté éře českého hokeje na přelomu tisíciletí. Krom reprezentace působí jako asistent i u Plzně, jako bývalý obránce se věnuje zejména defenzivní činnosti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články