Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rusové po porážce prchli z ledu. Je to nedostatek respektu, zlobí se Fasel

Praha - Finále mistrovství světa v hokeji skončilo trpkou dohrou. Rusové neunesli drtivou porážku 1:6 a z ledu nesportovně odešli ještě před tím, než zazněla kanadská hymna. Šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel uvedl, že jej rozhodnutí hráčů sborné zklamalo, a jednání považuje za nedostatek respektu k soupeři. Rusko podle jeho slov může čekat i trest.

Rusové neunesli finálovou porážku od Kanady
zdroj: TASS autor: Valery Sharifulin

Rusové sice po převzetí stříbrných medailí odjeli sportovně pogratulovat kanadskému mužstvu, účastnit se jejich oslav na ledě už ale nehodlali. Postupně se začali trousit uličkou ke kabinám, někteří z nich se krátce zastavili u čekajících novinářů. Na ledě přitom stále probíhal slavnostní ceremoniál. "Po návratu z mistrovství světa to budeme řešit a požádáme o stanovisko i Ruskou hokejovou federaci. V IIHF platí pravidlo a příslušný trest bude vynesen," řekl Fasel.

O zachování tváře poražených se pokusil Alexandr Ovečkin, který přesvědčil sedm svých spoluhráčů, převážně hráčů NHL, aby zůstali na ledě a důstojně se rozloučili se šampionátem. Ovšem pár minut nato, kdy v hale zněla kanadská hymna, už nebyl na ledě ze sborné vůbec nikdo. "Viděl jsem, jak se Ovečkin a Malkin snažil zastavit hráče, aby nešli do šatny. Nemůžeme z toho vinit hráče. Máme vedoucího týmu, trenéra nebo generálního manažera, kteří byli v té době na ledě a měli tomu zabránit," uvedl Fasel.

Šéf ruského hokeje Vladislav Treťjak incident označil za nešťastnou shodu náhod. "Byla to jen organizační chyba. Ne neúcta k soupeři. Máme velký respekt k soupeři, podali jsme si s ním i ruce," řekl Treťjak.

"Je to dáno celkovou atmosférou v zemi, která je bohužel vedena základním motivem ruské nadřazenosti a nesnášenlivosti. Když se stane něco takového – navíc ve sportu tak prestižním, jako je hokej – nejsou Rusové schopni to unést," řekl komentátor Libor Dvořák Českému rozhlasu. I ruská média však o incidentu referují jako o hanbě a ostudě.

Podobného gesta se Rusové dopustili už před pěti lety, kdy podlehli Česku ve finále světového šampionátu v Kolíně nad Rýnem. Tehdy si většina hráčů poražené sborné odmítla pověsit na krk stříbrné medaile.

Nad vystupováním členů ruského týmu se pozastavil i člen organizačního výboru MS a bývalý reprezentační brankář Petr Bříza. "Rusové byli bohužel velmi přemotivovaní. Oni hráli v Ostravě a když přijeli do Prahy, tak nám trochu rozbourali tu pozitivní atmosféru, co tady byla. Byli hodně odtažití, okamžitě zvolili jiný hotel, než byl oficiální, zabrali hráčskou chodbu, kde předtím normálně fungovalo osm týmů. A všechno vyvrcholilo tou ostudou při hymně. Pro všechny je tohle vrchol nerespektu, zvlášť ve finále mistrovství světa. Tohle se obvykle stává tak v nějaké pralesní lize," uvedl Bříza pro ČT.

Zdroj
ČRo, ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články