Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Američané si bronz užívali a velebili gólmana Hellebuycka

Praha - Hokejisté Spojených států amerických završili výhrou v boji o třetí místo s domácím Českem podařené vystoupení na mistrovství světa v Praze a Ostravě. S nejmladším týmem na turnaji s průměrem 24 let i pěti hráči z univerzitních týmů vyhráli základní skupinu B, v které porazili Finsko i Rusko.

Radost hokejistů USA
zdroj: ČTK autor: Joel Marklund

Mezi překvapivé hvězdy turnaje patřil v týmu kouče Todda Richardse gólman Connor Hellebuyck, trojka Winnipegu, chytající na farmě v St. John's v AHL. I v duelu o bronz byl podle spoluhráčů hlavním klíčem k úspěchu.

"Jsem velice pyšný na mužstvo. Rychle jsme se oklepali. Samozřejmě jsme chtěli hrát o zlato. Ale zmobilizovali jsme se a odehráli jsme velice dobrý zápas, podpořený skvělým představením našeho brankáře," řekl kapitán Američanů Matt Hendricks.

"Connor (Hellebuyck) byl naším nejlepším hráčem. Chytal střely, dorážky. Byl klíčovou postavou, jeho výkony nás uklidňovaly," prohlásil Trevor Lewis, dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Los Angeles.

Američané navázali na bronz z roku 2013 ve Stockholmu, dvě medaile během tří let na světových šampionátech nezískal tým USA od stříbrných kovů z let 1950 a 1952. Jediným zástupcem současného kádru, který byl v kádru i před dvěma roky, je obránce Justin Faulk z Caroliny.

"Každá medaile je úspěch, ale doufám, že to byl poslední zápas o třetí místo, v kterém jsem hrál. Myslím, že jsem hrál už ve čtyřech, což znamená čtyři porážky v semifinále," prohlásil Faulk.

Američané doufají, že po úspěších v mládežnických kategoriích začnou vedle olympijských her sahat po nejvyšších pozicích i na světových šampionátech. Dařilo se jim to zatím jen na olympiádách s hvězdami z NHL. "Je to zvláštní. Jsem docela mladý, ale patřím tady k nejstarším hráčům týmu. A v americkém hokeji je spousta mladých talentů, takže je to pro budoucnost nadějné," dodal čtyřiadvacetiletý bek Toronta Jake Gardiner.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USA - Česko
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články