Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hejda: V posledních dvou zápasech se vytratila týmová hra

Praha – Bez cenného kovu skončili čeští hokejisté na domácím mistroství světa. Po sobotní semifinálové porážce s Kanadou nestačili v duelu o třetí příčku ani na nezkušený, avšak bojovný tým USA. V obou zápasech navíc Češi nevstřelili ani gól. Podle obránce Jana Hejdy za špatnou střeleckou produktivitou stále především přílišná motivace. "Každý se snažil asi až moc a z přemíry snahy vznikaly chyby," myslí si obránce Colorada.

Jan Hejda přihlíží třetímu gólu do české sítě
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Pro všechny hráče je to obrovské zklamání. Na začátku nám nikdo moc nevěřil, že se vůbec dostaneme přes čtvrtfinále. Ale já jsem viděl, jak tým hrál v základní části. Byla tam ohromná bojovnost, nikdo nevypustil jediný souboj a tým si trošku sedl. Myslím, že jsme měli na víc než na čtvrté místo," říká Hejda.

I obránce Colorada přitom uznává, že výkony českého týmu měli v základní skupině rezervy. "V začátku tam byly nějaké chyby, ale to je v prvních zápasech na každém turnaji. V každém utkání jsme bojovali a nikdy jsme to neprohráli úplně jednoznačně a v podstatě jsme v základní části ztratili jen jeden zápas," upozorňuje člen první formace českého týmu.

Pak ale přišlo čtvrtfinále s Finskem. V něm české mužstvo předvedlo skvělý výkon, svého soka jednoznačně přehrálo ve všech ohledech a Finsko v klíčovém utkání šampionátu porazilo 5:3. Jenže jak v semifinále, tak v bitvě o bronz nedokázali Češi na čtvrtfinálový výkon navázat.

"V těch posledních dvou zápasech mi přijde, že jsme byli netrpěliví. Zase tam bylo spoustu bojovnosti, to co nás zdobilo celý turnaj, ale nebyli jsme trpěliví. Mysleli jsme si, že zápasy vyhrajeme hned v prvních deseti minutách. Potom jsme dostali góly a to nás trochu zaskočilo a už jsme se do zápasu nedokázali vrátit," vysvětluje Hejda.

V obou závěrečných duelech navíc Češi nevstřelili ani gól. V čem tkvěla příčina české střelecké impotence, však neví ani Hejda. "Na to nedokážu odpovědět. Myslím, že to bylo spojené s trpělivostí, o které jsem mluvil. Všichni moc chtěli, všichni projížděli souboje a chtěli to vzít na sebe. Vytratila se týmová hra, jaká byla ze začátku. Neříkám, že bychom nehráli jako jeden tým. Ale chyběla součinnost jednotlivých pětek," myslí si obránce Colorada.

I přestože tým nakonec skončil bez medaile, bude prý Hejda na domácí šampionát vzpomínat jen v tom nejlepším. "Úplně stejně jako před jedenácti lety bylo tohle mistrovství fantastické. I když jsme tehdy vypadli ve čtvrtfinále, mám z toho velký zážitek. Lidé byli fantastičtí. Ani nevím, kolik jsem odehrál mistrovství. Asi šest nebo sedm. Ale tyhle dvě řadím první místo, co se týče organizace a fanoušků. Myslím, že je máme úplně nejlepší na světě," říká Hejda.

Pro šestatřicetiletého Hejdu to bylo již sedmé mistrovství v kariéře, sám ale nedokáže říci, jestli to bylo také mistrovství poslední. "Jak to vypadá s mojí budoucností v reprezentaci, vůbec nemohu komentovat, protože ani nevím, jak to vypadá s mojí hokejovou budoucností," uzavírá Hejda.

 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články