Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Medaile nadosah. Češi se střetnou se Spojenými státy o bronz

Praha - České reprezentaci se splnil sen hrát až do posledního dne šampionátu. Byť nebude bojovat o zlaté medaile, stále před nimi visí velká výzva dosáhnout na bronz. Soupeřem jim budou Spojené státy, které v semifinále stejně jako český výběr nevstřelily ani gól a prohrály s Ruskem 0:4. Utkání Česko - USA sledujte živě na programu ČT sport a webu mshokej.cz, komentují Michal Dusík a Martin Hosták.

Ilustrační foto

"Po semifinálové porážce musíme zvednout hlavy a uhrát medaili. Máme druhou šanci a musíme se na to připravit. Nemůžeme fňukat, že jsme prohráli semifinále," řekl Růžička po prohře 0:2 s favorizovanou Kanadou. "Je to o vůli a o tom, abychom se vrátili do toho, že turnaj ještě pokračuje. I když jsme všichni malinko doufali, že to bude zlato, bude to o bronz. Pořád je to medaile. Já si myslím, že to všichni vidí, že v té obrovské konkurenci je medaile to, o co se tu hraje," prohlásil kouč.

Americké naděje na finále utnula ruská reprezentace, která vyhrála 4:0. "Jejich silné stránky vyplývají z toho, že jde o mladé a agresivní mužstvo. Musíme se připravit především na to, že jsou rychlí a mají vynikající pohyb. Na celém turnaji výborně chytá brankář Hellebuyck," řekl Růžička, který naznačil, že po semifinálovém nezdaru plánuje udělat změny v sestavě. Chytat by ale měl opět Ondřej Pavelec.

Češi se s Američany potkali naposledy na olympiádě v Soči, kde ve čtvrtfinále USA vyhrály 5:2. Zatímco na české straně do duelu zasáhlo sedm hráčů ze stávajícího kádru, Američané mají na MS v Praze a Ostravě zcela jiný výběr, který tvoří i hráči z nižší AHL, KHL a univerzit. Největší hvězdou je obránce Seth Jones z Nashvillu, který byl před rokem na šampionátu v Minsku nejproduktivnějším bekem turnaje, byl zvolen nejlepším hráčem na svém postu a dostal se do All Star týmu.

Letos v Praze je nejproduktivnějším hráčem týmu útočník Brock Nelson, který dosud nasbíral devět bodů za šest branek a tři asistence. "Když usilujete o zlato a prohrajete, emocionálně je to těžké. Můj vzkaz hráčům bude 'zapomeňte a nechte to za sebou', protože to pořád bude velký zápas a my máme příležitost ukončit ten turnaj dobře. Tím správným způsobem," uvedl trenér USA Todd Richards.

Vítězstvím se však chtějí rozloučit i čeští hráči. "Samozřejmě, že všichni jsme tady proto, abychom vyhráli. Proto hokej hrajeme. Připomenu Bratislavu 2011, kde jsme byli třetí, ale jak říkal Jarda (Jágr), to už si nikdo nepamatuje," řekl brankář Ondřej Pavelec. "Chtěli jsme vyhrát, chceme vyhrát každý turnaj, ale medaile pro nás bude hrozně cenná a pro fanoušky to bude výborné, protože hodně dobrých týmů už jelo domů. My jsme tu zůstali a hrajeme o medaili. Třetí místo by pro nás bylo super a musíme se dát dohromady," uvedl Pavelec.

Předpokládaná sestava:

Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Němec - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Plekanec, Klepiš - Červenka, Jan Kovář, Vondrka - Koukal, Novotný, Zaťovič - Simon.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články