Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Fasel: Jsem sám překvapený, jak se vše vydařilo

Praha - Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel neskrývá překvapení, jak se příprava mistrovství světa podařila. Občasná kritika rozhodčích, jež se objevila především po čtvrtfinále, ho netrápí. Existují i náměty ke zlepšení.

René Fasél
zdroj: ČT4

Fasel v první řadě ocenil práci organizátorů, ale také fanoušky, kteří se postarali o naplnění sloganu turnaje "Hockey and smile" (Hokej a úsměv). "Celý turnaj si užívají právě tak, jak to praví slogan. Stačí se podívat okolo haly. Když tam vyjdete, nevidíte jen české fanoušky, ale fanoušky z celého světa. A přestože stihnou vypít hrozně moc piva, nebyl jediný problém. Nemuseli jsme řešit jediný konflikt, jedinou potyčku či bitku mezi fanoušky. Je skvělé, jak si to lidé užívají a jak jsou šťastní, že tu mohou být," řekl Fasel.

Kritiku rozhodčích bere Fasel jako součást hry. "Řeknu to takhle - direktoriát zatím nemusel řešit ani jedinou stížnost. Ano, některé nářky na rozhodčí se tu objevily, ale jak už to tak bývá, bylo to od vyřazených týmů. A já to beru jako součást hry. Ano, i rozhodčí chybují. Stejně jako chybují hráči, brankáři... Ale já jsem spokojený s tím, jak si na turnaji vedou," uvedl Fasel.

Přesto i na zlepšení sudích IIHF pracuje. "Už nyní se snažíme je sjednotit, bydlí společně, mají stejný program a celkově chceme, aby čím dál více fungovali jako jeden tým. A chceme jim také poskytnout nástroje, díky nimž by to měli podobné jako v NHL. Aby mohli videorozhodčí lépe komunikovat se sudími na ledě a ti pak uprostřed plochy nahlas vysvětlili, co bylo příčinou jejich rozhodnutí," řekl Fasel.

Cíl: Sjednotit hrazení i kvalitu ledu

Jednou z mála nesrovnalostí šampionátu jsou odlišná hrazení v Praze a Ostravě a podle některých i kvalita ledu v obou arénách. "Je to něco, co chceme mít na příští šampionáty napevno sjednocené," uvedl Fasel.

Čelil rovněž otázce na zápas základní skupiny mezi Lotyšskem a Francií, v němž by pouze výhra Francie znamenala sestup Rakouska, zatímco oba soupeři by se díky ní mohli udržet. Francie prohrávala 0:2, ale nakonec uspěla v nájezdech. "Viděl jste ten zápas?" odvětil Fasel novináři. Narážel tak na dramatické situace, které mohly převážit vývoj na jednu i druhou stranu. "Opravdu si nemyslím, že by v tom utkání kdokoliv podváděl. My samozřejmě máme pod kontrolou i sázky na zápasy a žádné mimořádné na tohle utkání zaznamenány nebyly," řekl Fasel.

Nelehká jednání o Pchjongčchangu

Světový hokej čekají kromě světových šampionátů v dohledné době také obnovený Světový pohár a olympijský turnaj v korejském Pchjongčchangu 2018. Zatím není jasné, zda bude opět s hráči z NHL, kteří se účastní sportovního svátku planety nepřetržitě od roku 1998, kdy senzačně triumfovali čeští hokejisté.

"S deseti hlavními evropskými federacemi jsme měli dnes ráno schůzku, kde jsme se o Světovém poháru bavili, ale probírali jsme prakticky jen logistické věci. A o Pchjongčchangu jsme se absolutně nebavili, o tom nepadlo ani slovo. Čekají nás nelehká jednání," uvedl Fasel. "Jisté je jedno - pokud se dostanete příští rok do Toronta na Světový pohár, tak si můžete být jistí tím, že to bude opravdu něco mimořádného," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Fasel: V Praze a Ostravě byla neuvěřitelná atmoféra
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články