Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Trenér Finů Jalonen si po čtvrtfinále stěžoval na rozhodčí

Praha - Trenér finských hokejistů Kari Jalonen byl po prohraném čtvrtfinále s Českou republikou značně rozladěn z výkonu ruských rozhodčích Konstantina Olenina a Romana Gofmana. Podle pětapadesátiletého kouče, jenž loni dovedl v KHL do finále Gagarinova poháru pražského Lva, udělali v druhé třetině tři hrubé chyby. Ty podle Jalonena zásadně ovlivnily průběh zápasu. 

Kari Jalonen
zdroj: LEHTIKUVA autor: Heikki Saukkomaa

"Jsem pyšný na své hráče, nechali v zápase a celém turnaji všechno. Není to nic proti českým hráčům nebo českému týmu, ale musím říci, že rozhodčí udělali ve druhé třetině tři velké chyby. Nemohu uvěřit tomu, že k takovým situacím může dojít na téhle úrovni. To bylo na naše hráče opravdu už moc," řekl Jalonen po utkání.

Jako první vyčítal sudím situaci ve 34. minutě, kdy při vyloučení Anssiho Salmely klepnul Martin Erat Joonasovi Kemppainenovi do hokejky, která mu vyletěla z rukou, a zvýraznila se tak výhoda českého týmu proti bránící čtveřici Finů. Češi z výhody díky Jaromíru Jágrovi vyrovnali na 2:2. "Za to měl být stoprocentně vyloučen a oni místo toho dali v přesilovce gól," byl přesvědčen Jalonen.

Další situace nastala ve 35. minutě, kdy Petri Kontiola před českou brankou srazil obránce Michala Jordána, který nebyl v držení puku, a následně Jusso Hietanen překonal Ondřeje Pavelce. Branka neplatila a Kontiola šel pykat na trestnou lavici. Přesilovku čtyři proti třem využil Jan Kovář a otočil stav na 3:2.

"Dali jsme gól a neplatil. Nikdo tomu nemohl uvěřit, byla to chyba. Místo toho šel Kontiola na trestnou lavici. Bylo tam opravdu hodně chyb. To opravdu není proti českým hráčům, je to o rozhodčích," doplnil Jalonen, který mávnutím rukou dal už na střídačce jasný signál o svém názoru na rozhodnutí.

Jalonen nebral za podstatné, že v nominaci na zápas byli spolu s čárovým Glebem Lazarevem hned tři ruští sudí. "Nezáleží na tom, z jaké země rozhodčí jsou. Mělo by být fair play pro každého. My jsme to zažili třikrát za sebou. Jednou v zápase s Běloruskem, pak s Ruskem a teď. To už je na hráče a na celý finský tým opravdu hodně," dodal Jalonen.

zdroj: ČT4

Český kouč Vladimír Růžička měl naopak jasno, že Kontiola fauloval a Hietanenův gól neplatil oprávněně. "Koukal jsem se na to hned o přestávce, dal tam našemu hráči krosček, ten vlítnul do našeho brankáře a dali gól. To odpískali dobře. Na tu situaci s hokejkou jsem se ještě nekoukal. Možná má (Jalonen) pravdu. Hokejka tam vypadla nebo do ní naši hráči bouchli," prohlásil Růžička.

Podle něj ale sudí hodně nechávali hru plynout bez trestu a byly z toho jen tři české a jediná finská přesilovka. "Oni dobře bránili, ale zdálo se mi, že hráli hodně nečistě. Třeba Romana Červenku tam půl minuty držel hráč a rozhodčí na to koukal. Oni to moc nepískali," řekl český kouč.

"Finové měli tři oslabení a z toho jedno za to, že hrál se zlomenou hokejkou. My měli jedno. Moc se do toho rozhodčí nemotali a nechali to hrát. My z těch tří přesilovek ale dali dva góly," dodal Růžička. Finové za 16 oslabení na turnaji v základní skupině ani jednou neinkasovali. Tuto unikátní bilanci jim pokazili až nyní Češi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články