Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Čtvrtfinále 2015: Reprízy z Minska, USA proti Švýcarsku a Kanada jako favorit

Praha/Ostrava - Dvě reprízy semifinálových soubojů z loňského šampionátu v Minsku nabídne čtvrtfinále mistrovství světa v Praze a Ostravě. Vedle Čechů, kteří se budou snažit oplatit porážku 0:3 Finsku, si zopakují rok starý důležitý souboj také Švédové s Ruskem. Loni se radovala v emotivní bitvě sborná z výhry 3:1. Kanada v roli jasného favorita bude proti Bělorusku útočit na první účast v semifinále MS od roku 2009, mladý tým USA bude potvrzovat formu ze základní skupiny proti Švýcarsku.

Utkání Švédsko - Rusko
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Valery Sharifulin

Švédové skončili ve skupině A druzí, přesto se museli stěhovat do Ostravy, protože v pražské O2 areně automaticky zůstával ze třetího místa český tým. Tým kouče Pära Martse tak má hned velmi těžkou překážku, aby prodloužil nepřetržitou medailovou sbírku po zlatu z domácího MS ve Stockholmu v roce 2013, loňském stříbru z Olympijských her v Soči a bronzu ze šampionátu v Minsku.

"Bude to těžký zápas. Rusové mají hodně skvělých individualit. Bude to souboj ve velkém tempu," řekl švédský obránce Oliver Ekman-Larsson, který je s 11 body za dvě branky a devět asistencí čtvrtým nejproduktivnějším hráčem turnaje. "Je to příjemný bonus, ale osobní statistiky jdou stranou. Teď už se počítá jen vítězství," doplnil zadák Arizony.

Sborná po porážce s Finskem zůstala v Ostravě. "Zůstali jsme tady a budeme se připravovat na Švédy. Proměnili tým a myslím, že jsou silnější než loni. Nemáme co ztratit," uvedl trenér Ruska Oleg Znarok. Loni se dostal při semifinále se Švédy do konfliktu s asistentem trenéra soupeře Rikardem Grönborgem. Oba pak kvůli disciplinárnímu trestu nemohli v bojích o medaile na lavičku.

Znarok s Grönborgem na sebe ve vyhroceném závěru na střídačkách dlouho pokřikovali. Hádku vyostřilo Znarokovo gesto, při němž pohybem ruky zřetelně naznačil podříznutí krku, což ukázaly i zpomalené televizní záběry. Po utkání Znarok tvrdil, že ho bolelo v krku. Podle úterního Znarokova vyjádření je incident zapomenut a nijak čtvrteční souboj neovlivní.

Překvapí Švýcaři Američany?

Úspěšnější ze souboje mezi Švédskem a Ruskem půjde v semifinále na USA či Švýcarsko. Američané se budou snažit o druhou účast v semifinále za posledních šest let a tým bez velkých hvězd jde do play-off se sebevědomím, protože v základní skupině porazil Rusko i Finsko.

"Je krásný pocit postoupit z prvního místa. Ale ve čtvrtfinále to nebude snadné. Víme, že jsou Švýcaři silní," uvedl osmnáctiletý útočník Jack Eichel z univerzitního týmu Bostonu.

Program čtvrtfinále - čtvrtek 14. května:

15:15 USA - Švýcarsko (Ostrava - ČEZ Aréna),

16:15 Kanada - Bělorusko (Praha - O2 arena),

19:15 Švédsko - Rusko (Ostrava - ČEZ Aréna),

20:15 Česko - Finsko (Praha - O2 arena).

Švýcaři postoupili do čtvrtfinále podruhé za posledních pět MS a v roce 2013 překvapili ve Stockholmu stříbrem. "Musíme jít do zápasu stoprocentně koncentrovaní, soustředit se jen na vlastní výkon a uvidíme, jak to dopadne," řekl švýcarský útočník Kevin Fiala, který má české rodiče.

Kanada proti kanadskému trenérovi a brankáři

Kanada s týmem nabitým hvězdami okolo Sidneyho Crosbyho kraluje turnaji bez ztráty bodu a se skóre 49:14. Prokletí na šampionátech chce prolomit a myslí tradičně jen na zlato, které brala na posledních dvou Olympijských hrách. Rozhodně ale nepodceňuje ani Bělorusko. "Čeká nás velice dobrý běloruský tým. Hraje se proti nim velice těžko a mají jednu velmi dynamickou lajnu, která dává góly," řekl trenér Kanady Todd McLellan.

Sidney Crosby
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Ve službách Běloruska jsou i dva rodilí Kanaďané. "Chci vidět Prahu, to musím říct ze všeho nejdříve," smál se trenér Dave Lewis. "Ale takhle jsem nad tím nepřemýšlel, že budu hrát proti rodné zemi. Jediná věc, kterou jsem před šesti osmi týdny hráčům řekl, že se chceme dostat do dalšího kola. V to jsme všichni věřili. Myslím, že pro naše kluky to je velká příležitost a výzva zahrát si s takovým týmem. Všichni jsme naladění velmi pozitivně," řekl Lewis.

Gólman Kevin Lalande reprezentuje Bělorusko druhým rokem. "Kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu v Česku nosit běloruský dres a hrát proti Kanadě, řekl bych mu, že je blázen. Ale opravdu se na to těším. Bude to zábava bez ohledu na to, jak to dopadne," uvedl bývalý gólman Dinama Minsk, který nyní působil v CSKA Moskva.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články