Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Přetahovanou vyřešily až nájezdy. Čtvrtfinálovým soupeřem Čechů budou Finové

Ostrava - V posledním utkání skupiny B se Finsko s Ruskem dlouho přetahovalo o každý gól. Zápas došel až do samostatných nájezdů, v nichž více kvality předvedli Finové a zvítězili 3:2. Ve skupině tak obsadili druhé místo a ve čtvrtfinále změří síly s Čechy.

Utkání Finsko - Rusko
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Mužstva do utkání rozhodně nevstoupila opatrně. Rusové v úvodních minutách vyvíjeli tlak na finské beky, na druhé straně zase Hortikainen po výtečné spoluhráčově přihrávce nedokázal v dobré pozici zakončit. Bobrovského za několik minut prověřil ještě Kemppainen, ale taktéž nebyl úspěšný. Rinne ve finské brance se také nenudil, avšak tolik práce řešit nemusel. Nicméně Rusové se postupně zlepšovali, přestáli i finskou přesilovku a v devatenácté minutě se jim aktivita vyplatila – Mozjakin se zjevil volný mezi kruhy a nedal Rinnemu šanci. Rusové vedli 1:0.

Finové se na přelomu třetin museli dlouho bránit, když byl na pět minut plus do konce utkání vyloučen Komarov. Jeho faul kolenem byl diskutabilní, ale sudí byli neoblomní. Finové nicméně dlouhé oslabení přestáli a záhy šli sami do vedení – proti pohotové střele Barkova nemohl Bobrovský ani nic moc namítat, o to méně udělat.

Finové ve třetím dějství mohli znovu požívat výhodu přesilové hry, když se Malkin nechal vyloučit za seknutí. Tentokrát však ruská obrana hru v oslabení zvládla. Stále tak obě strany hrály za stavu 1:1. Aktivní byli útočníci obou mužstev, ale nikdo nenacházel recept na ve formě chytající brankáře. Rinne především předvedl jako v předchozích utkáních na turnaji několik výtečných zásahů. Při jednom mu pak asistovala i levá tyčka brankové konstrukce.

V 55. minutě by ale potřeboval nadčlověčí reflexy, aby dokázal zasáhnout proti pohotové dorážce Panarina – Rusové vedli 2:1 a do konce zápasu už mnoho nezbývalo. Ale Finové se nevzdali a brzy znovu srovnali. Donskoj si nesmírně elegantně stáhl puk metr před brankářem a bekhendem ho poslal nechytatelně do vinglu. Finové srovnali na 2:2 a zápas šel do prodloužení. V něm měl výtečnou příležitost Barkov, ale nedokázal zvednout puk nad Bobrovského betony.

Utkání tak rozřešily až samostatné nájezdy. V nich neproměnili Panarin, Immonen, Mozjakin, Donskoj, Tarasenko ani Jokinen a série pokračovaly dalšími střelci. Až Donskoj se svým druhým pokusem prosadil a zařídil Finům vítězství.

Finsko - Rusko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Barkov (Pesonen, J. Jokinen), 58. Donskoi (Barkov, J. Jokinen), rozhodující sam. nájezd Donskoi - 19. Mozjakin (Malkin, Kuljomin), 55. Panarin (Dadonov, Čudinov). Rozhodčí: Bröjk, Nord (oba Švéd.) - Lederer (ČR), Schrader (Něm.). Vyloučení: 0:3, navíc Komarov (Fin.) 5 min. a do konce zápasu. Využití: 1:0. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Jaakola, Louhivaara, Jokipakka, Mäntylä - Hartikainen, Kontiola, Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Hytönen, Immonen, Komarov - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.

Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Medveděv, Čudinov, Mironov - Šipačov, Dadonov, Panarin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Kovalčuk, Tarasenko - Širokov, Plotnikov, Tichonov. Trenér: Oleg Znarok.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články