Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Velká generálka: Se Švýcarskem chtějí Češi vyladit obranu i sestavu

Praha – Přestože mají čeští hokejisté před posledním zápasem základní skupiny se Švýcary jistotu třetího místa ve skupině, rozhodně nehodlají duel odklouzat. Ba naopak – trenér požaduje maximální nasazení, Češi potřebují před čtvrtfinále vypilovat obranu, ustálit sestavu a dobře se naladit na nejdůležitější utkání turnaje, přestože ještě neví, proti komu jej sehrají. A navíc má reprezentace Švýcarsku z posledních let opravdu co vracet. Zápas Česko – Švýcarsko sledujte od 19:45 na ČT sport a našem webu, komentují Michal Dusík a Milan Antoš.

Utkání Švýcarsko - ČR
zdroj: ČTK/AP

Mnoho let bylo Švýcarsko pro reprezentaci poměrně oblíbeným soupeřem, vše se ale zlomilo před pěti lety. V roce 2010 český výběr podlehl na světovém šampionátu v Mannheimu Švýcarsku 2:3 a nastartoval smolnou sérii proher, která čeká na své ukončení. Češi se svým nejbližším soupeřem poté prohráli také na MS v roce 2013, a to dokonce dvakrát – ve skupině (2:5) i čtvrtfinále (1:2). Na Švýcary nevyzráli ani na loňské olympiádě v Soči (0:1), poslední výhru si zaznamenali před sedmi lety na mistrovství v Québeku (5:0).

Jisté je, že dnešní duel nebude z hlediska výsledků tak důležitý, jako předchozí. Češi stále mohou narazit na kohokoliv z trojice Spojené státy, Rusko a Finsko, rozhodovat se bude i v ostatních zápasech (viz rámeček na konci článku). Zápas se Švýcarskem tak má být zejména ostrým testem na čtvrtfinále, možností definitivně ustálit sestavu a připravit se s kvalitním soupeřem v domácí kulise na velký čtvrteční boj o všechno.

Do první formace půjde Erat

V průběhu nedělního zápasu s Německem se formace opět pozměnily a nastupovaly ve složení Voráček, Sobotka, Vondrka - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Jan Kovář, Erat. Pohromadě zůstala jen formace Simon, Koukal, Zaťovič. Proti Švýcarsku ale půjde do první formace Erat a Vondrka bude hrát ve třetím útoku. "Ještě vyzkoušíme další varianty," řekl asistent trenéra Ondřej Weissmann. Vedle čtvrté formace, která spolu s výjimkou duelu s Francií hraje celý turnaj, zůstane pohromadě z konce duelu s Němci jen trio Jágr, Novotný, Červenka.

Útočník Jiří Novotný:

"Hrajeme doma před lidmi, kteří jsou fantastičtí. Nemůžeme si dovolit jakékoliv podcenění, nebudeme nijak spekulovat a nijak se šetřit."

"Zdálo se nám, že to docela fungovalo. Kluci si vytvořili nějaké šance, byla tam síla a zároveň je důležité, aby to fungovalo dozadu a ty pětky byly vyvážené dopředu i dozadu," doplnil Weissmann. Trenér Vladimír Růžička mění sestavu i proto, že není spokojený s defenzivní prací útočníků. "Někdy to máme hodně laděné do útoku, v některých trojkách pak chybí hráči dozadu. Hrajeme to tak nějak, jako že se nám nemůže nic stát. Ale přitom kvalita soupeřů je velice dobrá. Chceme, aby nás pořád nepřečíslovali a chodili do plných. Minimálně do čtyř hráčů," uvedl Růžička s tím, že podobné chyby by tým mohly ve čtvrtfinále srazit.

Je ale přesvědčen, že Švýcaři nebudou o moc těžší soupeř než třeba naposledy Němci. "I ti papírově slabší byli dost silní. Stejně se bude čekat na čtvrtfinále," řekl Růžička. Duel bude důležitý jako další test. "Bude to důležitý zápas k tomu, abychom si konečně vyzkoušeli hru bez chyb. Pokusíme se zaměřit na první třetinu, kterou neustále prohráváme. Doufám, že si zkusíme takový zodpovědnější hokej dozadu," podotkl Weissmann. 

Pravděpodobná sestava ČR:

Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič.

S kým se může Česká republika utkat ve čtvrtfinále?

O tom, kdo bude v boji o semifinále ve čtvrtek ve 20:15 čelit domácí reprezentaci, rozhodne v Ostravě buď zápas USA se Slovenskem (16:15), nebo až duel Ruska s Finskem. Ten se hraje od 20:15 zároveň s pražským duelem ČR - Švýcarsko. Ve skupině B v Ostravě vedou Američané o bod před Ruskem a Finskem. Zopakovat si bitvu ve čtvrtfinále s USA jako na posledním domácím šampionátu v roce 2004 by si mohli Češi jen v případě, že Američané v úterním utkání se Slovenskem prohrají.

Američané skončí jistě druzí, pokud by se Slováky nebodovali. Jedinou další variantou jejich pádu na druhé místo je zisk bodu se Slovenskem a výhra Finska či Ruska za tři body. Rusové budou druzí za předpokladu, že tým USA zvítězí nad Slovenskem a oni porazí Finsko. A pak ještě při zisku bodu USA a výhře nad Finskem v prodloužení. Obě tyto varianty platí i u Finska, které má také se Spojenými státy americkými horší vzájemný zápas.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články