Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Erat: Hrajeme líp a líp, ale zbytečné chyby nás stojí spoustu sil

Praha - Útočník Martin Erat má dobrý pocit z toho, že výkony českého týmu na domácím mistrovství světa mají vzestupnou tendenci, ačkoliv je doprovází ještě celá řada chyb. Třiatřicetiletý třebíčský rodák, jenž v NHL obléká dres Arizony, však věří, že do začátku play-off se je podaří odstranit. A teprve podle play-off bude možné hodnotit.

Martin Erat se spoluhráči
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Myslím, že hrajeme dobrý hokej. Jen děláme malé chyby, ale od toho je základní část, abychom se na to připravili. Hrajeme líp a líp. Ani s Kanadou to nebyl špatný zápas. Když už se však dostaneme do zápasu, uděláme zbytečné chyby a ty stojí spoustu sil," řekl Erat. Po ne zrovna optimálním výkonu při vstupním duelu proti Švédům jdou nahoru i jeho osobní výkony.

"Sám sebe ale nehodnotím. Budu hodnotit, až kam se dostaneme po čtvrtfinále. Podle toho se hodnotí," připomněl Erat. Přestože se český tým neprosadil v početní výhodě proti Kanadě, má zatím nejvyšší procento úspěšnosti využití přesilovek na turnaji. Ze 14 jich využil pět. "Jsme zvyklí z NHL, co každý kluk hraje. Víme, jak vyplňovat své prostory, snažíme se z toho vytvořit co největší tlak na soupeře. Musíme ještě víc střílet, abychom si vytvořili ještě větší tlak. Čím víc to budeme honit, můžeme udělat chybu při nahrávce, pak nás to stojí zbytečně moc sil," domnívá se Erat.

Tlak vyplývající z velkých očekávání fanoušků si nepřipouští, považuje ho za automatický. "Jsme zvyklí z NHL, tlak je vždycky, zvlášť když se hraje tady v Čechách. Jsme zkušenější hráči, spíš se snažíme si to užít, vždyť je přece krásné hrát v Praze mistrovství světa," prohlásil Erat. Po posledním utkání proti Kanadě se v mixzóně zastavil na několik minut s gólmanem soupeře Mikem Smithem, klubovým spoluhráčem z Arizony. "Má tři děti, jsme si v Arizoně docela blízcí. Jsem rád, že přiletěl. Chytá tady ve výborné formě," ocenil Erat, který však parťáka z týmu Coyotes dokázal překonat.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Kanada - Česko: Erat - 2:1 (20. min.)

A ten ho na oplátku hecoval, že puk Erata jen trefil. "Každý gól se počítá. Na konci sezony se vás nikdo nebude ptát 'jak', ale 'kolik'. A tak to je," uvedl Erat. Smith chytal skvěle, z Eratova pohledu mu to ovšem český tým usnadnil, když mu dal před brankou až moc prostoru. "Tady je těžké projet u brankoviště, hned vám pískají, že stojíte v brankovišti. V NHL to má o hodně těžší, tam jsou před ním pořád dva hráči. Nevyvinuli jsme na něj takový tlak, aby udělal chybu," vysvětlil Erat.

Zámořské celky jsou už po třech odehraných zápasech jedinými, kdo neztratil ani bod. Kanada vede skupinu v Praze, tým USA tu ostravskou. Podle Erata nejde o náhodu. "Když se podíváte na posledních deset let, ti kluci jsou jinde. To už není kanadský a americký hokej, ti kluci jdou vývojově dopředu. Je to ale vidět i třeba na mladých Švédech, přijedou sem v 21 letech a hrají výborný hokej," dodal Erat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články