Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští hokejisté varují: Kanada, to není jen Crosby

Praha – Po dvou náročných duelech ve dvou dnech mají čeští hokejisté jediný volný den oddech. A ztracené síly je potřeba nabrat věru rychle, protože v pondělí čeká české reprezentanty duel s patrně největším favoritem pražské skupiny – Kanadou. V posledních letech trápící se Javorové listy má za vytouženým vítězstvím dovést oslavovaný Sidney Crosby. Čeští reprezentanti však moc dobře vědí, že nebezpečí zdaleka nebude hrozit jen od vzývaného kapitána Kanady. 

Sidney Crosby během tréninku v O2 areně
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

"Dnes je potřeba si odpočinout. Speciálně zápas proti Švédům byl opravdu těžký a ani proti Lotyšsku to nebylo nic jednoduchého. Bude potřeba nabrat síly. Kanada je pro nás zápas jako každý jiný, musíme se na něj stoprocentně připravit a sehrát s nimi kvalitní utkání," říká obránce Jan Hejda.

Jenže duel s Kanadou není zápas jako každý jiný. Hokejisté Javorových listů sice v posledních letech pravidelně odjíždějí ze světových šampionátů zklamaní, když na medaili čekají už šest let, tentokrát ale nic neponechali náhodě a do Prahy poslali  – i díky brzkému konci Pittsburghu, Philadephie a Dallasu v NHL – hvězdami nabitý celek, který myslí na zlato.

Hlavní pozornost na sebe poutá podle mnohých nejlepší hokejista současnosti, dvojnásobný olympijský vítěz Sidney Crosby. "Crosbymu nesmíme dát prostor. On výborně bruslí a má stabilitu, jeho trefit je velmi těžké. Takže musíme být pořád u něj, výborně s ním bruslit a uvidíme," varuje brankář Ondřej Pavelec.

Jenomže Kanada není rozhodně výběrem jednoho muže. V kanadské sestavě je hned několik dalších hvězdných útočníků včetně Claudea Girouxe, Jasona Spezzy a Tylera Seguina. O síle Kanady svědčí i fakt, že na soupisce mají Javorové listy krom Crosbyho ještě čtyři další jedničky draftu.

"Musíme si uvědomit, že to nebude jen o Crosbym. Jsou tam další tři lajny, které v klubech NHL hrají v prvních řadách. Takže tam může rozhodnout kterákoliv řada. Pokud se budeme soustředit jen na Crosbyho, tak nám to tam nahází zase někdo jiný," je si vědom Pavelec.

"Musíme dobře zregenerovat, protože to bude náročný zápas. Všichni skvěle bruslí. V jejich týmu není hráč, který by výborně nebruslil. Takže musíme být připravení hlavně hrát dobře dozadu a soustředit se na přesilovky a oslabení," doplňuje ho Jakub Voráček.

Český kapitán moc dobře ví, že velké nebezpečí bude hrozit i od Clauda Girouxe. Voráček s kanadským reprezentantem nastupuje již několik sezon v jedné formaci a i díky tomuto elitnímu centrovi mohl český útočník do posledních kol letošního ročníku NHL bojovat o vítězství v kanadském bodování.

"On je hrozně trpělivý na puku. Má šikovné ruce a ode všeho má trošku. Má výbornou střelu, na to jaké má nohy do X, tak bruslí velice rychle. Na to jak je malý, tak má hroznou sílu v hokejce a odehraje velké množství puků jeden na jednoho. To je hodně nepříjemné. A nesmíme zapomenout ani na vhazování, protože on má v NHL úspěšnost kolem 60 % a to je výborné číslo," upozorňuje Voráček na kvality svého hokejového dvojčete.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články