Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kanada rozstřílela bezmocné Lotyše 6:1

Praha – Kanaďané vlétli do zápasů skupiny A mistrovství světa vysokou výhrou nad Lotyšskem 6:1. O jasném vítězství rozhodli hráči ze zámoří už v první třetině, ve které skórovali třikrát. Na začátku druhé části přidali další dva góly. V poslední třetině stačili Lotyši stav zkorigovat. Gólový účet podtrhl trefou z trestného střílení 23 sekund před koncem Sidney Crosby, největší hvězda týmu Kanady. První útočná formace zářila. Tři body zaznamenali Jason Spezza a Nathan MacKinnon. Lotyši budou v sobotu od 20:15 druhým soupeřem českých hokejistů na turnaji.

"Odvedli jsme vcelku dobrý výkon. Žádný zápas tady není snadný, a jednoduchý nebyl ani tento. Teď se soustředíme na to, abychom byli zápas od zápasu lepší a lepší," uvedl bek vítězů Aaron Ekblad.

Lotyši nezačali v pozvolně se zaplňující hale špatně, na Kanaďanech bylo vidět, že se potřebují chvilku sehrávat. Hráči z Pobaltí zahrozili v osmé minutě. Puk po akci Redlihse vypadl gólmanu Smithovi z náruče, ale na brankové čáře puk odpálil do bezpečí bek Ekblad. "Bylo by to docela určitě jiné utkání, kdybychom v úvodu dokázali skórovat. Více bychom si věřili," řekl lotyšský útočník Koba Jass.

O dvě minuty později však udeřilo na druhé straně. Spezza viděl lépe postaveného Mackinnona v mezikruží a ten se pěknou ranou trefil pod horní tyčku. Ačkoli zpočátku Lotyši přehrávali hráče s javorovým listem na prsou především ve středním pásmu, nevedlo to ke kloudnému zakončení. Zato Kanaďané byli velmi produktivní, ve 14. minutě zvýšil Spezza, o chvilku později přidal třetí branku Duchene. Lotyši si ihned vzali oddechový čas.

Ten jim ale moc nepomohl, do druhé třetiny Kanada vstoupila v pohodovém tempu. Vítězové posledních dvou olympiád, kteří na světových šampionátech vypadli pětkrát za sebou ve čtvrtfinále, v druhém dějství rychle přidali další dva góly. Ve 23. minutě se trefil Hamhuis, vzápětí se před brankou prosadil podruhé Spezza. Lotyšům chybělo nasazení i důraz. Nepomohla jim ani první přesilová hra zápasu. Naprázdno vyšli v první početní výhodě i hokejisté ze zámoří. Tempo hry šlo dolů, zejména první kanadský útok si zápas viditelně užíval.

Oba týmy ve třetí třetině už jen šetřily síly, Lotyši především na důležitější zápasy s Rakouskem nebo Francií, Kanaďané už se neměli kam hnát. Po minutách nudy se zničehonic objevil před opuštěnou brankou Daugavins a pokazil Smithovi radost z čistého konta. "Bylo pro nás fajn odmazat tu nulu a dát alespoň jeden gól. Je to dobré pro naše sebevědomí do dalších zápasů," podotkl Jass.

Závěrečný gól vstřelil z trestného střílení Crosby. Superrychlou střelou zápěstím překvapil Masalskise, kterému také zkazil radost z nuly - i když ne za celý zápas. Lotyšský gólman vystřídal ve druhé třetině Muštukovse. "Je fajn, že jsem se trefil hned v prvním zápasu na turnaji," pochvaloval si Sidney Crosby. "Věděl jsem, co se chystá udělat. A udělal to. Ale já puk (lapačkou) minul," popsal Edgars Masalskis.

Kanada - Lotyšsko 6:1 (3:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. MacKinnon (Spezza, Savard), 14. Spezza (Hamhuis, MacKinnon), 15. Duchene (Hall, Barrie), 23. Toffoli (Hamhuis, Burns), 24. Spezza (MacKinnon, Crosby), 60. Crosby z trestného střílení - 53. Daugavinš (Darzinš, Džerinš). Rozhodčí: Hodek (ČR), Vinnerborg (Švéd.) - Kilian (Nor.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 16.013.

Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Savard, Wiercioch, Barrie, Muzzin, Ekblad - Spezza, Crosby, MacKinnon - Seguin, Giroux, Ennis - Eberle, Duchene, Hall - Toffoli, O'Reilly, Eakin - Couturier. Trenér: Todd McLellan.

Lotyšsko: Muštukovs (24. Masalskis) - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis, M. Jass - Bukarts, Sprukts, M. Redlihs - Darzinš, Džerinš, Daugavinš - Saulietis, Berzinš, Cipulis - K. Jass, Abols, Skvorcovs. Trenér: Aleksandrs Belavskis.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články