Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Česko: Statistika volá po zlatu. Domácí se ale musí připravit na velký tlak

Co pět roků, to minimálně jeden titul. Takovou bilanci si v posledních letech na mistrovstvích světa drží česká hokejová reprezentace. Pokud ji Češi chtějí udržet, na domácím světovém šampionátu před nimi leží jasný úkol, vyhrát. Svěřenci Vladimíra Růžičky se však musí vyrovnat s velkým očekáváním a tlakem, který na ně bude beze sporu vyvíjen.

Česká hokejová reprezentace během tréninku před MS
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Česká republika naposledy naplno ožila hokejem před jedenácti lety. Podobně jako v současnosti tehdy na domácím mistrovství vládl mezi fanoušky sen o zisku nejcennějšího kovu, jenže ten se tehdy rozplynul už ve čtvrtfinále, kde Češi narazili na USA. V duelu se sice vedli o dva góly, ale zámořský celek vyrovnal a v nájezdech nakonec rozhodl o svém postupu.

Vytouženého zlata se dočkali až o rok později na mistrovství 2005 a další přidal pět let na to. Tím Češi potvrdili bilanci, kterou si od světového šampionátu 1996 ve Vídni drží. Co pětiletka, to alespoň jeden titul. Po Vídni totiž Češi zvítězili v letech 1999, 2000, 2001 a poté v již zmíněných ročnících. Pokud tak český tým chce potvrdit statistiku, musí dokráčet až na nejvyšší stupínek.

Ten se jim na domácím šampionátu už několikrát dobýt podařilo. Z devíti dosavadních pokusů získali zlato třikrát, v letech 1947, 1972 a naposledy 1985, tedy přesně třicet roků od letošního šampionátu. 

Avšak na jakoukoliv medaili z MS čeká český tým už roky tři, kdy si ze šampionátu 2012 ve Finsku a Švédsku odvezl bronz. Poslední dvě mistrovství pro Čechy skončila zklamáním. Zejména to předminulé, kdy vypadli ve čtvrtfinále se Švýcarskem. V minulém ročníku se dostali až do semifinále, kde ale podlehli Finům 0:3, a v boji o třetí místo prohráli stejným poměrem se Švédskem. Po tomto výsledku se rozhodl "ukončit" reprezentační kariéru Jaromír Jágr .

V bráně opět Salák, útok by měl táhnout Voráček

Legendární "osmašedesátka" ale nakonec na opětovné povolání "do zbraně" odpověděla kladně a nebude chybět ani na pražském šampionátu. Hlavní hvězdou útočných řad by měl být ale tentokrát někdo jiný. Jakub Voráček v NHL prožil životní sezonu. Dlouhou dobu útočil na vítězství v kanadském bodování a nakonec v něm obsadil páté místo s 85 body.

Trenér Růžička ryšavému křídlu natolik důvěřuje, že mu přidělil i kapitánské céčko. Útočníka Philadelphie by měli v prvním útoku doplnit Martin Erata a Vladimír Sobotka. Že jejich spolupráce funguje, ukázala už příprava, v níž si Češi vedli výsledkově velice dobře. Z posledních deseti duelů prohráli pouze jeden.

Český tým má ale sílu i v dalších útocích. Kromě již zmíněného Jágra by hrozbou obran měla být další posila z NHL Tomáš Hertl, druhý nejproduktivnější hráč základní části KHL Jan Kovář či vítěz Gagarinova poháru s Petrohradem Roman Červenka.

V zadních řadách měl vládnout Marek Židlický, který kvůli zdravotním problémům nakonec nedorazí. Nejzkušenějšími postavami obrany by tak měli být Jan Hejda z Colorada, Petr Čáslava z Pardubic a Ondřej Němec z CSKA Moskva. Právě s obranou Růžička v přípravě nebyl příliš spokojený a během tréninků na ní s týmem hodně pracoval.

Jedničkou českého týmu byl po dlouhých diskusích nakonec zvolen Alexander Salák, jenž dostal přednost před Ondřejem Pavelcem a Jakubem Kovářem.

Český tým do turnaje vstoupí hned 1. května duelem se Švédskem.

Soupiska českých hokejistů na mistrovství světa v Praze:

Brankáři: Alexander Salák (Novosibirsk/KHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL).

Obránci: Petr Čáslava (Pardubice), Jan Kolář (Vladivostok/KHL), Ondřej Němec (CSKA Moskva/KHL), Jakub Nakládal (TPS Turku/Fin.), Jakub Krejčík (Örebro/Švéd.), Michal Jordán (Carolina/NHL), Jan Hejda (Colorado/NHL).

Útočníci: Dominik Simon (Plzeň), Jakub Klepiš (Třinec), Petr Koukal (Jokerit Helsinky/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL), Vladimír Sobotka (Omsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Jaromír Jágr (Florida/NHL), Jakub Voráček (Philadelphia/NHL), Martin Erat (Arizona/NHL), Tomáš Hertl (San Jose/NHL), Roman Červenka (Petrohrad/KHL).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články