Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Norsko: Bez zámořských posil a s těžkým losem. Čtvrtfinále je vysoký cíl

Praha – Hokejový tým Norska stejně jako třeba ten dánský si na světových akcích vydobyl renomé nepříjemného soupeře, který pokud se mu daří, dokáže potrápit kohokoliv. Bude tomu tak i letos? Svěřenci trenéra Roye Johansena se budou v Česku muset vypořádat s absencí zámořských posil i velice nepříjemným nalosováním.

Norský brankář Lars Haugen
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Kouč Johansen působí u norské reprezentace již čtrnáctý rok a vyrovnává tím rekord legendárního Rusa Viktora Tichonova. S týmem zažil velice světlé a silné momenty: v roce 2011 na Slovensku nestačili Norové až v play-off na Finy a skončili šestí, o rok později na prvním "společném" mistrovství ve Finsku a Švédsku byli osmí. Následující dvě mistrovství už tak silná nebyla. Zklamáním se stalo MS 2014 v Bělorusku, kde tým ve skupině nestačil na pozdější velké překvapení turnaje Francii a skončil před branami vyřazovací části na dvanácté příčce.

Aby se loňská zkušenost neopakovala a Norové si znovu zahráli play-off, to je Johansenův cíl pro letošek. V silné skupině s Finskem, Ruskem, USA a Slovenskem (plus Bělorusko, Slovinsko a Dánsko) to však vůbec nebude snadný cíl; to už se dá spíše říci, že jde o cíl hraničící s možnou senzací.

Skeptici předsouvají norskému výběru v první řadě absenci hvězdných hráčů – či alespoň hráčů se zkušeností z prestižních lig. Jde však o do značné míry umělou a lichou připomínku, vždyť na krajánky z NHL či KHL se Norové nemohli spoléhat nikdy. Jediným v současnosti v zámoří působícím hokejistou je Mats Zuccarell Aasen, jenž se však do Česka nedostaví – jeho NY Rangers se totiž probil v sérii s Pittsburghem do další fáze play-off NHL.

Radost norských hokejistů
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Největším jménem na konečné soupisce Norska je tak jednatřicetiletý Patrick Thoresen, který hájí barvy čerstvého držitele Gagarinova poháru Petrohradu. Týmu, kde sloužil v pozici asistenta kapitána, pomohl především v play-off – tam nastřádal v 22 utkáních 17 bodů za devět branek a osm asistencí. Rodák z Hamaru, který v příští sezoně bude hájit barvy švédského Djurgaardenu, je tak jednoznačně nejsilnějším hokejistou na norské soupisce.

Dalšími osobnostmi výběru jsou obránci Jonas Holös (nyní Jaroslavl, v minulosti 39 utkání v NHL) a Ole-Kristian Toleffsen (Färjestad, 163 zápasů). V brance bude nastupovat Lars Haugen, který poslední čtyři roky strávil v Dinamu Minsk.

Velkou slabinou bude los – Norové chytli jako své počáteční čtyři soupeře Rusko, USA, Finsko a Slovensko. Pokud z těchto zápasů nedokáží vydolovat nějaké body, bude jejich šance na další působení v turnaji velmi oslabená. Avšak naopak v případě, že zaskočí některého ze soupeřů, může to posloužit jako vzpruha před schůdnějšími soupeři. Sečteno a podtrženo, Norové do Česka nejedou v nijak oslnivé síle a musí se obávat těžkého losu. Jejich další účast v turnaji a dosáhnutí čtvrtfinále se střízlivýma očima jeví jako nepříliš pravděpodobné. 

Nominace Norska na MS:

brankáři: Steffen Söberg (Valerenga Oslo), Lars Haugen (Dinamo Minsk/KHL), Lars Volden (Rögle/Švéd.),

obránci: Stefan Espeland, Daniel Sörvik (oba Valerenga Oslo), Mats Trygg, Henrik Ödegaard (oba Lörenskog), Jonas Holös (Jaroslavl/KHL), Mattias Nörstebö (Brynäs/Švéd.), Alexander Bonsaksen (Tappara Tampere/Fin.), Ole-Kristian Tollefsen (Färjestad/Švéd.),

útočníci: Morten Ask, Andreas Stene (oba Valerenga Oslo), Kristian Forsberg, Mathias Trettenes (oba Stavanger), Andreas Martinsen, Ken André Olimb (oba Frölunda/Švéd.), Mathis Olimb, Mats Rosseli Olsen (oba Frölunda/Švéd.), Niklas Roest (Sparta Sarpsborg), Anders Bastiansen (Štýrský Hradec/EBEL), Robin Dahlström (Vita Hästen/Švéd.), Jonas Djupvik Lövlie (Södertälje/Švéd.), Martin Röymark (Färjestad/Švéd.), Patrick Thoresen (Petrohrad/KHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články