Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Komentátor Zamazal před startem MS: V ČEZ Aréně kompas nepotřebuji

Ostrava – Komentátorem ČT pro mistrovství světa v Praze a Ostravě v letošním roce bude vůbec poprvé v této roli Ondřej Zamazal. Šest předchozích si prožil jako reportér. Den před startem prozradil na chatu, jak probíhá jeho příprava na jednotlivé hráče, když finální soupisky se uzavírají pár hodin před první buly, na koho je v "ostravské skupině" nejvíce zvědavý, jak se mu líbí ČEZ Aréna nebo co si myslí o omluvenkách některých hráčů.

Ondřej Zamazal
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Zamazal je expertem na některé statistiky a čísla, zkusil odhadnout šance českého výběru na zlato v procentech. "Na MS se těším. A zkusím být upřímný, byť to zcela určitě schytám ze všech možných stran: Myslím, že dotáhnout to ke zlatu bude pro český tým velmi, velmi těžké. Ale nikoliv nemožné - viz MS 2010. Víra v mém povolání není na místě. Musím argumentovat, analyzovat - a z toho mi šance na zlato vychází tak na 20 %," nastínil šance Čechů na zlato.

Přestože bude u komentátorského mikrofonu na MS poprvé, nervozitu necítí. Možná proto, že přípravou strávil stovky hodiny. "Příprava trvá cca 8-20 hodin na jedno utkání. Záleží, jestli se jedná o týmy, které dobře znáte, anebo začínáte úplně od nuly. Nervózní nejsem. Trému jsem naposled cítil ve třinácti letech, když jsem hrál na akordeon a musel jsem předstoupit před plný sál," napsal.

Ostravská hala se Zamazalovi zamlouvá hlavně díky vzdálenostem. "ČEZ Aréna se mi líbí, oblíbil jsem si ji už při předchozím MS v roce 2004. Oceňuju zejména to, že všechno je blízko, rychle se dostanu na komentátorské stanoviště. V O2 areně bych občas potřeboval kompas, abych se někam bez problémů přemístil," svěřil se.

Nejkrásnější byl Halifax

Předchozích šest šampionátů strávil v roli reportéra. Kde se mu po světě líbilo nejvíce? "Nejkrásnější to bylo v Kanadě, Halifax 2008. Specifickou hokejovou atmosféru v zemi, která hokej vynalezla, nelze přenést na papír nebo do klávesnice. Musí se zažít. Navíc nádherná kanadská příroda, historie. A kousek od Halifaxu se nachází místo, kde se údajně poprvé hrál hokej. To jsou důvody, proč vybírám MS 2008," zavzpomínal.

Omluvenku pro šampionát poslalo trenéru Růžičkovi několik hráčů, mezi nimi i Radim Vrbata z Vancouveru, který měl v NHL slušnou sezonu. Zamazal však jeho rozhodnutí chápe. "Já Radimu Vrbatovi rozumím. Není jednoduché celou sezonu strávit na hřišti, které je o čtyři metry užší. Vypadl ze Stanley Cupu, je unaven, další čas mu zabere aklimatizace v Česku. Navíc on je hráč, který je silný především v přesilových hrách, na levé straně, příp. na pozici beka. A pokud cítí, že by tam šanci nedostal, volí radši omluvenku. Je to upřímnější a sebekritičtější než u některých jiných borců, kteří můžou mít s velkým kluzištěm a rychlým sledem zápasů problémy, přesto nominaci přijali," vyjádřil svůj názor.

Upřímně odpověděl na otázku, co si myslí o roli Jaromíra Jágra z pohledu útoku: "To nejlíp ví trenér Vladimír Růžička, kterého uznávám jako mimořádného odborníka... Teď si možná znepřátelím značné množství fanoušků, nicméně můj laický názor: Už bych tým a český útok kolem Jaromíra Jágra nestavěl. Což na druhou stranu neznamená, že ho nehodnotím jako nejlepšího českého hráče všech dob. Hodnotím!"

Hráče rozezná i podle držení hole

Ve své práci využívá schopnost pamatovat si čísla. "Mezi dispozice komentátora patří paměť na čísla. Nebo je to minimálně výhoda. Mě vždycky bavily dějiny a letopočty, neměl jsem problém si je zapamatovat. A při současné práci z toho těžím. Vemte si, že v extralize působí 14 týmů, to je cca 400-450 hráčů. Ve florbalové extralize přibližně 300 hráčů. U všech si musím čísla dresu pamatovat, navíc se to musí okamžitě propojit se jménem. Někdy je identifikace složitější: velká vzdálenost z komentátorského stanoviště, shrnuté dresy. Pak je důležité znát, na jakou stranu hokejista drží hůl, jak se pohybuje, v jaké formaci ho můžeme očekávat atp. Přesto se občas stane, že hráče určíme špatně. Tomu se nevyhne nikdo," přiznal.

A jak vůbec vypadá čas komentátora mezi třetinami, kdy běží přestávkové studio? "Rychle na toaletu (David Pospíšil na cigárko), svižná svačinka (taková, která neuvízne v mluvidlech), prozkoumat statistiky z uplynulé třetiny, prohodit pár vtípků s expertem, návratový stand-up do vysílání a zase vesele komentujeme dál...," přiblížil Zamazal asi nejčastější variantu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články