Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rangers vyřadili Pittsburgh, naopak Ottawa ještě dramatizuje sérii

New York - Hokejisté New Yorku Rangers porazili Pittsburgh 2:1 v prodloužení a celou sérii ovládli v poměru 4:1. Postoupili tak do semifinále Východní konference. Naopak razantním způsobem odvrátila konec sezony Ottawa, která uspěla v Montrealu 5:1 a snížila stav série na 2:3. Ve zbývajícím utkání vyhrála Minnesota 4:1 na ledě St. Louis a ujala se vedení 3:2 na zápasy.

Carl Hagelin slaví vítěznou branku
zdroj: ČTK/AP autor: Julie Jacobson

New York Rangers - Pittsburgh Penguins 2:1 PP

Hrdinou Rangers se stal Carl Hagelin, jenž zápas rozhodl v čase 70:52 po nenápadné akci. Švédský útočník si najel od zadního mantinelu do pravého kruhu a z bodu pro vhazování zamířil přesně k bližší tyči. Branky v základní hrací době padaly z dorážek. Domácí dostal do vedení Derek Stepan a za hosty vyrovnal Nick Spaling.

"Je to jeden z mých nejúžasnějších zážitků v životě," rozplýval se Hagelin, který svou branku neviděl. A ani nemusel. "Najednou jsem vnímal, že jsou lidé hlučnější, spoluhráči mi začali řvát do ucha. Naskočila mi husí kůže. Je to neuvěřitelný pocit," dodal.

Zpečetěním rychlého postupu ušetřil síly týmu, který loni na cestě do finále Stanleyova poháru hrál úvodní dvě série na sedm zápasů. "Odpočinek bude prospěšný, síly se nám budou hodit," řekl Marc Staal. Rangers v dalším kole narazí na lepšího ze série NY Islanders - Washington.

Za vyřazením Penguins stála slabá produktivita. V pěti zápasech překonali brankáře Henrika Lundqvista jen osmkrát, přičemž lídr týmu Jevgenij Malkin v sérii nebodoval. Všechny prohry měly stejnou podobu 1:2, i to vypovídá, jak těsná série byla. "I dnes jsme klidně mohli vyhrát, ale bohužel. V celé sérii byl malý prostor pro chybu, zápasy byly vyrovnané. Scházela nám i větší efektivita v přesilovkách. Je teď pro mě těžké vstřebat vyřazení," řekl Sidney Crosby.

Montreal - Ottawa 1:5

Vystoupení Ottawy v play-off připomíná svým průběhem základní část. Hráči z hlavního města Kanady ztráceli ještě v úvodu února 14 bodů na elitní osmičku, do které se mocným finišem protlačili. V sérii s Montrealem prohráli Senators úvodní tři duely, ale opět dokazují, že se nevzdávají. Opřít se mohou znovu o brankáře Craiga Andersona, jenž vychytal výhry 1:0 a 5:1, přičemž na posledním triumfu se podílel 45 zásahy. Ve druhé třetině zneškodnil i samostatný únik Tomáše Plekance.

Možná i proto chtěl Montreal v závěru soupeřova gólmana trochu rozhodit. Brandon Prust popíchl holí Andersona, který mu to vrátil seknutím a následovala krátká mela. "Bouchly v nás emoce. Chodí tvrdě před bránu, bojuje o svůj prostor a já zase o svůj. A trochu jsme se střetli," popisoval Anderson incident, který se vůbec nelíbil trenéru Ottawy Davu Cameronovi. "Bylo to velmi laciné. Jde o známku frustrace, když se k něčemu podobnému soupeř uchýlí na vašeho gólmana, který vás drží," řekl.

Ottawa v pátém utkání směřovala k výhře od začátku a brankami Bobbyho Ryana, Patrika Wierciocha a Erika Karlssona si po dvou třetinách vybudovala třígólový náskok. V úvodu závěrečného dějství dal Tom Gilbert Montrealu naději, která ale v závěru pohasla trefami Erika Condry a znovu Ryana.

"Ale pořád vedeme 3:2 na zápasy. Jsou dobrým týmem, nikdo nečekal, že to bude snadné a že je přejedeme. Hrají srdcem, mají bojovného ducha, což dokázali už v závěru základní části, kdy patřili k nejlepším týmům v lize. K tomu mají skvělého gólmana, je pravděpodobně v největší formě, jakou kdy měl. Lépe jsem ho ještě chytat neviděl. Ale na to nesmíme myslet. Musíme se teď zaměřit jen na další zápas, jak ho vyhrát a jak uzavřít sérii," uvedl útočník Montrealu Max Pacioretty.

St. Louis - Minnesota 1:4

Za St. Louis vstřelil v desáté minutě úvodní gól zápasu Vladimir Tarasenko, jenž v letošním play-off skóroval už pošesté. Jenže vzápětí srovnal Marco Scandella a rozhodující trhák si Minnesota vypracovala v závěru prostřední části, kdy během 86 sekund udeřili Nino Niederreiter a Mikko Koivu. Marná byla střelecká převaha Blues (37:19), efektivní hosté je v poslední třetině dorazili gólem Charlieho Coylea.

Vítězné brance soupeře nezabránil Zbyněk Michálek. Český obránce svedl v rohu kluziště souboj s Chrisem Stewartem, který se ale uvolnil a mezi kruhy přihrál skórujícímu Niederreiterovi. "Hlavní chybou bylo, že se nám nepovedlo puk vyhodit. Vhazovalo se v našem pásmu, vytvořili si tlak a dali gól. Byl to trochu zlomový moment," uvedl kouč St. Louis Ken Hitchcock. Popel na hlavu si sypal i brankář Jake Allen za první gól, který padl z úhlu. Byla to první střela hostů. "Měl jsem to mít. Rychle vyrovnali a dostali se do hry," řekl Allen.

Výsledky 1. kola play-off NHL:

Východní konference - 5. zápasy:

Montreal - Ottawa 1:5 (0:2, 0:1, 1:2)
Branky: 42. Gilbert - 10. a 60. Ryan, 16. Wiercioch, 35. Karlsson, 55. Condra. Střely na branku: 46:25. Diváci: 21.287. Hvězdy zápasu: 1. Anderson, 2. Karlsson (oba Ottawa), 3. Galchenyuk (Montreal). Stav série: 3:2.

NY Rangers - Pittsburgh 2:1 v prodl. (1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 5. Stepan, 71. Hagelin - 38. Spaling. Střely na branku: 36:38. Diváci: 18.006. Hvězdy zápasu: 1. Hagelin, 2. Lundqvist (oba NY Rangers), 3. Fleury (Pittsburgh). Konečný stav série: 4:1.

Západní konference - 5. zápas:

St. Louis - Minnesota 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Branky: 9. Tarasenko - 12. Scandella, 35. Niederreiter, 37. Koivu, 55. Coyle. Střely na branku: 37:19. Diváci: 19.653. Hvězdy zápasu: 1. Dubnyk, 2. Koivu (oba Minnesota), 3. Tarasenko (St. Louis). Stav série: 2:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články