Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finálový střelec Lukeš: Semkli jsme pro Růču s Gumou, hnal nás i Ivan Hlinka

Třinec - Vedle brankáře Pavla Francouze byl dalším hlavním strůjcem litvínovského triumfu v rozhodujícím finálovém utkání hokejové extraligy František Lukeš. Útočník Vervy vstřelil při vítězství týmu 2:0 v Třinci oba góly. Bezbrankový stav zlomil až zásahem v 53. minutě.

Útočníci Litvínova Martin Ručinský a František Lukeš se radují z titulu mistra extraligy
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Cítil jsem v tu chvíli strašně velkou euforii, ale jakmile jsme přijeli ke střídačce, tak jsem to uklidňoval. Bylo šest minut do konce a víte, že v tom pátém zápase jsme to nezvládli. Museli jsme to krotit a makat dále," popisoval náladu na střídačce hostů Lukeš, který ve finále vstřelil dva vítězné góly a celkově zaznamenal sedm bodů.

V utkání číslo pět Třinečtí gólem z 60. minuty srovnali a nakonec zápas zlomili v nájezdech. Tentokrát Litvínov už při power play vedení 1:0 nejen udržel, ale Lukešovým gólem do prázdné branky vítězství a titul zpečetil.

"Pořád ale zbývalo patnáct sekund do konce a říkali jsme si, že to musíme vyházet. Jednou dvakrát, ale oni nás už ani nenapadali," pokračoval Lukeš a těšilo ho, že mu gólovou tečku dopřál spoluhráč Viktor Hübl, který mohl sám skórovat. "Nečekal jsem, že mi puk ještě pošle. Já se jen snažil clonit, kdyby tam případně dojížděl bek, tak aby se na něj nedostal. Moc mu za ni děkuji," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Lukeš: Titul je pro mě nejvíc

Litvínovu pomohlo i rozhodnutí od videa, které za stavu 0:0 odhalilo, že Erik Hrňa kopl puk do branky. Neopakovala se tak situace z pátého zápasu série, po kterém Severočeši cítili křivdu, neboť si mysleli, že dali v prodloužení rozhodující gól. "Kdyby to nevyšlo, asi by nás to mrzelo. Ale už nás to trápit nemusí, máme titul. Jsem rád, že jsme sedmý duel zvládli," podotkl Lukeš.

"Chemikům" se podařilo získat titul poprvé v historii a symbolicky pro všechny hokejové generace v klubu, kterým triumf dlouho unikal. "Chtěli jsme ho vybojovat pro Růču (Martina Ručinského) a Gumu (Jiřího Šlégra). Pro ně jsme se semkli a hráli. Hlavní motivace pak byl Ivan Hlinka," zdůraznil Lukeš a připomněl, že foto litvínovské ikony měli i v kabině spolu se slavným Hlinkovým heslem Hlavně se z toho nepos...

I sám Lukeš se z mistrovského titulu raduje poprvé. "Nikdy jsem nic nevyhrál, vládne teď ve mně obrovská euforie. A nejen ve mně," přiznal litvínovský útočník, jenž se teď s týmem bude přesouvat do nejmenšího extraligového města. "Nemám tušení, jak to tam bude probíhat," pousmál se.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články