Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Růžička má jasno o týmu na devadesát procent, s Jágrem počítá

Brno  Kouč Vladimír Růžička má už z 90 procent jasno o složení týmu, který se představí na mistrovství světa. Na Růžičkově seznamu nechybí ani útočník Jaromír Jágr, který se připojil k mužstvu. Třiačtyřicetiletá hvězda sice svůj start na šampionátu v Praze a Ostravě definitivně nepotvrdila, Růžička si však nepřipouští, že by Jágr nehrál. Z kádru naopak vypadli čtyři hráči. Po zápase proti Finsku trenéři vyřadili tři obránce Bohumila Janka, Martina Pláňka, Adama Poláška a útočníka Tomáše Filippiho.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Já věřím, jak už jsem řekl, že ho ukecám. Je tady a myslím, že má chuť hrát," řekl Růžička po tréninku v Brně, kde reprezentaci čeká v pátek generálka na turnaj souboj s Finskem.

"Zatím jsem trenér a myslím, že bych to měl určit. Počítám s ním," zopakoval Růžička, který se společně s Jágrem radoval z triumfu na olympijských hrách v Naganu a poté jej jako trenér dovedl k zisku zlatých medailí na MS v letech 2005 a 2010.

I díky tomu má dost zkušeností, jak s Jágrem spolupracovat. "Musíme ho dostat do pohody. Jarda je hráč světové třídy. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že má nějaký věk, a nesmíme si myslet, že nastoupí a dá pět gólů," podotkl Růžička, který už několikrát uvedl, že je připraven vytvořit slavnému kladenskému odchovanci podmínky, aby se mu hrálo dobře.

Jágr krátce po středečním příletu z Floridy do Prahy uvedl, že si chce před svým rozhodnutím, zda bude na mistrovství světa v Praze hrát, sednout s Růžičkou a o všem si promluvit. "Něco jsme si řekli. Já jsem mu řekl, že s ním počítám, a on na to, že uvidí, jak se bude cítit," řekl Růžička, jenž pro páteční duel zařadil Jágra do druhé formace společně s Janem Kovářem a Michalem Vondrkou.

Je nám líto, video expirovalo.
Růžička: Jágr bude proti Finům hrát s Kovářem a Vondrkou

Pavelec může vyřadit Francouze

Krátce po utkání Růžička oznámí širší nominaci na MS. "Z 90 procent máme jasno. Zápas to ještě může trochu ovlivnit, ale představu máme," řekl Růžička. V noci ze středy na čtvrtek evropského času v play-off NHL vypadl Winnipeg a trenéři českého týmu by rádi do kádru zařadili dva hráče Jets brankáře Ondřeje Pavelce a útočníka Michaela Frolíka. "Chceme, aby přijeli. Nechci ale předbíhat, máme zájem a uvidíme, jak to dopadne," uvedl Růžička.

V případě, že by přijel Pavelec, jenž již s předstihem slíbil, že v případě vyřazení v play-off bude na MS startovat, vypadne z nominace zřejmě brankář Pavel Francouz.

V kádru je momentálně 27 hráčů  tři brankáři, devět obránců a 15 útočníků. V pondělí se k týmu připojí útočník Roman Červenka z Petrohradu a kouč Růžička avizoval, že na další sraz pozve i zástupce extraligových finalistů z Třince a Litvínova.

Zájem má o obránce Rostislava Kleslu a útočníky Jakuba Klepiše a Martina Ručinského. Ručinský má však blíže nespecifikované zdravotní problémy.

Další zúžení týmu by měl Růžička oznámit po páteční odvetě s Finskem v Brně. První zápas na MS Čechy čeká v pátek 1. května, kdy se utkají se Švédskem.

Aktuální složení hokejové reprezentace:

Brankáři: Matěj Machovský (Plzeň), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Novosibirsk/KHL)

Obránci: Vojtěch Mozík (Plzeň), Petr Čáslava (Pardubice), Michal Kempný (Kometa Brno), Jan Kolář (Vladivostok/KHL), Ondřej Němec (CSKA Moskva/KHL), Jakub Nakládal (TPS Turku/Fin.), Jakub Krejčík (Örebro/Švéd.), Michal Jordán (Carolina/NHL), Jan Hejda (Colorado/NHL)

Útočníci: Lukáš Radil, Tomáš Zohorna (oba Pardubice), Michal Vondrka (Sparta), Dominik Simon (Plzeň), Petr Koukal (Jokerit Helsinky/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL), Vladimír Sobotka (Omsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Radek Smoleňák (MODO/Švéd.), Michal Birner (KalPa Kuopio/Fin.), Jaromír Jágr (Florida/NHL), Jakub Voráček (Philadelphia/NHL), Martin Erat (Arizona/NHL), Tomáš Hertl (San Jose/NHL)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články