Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Litvínov jako první uspěl na domácím ledě a je jedno vítězství od titulu

Litvínov – Litvínov je jedno vítězství od toho, aby mohl slavit premiérový extraligový titul. Verva jako první tým ve finálové sérii uspěla na domácím ledě a ve čtvrtém duelu Třinec porazila 3:0. Díky tomu se ujala vedení 3:1 na zápasy a již v neděli na půdě Ocelářů může rozhodnout o celkovém triumfu. O branky vítězů se postarali obránce Jiří Gula a útočníci Robin Hanzl s Viktorem Hüblem. Gólman Pavel Francouz vychytal potřetí v letošním play-off a poprvé ve finále čisté konto.

Utkání Třinec - Litvínov
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Oba týmy se v úvodu soustředily na důkladnou defenzivu a brankáři byli dlouho prakticky bez práce. Litvínov si nevytvořil šanci ani při Kleslově vyloučení a krátce po skončení přesilovky v deváté minutě alespoň otestoval pozornost Hamerlíka zpoza branky Gerhát. Třinecký gólman, který ve středu vychytal při svém druhém startu v letošním play-off čisté konto, vzápětí čelil i pokusům Pavelky a Martynka.

Francouz na druhé straně musel zasahovat proti ráně Milana Doudery od modré čáry, Hamerlíka otestovali Gula a Kubát. V 15. minutě ukryl Ružičkovu střelu v lapačce litvínovský gólman. Při Trávníčkově trestu hráli první přesilovku hosté a dvakrát zkoušel štěstí Roth. Ještě před první pauzou se snažil prosadit pokusem z úhlu domácí Gerhát.

V úvodu druhé části byli aktivnější Oceláři, ale Francouz jejich pokusy pochytal. Velkou šanci zlikvidoval ve 27. minutě po individuální akci Polanského. Oba brankáři čelili stále většímu počtu nebezpečných pokusů, Hamerlíkovi nadělal potíže především Lukeš.

Ve 31. minutě už litvínovští fanoušci slavili vedení. Při hře čtyř proti čtyřem vypálil od modré čáry přes obránce Gula a Hamerlík poprvé v sérii inkasoval. Třinec se snažil odpovědět a Francouz musel i při oslabení hostů po vyloučení Trončinského krýt Hrňovu střelu. Až v závěru přesilovky musel Hamerlík zasahovat proti Lukešově ráně.

Litvínov se ale dočkal zvýšení náskoku ve 37. minutě. Nejproduktivnější hráč play-off Hanzl vybruslil zpoza branky, u levé tyče dostal prostor k zakončení a trefil se pod Hamerlíkovu vyrážečku. Vzápětí mohl pojistit vedení ještě Lukeš, ležícího třineckého gólmana ale nepřekonal.

Na přelomu druhé a třetí třetiny se Severočeši ubránili při Hanzlově pobytu na trestné lavici a ve 43. minutě měli další šanci na zvýšení náskoku. Jánský ale po úniku minul. Další možnosti měli Jánský, Ručinský a především Kubát.

Třinec marně dobýval obranný val Litvínova. Když už se dostal před polovinou závěrečného dějství do tlaku, chyběla při pokusech Plíhala, Rotha či Orsavy buď přesnost, nebo zasáhl Francouz či blokující obránci. V ohrožení byl ale i Hamerlík.

Při Chaloupkově vyloučení sáhl Třinec k power play, ale Francouz odolal a navíc v 56. minutě Hübl z vlastního obranného pásma trefil prázdnou branku. O chvíli později zamířili do kabin po vyloučení na pět minut a do konce utkání domácí Kubát, který fauloval Matuše, a hostující Růžička po následné potyčce. V závěru se ještě Třinec bránil v oslabení.

HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 31. Gula (Trávníček, T. Pavelka), 37. R. Hanzl (Ručinský, Z. Sklenička), 56. Hübl (T. Pavelka). Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 5:5, navíc Kubát - Marek Růžička oba 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 6011 (vyprodáno). Stav série: 3:1.

Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, Gula, T. Pavelka, F. Pavlík, Z. Sklenička - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - M. Hořava ml., Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Třinec: Hamerlík - Roth, Klesla, Galvas, Linhart, Trončinský, M. Doudera, Nosek - Dravecký, Klepiš, Ružička - Irgl, Polanský, Adamský - Hrňa, Plíhal, Orsava - Ciencala, Marek Růžička, Matuš. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Radim Rulík (Litvínov): "Začali jsme lépe než včera, ale psychicky nás postavila na nohy ta branka. Od té doby jsme se zvedli a víc jsme si proti Třinci dovolili. Přesně to jsme potřebovali. Třinec za stavu 0:0, i za stavu, kdy prohrává, je strašně nebezpečné mužstvo. Nás podržel brankář Pavel Francouz."

Václav Varaďa (Třinec): "My jsme dnešní utkání nezačali tak jako včera, bylo to z naší strany malinko nervóznější. Ale i tak byl průběh první třetiny docela vyrovnaný. Utkání zřejmě zlomila ta první branka, kterou jsme si nechali dát při hře čtyři na čtyři, kdy jsme po ztrátě kotouče na modré čáře špatně vyhodnotili situaci v obranné fázi. I potom jsme měli velké šance, domácí tým však v těchto chvílích podržel brankář. Snažili jsme se to zdramatizovat při té přesilovce ve třetí třetině, ale nepodařilo se nám dostat kotouč za Francouze."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články