Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Růžička čelí trestnímu oznámení kvůli podezření z korupce

Praha - Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička čelí trestnímu oznámení kvůli podezření z korupce. Podle webu tn.cz jej podal podnikatel Jiří Jehlička, provozovatel Centrálního registru dlužníků a šéf serveru Protikorupcnilinka.cz. Za svého trenéra se ve společném prohlášení postavili čeští reprezentanti.

Podle Jehličky je možné, že Růžička spáchal trestné činy přijímání úplatku, podvod a poškozování cizích práv v kauze s částkou 500 000 korun, kterou trenérovi dal Miroslav Palaščák za to, aby jeho syn mohl působit ve Slavii. Jehlička řekl, že nepodal trestní oznámení přímo na osobu trenéra, ale podnět, aby se policie záležitostí začala zabývat. "Čekáme, že se ozvou další lidé, kteří se pohybují kolem hokeje nebo ve sportu a mají podezření na něco podobného. Mělo by se jednou provždy vyjasnit, kde je hranice mezi sponzorským darem a korupcí ve sportu," řekl Jehlička.

Případ rozpoutalo v minulých dnech video z Růžičkova jednání s otcem hráče. Současný reprezentační kouč v pondělí v prohlášení potvrdil, že od muže přijal prostřednictvím svého kamaráda Jiřího Moučka dvakrát 250 tisíc korun, nejednalo se však podle něj o úplatek, ale o sponzorský příspěvek, z něhož se pak kvůli chybějící dokumentaci stala půjčka. Na konci minulého roku na Palaščákovu výzvu peníze vrátil.

Bývalý dlouholetý trenér i generální manažer Slavie kategoricky odmítl, že by se na úkor klubu obohatil, jednal jakkoliv nestandardně či dokonce nezákonně. "Nikdy jsem nepřijal jakoukoliv finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoliv hráče," doplnil Růžička, který se rozhodl kauzu předat právnímu zástupci a řešit ji soudní cestou. Vedení ČSLH mu v pondělí vyjádřilo důvěru a na stanovisku svazu se nic nezměnilo.

"Nepovažujeme to za zásadní posun v případu. Trestní oznámení u nás může podat každý občan, pokud to uzná za vhodné. Svaz by mohl zaujmout stanovisko pouze v případě, že by se vyjadřoval k výsledkům, ke kterým by dospěly orgány činné v trestním řízení," uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Policie zatím žádné trestní oznámení v této věci nepřijala. "Nicméně věnujeme se jí na základě naší zákonné povinnosti. Zjišťujeme, o co tam šlo a zda jednáním zachyceném na videozáznamu mohlo dojít k některému z trestných činů," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Národní tým za jeden provaz

Jednoznačnou podporu Růžičkovi vyjádřili reprezentanti. "Přes negativní kampaň načasovanou na období před mistrovstvím světa se chceme stoprocentně věnovat přípravám na vrcholný turnaj sezony v domácím prostředí," uvedli hráči ve společném prohlášení. "Všem hokejovým fanouškům vzkazujeme, že se jí nenecháme ovlivnit a pod vedením trenéra Vladimíra Růžičky jsme připraveni udělat maximum pro úspěch na světovém šampionátu."

Společné prohlášení národního týmu
zdroj: Facebook.com/narodnitym

Podle videa natočeného skrytou kamerou a zveřejněného na kanálu YouTube rodič zaplatil Růžičkovi v průběhu dvou let dvakrát 250 000 korun a předpokládal, že díky tomu jeho syn bude v klubu působit. Třiadvacetiletý David Palaščák, který je odchovancem Slavie, působil v juniorce pražského klubu naposledy na začátku sezony 2011/12. V minulé sezoně hrál v prvoligovém Mostu a druholigové Bílině.

"Když synovi končil juniorský věk, bylo mi v klubu řečeno, tedy panem Růžičkou, že mu nebude prodloužena smlouva a že má jít místo hokeje do práce. V té době se kolem kluka už delší dobu motal Jiří Mouček, který slíbil, že pomůže a zkusíme to někam jinam. Nakonec přišel s tím, že mluvil s Vláďou Růžičkou a že ten řekl, že když dám 250 tisíc korun, tak se o něj postará," řekl Miroslav Palaščák.

Růžička mu prý tvrdil, že peníze mají jít na posilovnu. "Ale já si nedělal iluze. Kdyby to tak skutečně mělo být, tak by musel být přece zdroj peněz při platbách nějak doložen nějakými dokumenty. Já chtěl, aby to šlo na fakturu jako sponzorský dar, ale to bylo panem Moučkem kategoricky odmítnuto, že se to tak nedělá. Bylo mi řečeno, že to musím předat v hotovosti," řekl Palaščák.

Peníze předal Růžičkovi podle svých slov v Edenu. "Utekl rok a kluk nikde pořádně nehrál. Na začátku další sezony byla znovu ta samá nabídka. Tak jsem tam zase přinesl peníze a zase to nefungovalo. On kluka poslal do jiného klubu, ale ani tam nedostal šanci," uvedl Palaščák. Sám situaci nebral jako poskytování úplatku. "Já to bral tak, že mi někdo nabízí službu. Prostě pan Růžička přišel s nabídkou a já jsem ji vzal. Akorát jsem netušil, že ji nesplní," řekl Palaščák.

Nahrál si pak jednání s Růžičkou skrytou kamerou. "Uvědomil jsem si, že jsem mu dal dvakrát 250 tisíc a nemám na to žádný doklad, že to převzal, protože to oni zásadně nechtěli. Udělal jsem poslední zoufalý pokus a někdy na konci roku jsem zašel za panem Růžičkou. Dal jsem mu číslo svého účtu a řekl mu, že má týden na to, aby mi ty peníze vrátil. Asi za tři nebo čtyři dny mi ty peníze opravdu přišly na účet," dodal Palaščák. 

Zdroj
ČTK, idnes.cz, deník Blesk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články