Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Přípravu na MS načne osmnáct hráčů, hokejisté mají nové dresy

Praha - Osmnáct hráčů pozval trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička na první kemp před blížícím se mistrovstvím světa v Praze a Ostravě. Ve středu ve Velkých Popovicích se mu budou hlásit hráči z české extraligy, Kontinentální ligy, Finska a Německa. Pro zápasy Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge mají reprezentanti připraveny nové sady dresů.

"Někteří hráči už dohráli a potřebujeme je dostat na led. Příprava bude podobná jako minulou sezonu. Mužstvo se bude postupně doplňovat. Závěrečná nominace na mistrovství světa bude po utkáních s Finskem a necháme si asi nějaké hráče otevřené," uvedl Růžička.

Pozvánku dostal i brankář Sparty Jan Lukáš, jenž je momentálně po návratu z hostování v prvoligovém Kladně až čtyřkou Pražanů a národnímu týmu bude hlavně vypomáhat při trénincích. Druhým pozvaným gólmanem je Matěj Machovský z Plzně.

Příští týden se k týmu připojí gólman Jakub Kovář z Jekatěrinburgu a zřejmě i dvojice libereckých útočníků Jakub Valský, Tomáš Filippi, kteří momentálně hrají s Tygry ve skupině o 11. až 14. místo v extralize. Ve hře je i účast Lukáše Krajíčka z Dinama Minsk, který ale má zdravotní problémy.

Největší zastoupení v reprezentaci má aktuálně Plzeň. Růžička se svými asistenty Ondřejem Weissmannem a Jaroslavem Špačkem z ní pozvali vedle Machovského ještě pětici Jakuba Jeřábka, Vojtěcha Mozíka, Dominika Simona, Jakuba Lva a Jana Schleisse. Z Vítkovic, které stejně jako Plzeň vypadly v předkole play-off, se k reprezentaci připojí Lukáš Kovář, Vladimír Svačina a Ondřej Roman.

Šest hráčů národní tým posílí z Kontinentální ligy. Jsou mezi nimi i mistři světa Jiří Novotný z Jaroslavle a Martin Růžička z Čeljabinsku, který loni startoval na mistrovství světa, ale v této sezoně ještě nereprezentoval. Podobně v této sezoně za reprezentaci nehrál ani Robert Kousal z Podolsku.

Nové reprezentační dresy

Hokejová reprezentace se představí v zápasech Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge v nových dresech. Barevná kombinace zůstává, mění se design. "Nebyl vybrán náhodně. Inspirací byly svetry, ve kterých vyhrála česká reprezentace v roce 1947 první pohár mistrů světa," uvedl svazový šéf Tomáš Král. Při světovém šampionátu budou hokejisté hrát ve stejných dresech jako na olympijských hrách a mistrovství světa v Minsku.

Je nám líto, video expirovalo.
Růžička pozval na první kemp před MS 18 hráčů

Norsko, Slovensko, Švédsko, Finsko a domácí šampionát

Národní tým bude ve Velkých Popovicích trénovat od středy do pátku a od úterý do pátku příští týden. První ze série přípravným zápasů jej čeká 3. a 4. dubna v Lillehammeru, kde se utká s Norskem. Následně Česko čekají souboje se Slovenskem, ve Švédsku a proti Finsku. Poté je již čeká start na MS, které začne 1. května.

"Vím, že mistrovství světa bude hodně sledované. I zápasy před šampionátem. Stávající sezona je výjimečná, všichni jsou ve velkém očekávání. To je pro nás velká výzva a uděláme maximum pro to, abychom uspěli," řekl Růžička.

Nominace:

Brankáři: Jan Lukáš (Sparta Praha), Matěj Machovský (Plzeň)

Obránci: Jakub Jeřábek, Vojtěch Mozík (oba Plzeň), Lukáš Kovář (Vítkovice), Jan Kolář (Vladivostok/KHL), Jakub Nakládal (TPS Turku/Fin.)

Útočníci: Jakub Lev, Dominik Simon, Jan Schleiss (všichni Plzeň), Vladimír Svačina, Ondřej Roman (oba Vítkovice), Roman Horák, Robert Kousal (oba Podolsk/KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL), Martin Růžička (Čeljabinsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Petr Pohl (Eisbären Berlín/Něm.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články