Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Rolinek rozhodl napínavou bitvu a Sparta vede 2:0

Praha Hokejisté Sparty porazili ve druhém utkání čtvrtfinále play-off Hradec Králové 5:3 a v sérii vedou po domácích utkáních 2:0. Pražané otočili ze stavu 2:3, vítězný gól dal kapitán Tomáš Rolinek. Po dvou brankách dali domácí Jan Buchtele a hostující Jaroslav Kudrna. Třetí utkání je na programu v neděli od 18:20 na východě Čech.

Utkání Sparta - Hradec Králové
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Brzy po úvodním buly měl možnost Kumstát, ale nedal, navíc na ledě zůstal ležet otřesený jeho parťák z útoku Pech. Brzy se však do hry vrátil. Po Cingelově přesné "žabce" měl další šanci Sabolič, ale i on ztroskotal na brankáři Kacetlovi. Na konci čtvrté minuty Červený s jedním ze sparťanů na zádech dokázal zakončit, Novotný však zázračně zakročil.

Poté se zase potil Kacetl, dokázal však zneškodnit i velkou příležitost Buchteleho. Menší bitka přinesla první tresty duelu, přičemž Sparta hrála přesilovku a právě Buchtele ji zblízka využil po výtečné Réwayově přihrávce zpoza branky. Těsně před přestávkou Sparta chybovala při rozehrávce, Šimánek ale Pražany nepotrestal ztroskotal na Novotném.

Druhé dějství bylo nabité událostmi. Nejprve neuspěl Forman, ale herně aktivnější byli v těchto fázích Východočeši a dočkali se brzy odměny. Ve 25. minutě nahodil Pospíšil z otočky kotouč před Novotného, kde se k němu dostal Kudrna a pohotově zavěsil. Za minutu měla Sparta vedení zpět, když bek Mikuš v signalizované početní výhodě využil zacloněného výhledu Kacetla a jeho rána zápěstím od modré čáry skončila v brance.

Ve 27. minutě ale musel na trestnou lavici Forman a po rychlých předávkách puku ho Kudrna ranou z kruhu pro vhazování poslal zpět do hry. Pouhých 17 sekund po vyrovnání udeřil Mountfield znovu, když Pláňkovo nahození od modré čáry dokázal pohotově tečovat Kukumberg.

Před polovinou základní hrací doby zvedla diváky ze sedadel bitka Barinky s Valcourtem, v níž domácího rohovníka nezastavila ani krev, jež se mu řinula po tváři. "Byla to docela dlouhá bitka a přiznávám, že už jsem byl docela unavený," řekl již s úsměvem na tváři Valcourt.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 2. čtvrtfinále Sparta - Hradec Králové

Ve 33. minutě se do dobré pozice prodral v oslabení Rolinek, ale nedal, a Spartě bylo vzápětí ještě hůře, neboť po Mikušově faulu musela na 43 sekund do tří. Přestože se ocitla v kleštích, odolala. "Tam jsme to měli navýšit v té druhé třetině při přesilovce pět na tři a utéct jim o dva góly na 4:2. Tam kdybychom dali gól, tak se nám určitě lépe dýchalo," litoval Jaroslav Kudrna.

V nástupu do třetí části se proti pravidlům provinil Vydarený a Pražané trestali, když zacílil neomylně Réway. Další možnost spálil Forman. V 50. minutě nahradil Novotného ve sparťanském brankovišti Janus. Šest minut před koncem se parádně trefil Rolinek a dokonal tak další obrat v utkání. Vzápětí se mezi tyče vrátil Novotný.

Hosté však již na vyrovnání nedosáhli ani při power play, přestože byla podpořená přesilovkou. Prázdnou branku minul naopak Hlinka, jenž poté předložil pojistku Buchtelemu a ten 1,3 sekundy před koncem nezaváhal.

HC Sparta Praha - Mountfield Hradec Králové 5:3 (1:0, 1:3, 3:0)

Branky a nahrávky: 15. Buchtele (Réway), 26. J. Mikuš (J. Hlinka, Vondrka), 42. Réway (Polášek), 55. Rolinek (Přibyl, Pilař), 60. Buchtele (J. Hlinka) - 25. Kudrna (Pospíšil), 28. Kudrna (Vydarený, Šimánek), 28. Kukumberg (Pláněk). Rozhodčí: Pešina, Fraňo - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:9, navíc J. Mikuš (Sparta) 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7638. Stav série: 2:0.

Sparta: Novotný (50.-55. Janus) - Ďaloga, J. Mikuš, Pilař, Polášek, Piskáček, Barinka - Kumstát, Pech, Rolinek - Réway, J. Hlinka, Buchtele - Sabolič, Cingel, Vondrka - Forman, Přibyl, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.

Hradec Králové: Kacetl - Dietz, Vydarený, Čáp, Jank, Pláněk, Vašíček - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, T. Knotek, Pospíšil - Valcourt, Kukumberg, Červený - Vantuch, Tvrdík, Kopta. Trenéři: Draisaitl a Kučera.

Zdeněk Moták (Sparta): "Zápas splňoval všechny atributy play off utkání. Bylo tam všechno, co se do play off zápasu má dát. Z naší strany to bylo vítězství vůle, odhodlání, bojovnosti a nasazení. Za třetí třetinu jsme si určitě zasloužili vyhrát."

Peter Draisaitl (Hradec Králové): "Můžeme být spokojení s tím, že jsme vypadali trochu jinak než včera a hrál se play-off hokej, jak by alespoň z naší strany měl vypadat. Potom je to hodně o maličkostech. A také o zvláštních formacích. Tam se kvalita Sparty prosadila. Možná jsme mohli držet vedení 3:2 do poslední třetiny trochu déle, pak bychom to asi ustáli. Třetí gól padl ale relativně rychle. Styl, co jsme hráli, je v pořádku, teď ještě najít cestu k vítězství."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy