Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Začíná NHL. Poprvé v kontinentální Evropě

Praha - Už zítra začne v pražské O2 aréně nový ročník kanadsko-americké NHL očekávaným soubojem mezi Tampou Bay a newyorskými Rangers. Jedná se o historickou chvíli. Kluby NHL budou totiž poprvé hrát v kontinentální Evropě.

Nejznámější světová hokejová soutěž už přitom několikrát mimo území Severní Ameriky expandovala. V prvních třech případech to bylo vždy do japonského Tokia. NHL tam poprvé startovala v roce 1997. Ve dvou zápasech se také minulý rok v Londýně představili hokejisté Los Angeles a Anneheimu. "Teď je to skutečně poprvé, co se hokej dostává do kontinentální Evropy. Nejedná se jen o Prahu, ale i o Stockholm," vysvětluje sportovní komentátor ČT Tomáš Jílek. "V Praze si spolu zahrají Rangers a Tampa Bay, ve Stockholmu to bude Pittsburgh a Ottawa, tedy dva kvalitní kluby z východní konference," dodává.

Start NHL v Evropě je prvním krůčkem k tomu, aby se evropské hokejové kluby dostaly do kanadsko-americké soutěže. "Je to však dlouhodobá záležitost. Nedá se očekávat, že by se v nejbližších pěti letech něco takového povedlo," tvrdí Jílek a zároveň připomíná, že NHL bude muset v budoucnosti reagovat na to, že v ní hraje stále více Evropanů. "Nenašli bychom klub, jenž by neměl v kádru výrazné evropské hráče. Vedení NHL na to reaguje a fanouškům to chce vrátit. Jednotlivé hokejové světy se natolik vzájemně ovlivňují, že NHL už je globální soutěží," zdůrazňuje.

Tampa trénovala v Praze, Rangers se připravovali ve Švýcarsku

Oba týmy mají trochu jiný program. Přestože Tampa přiletěla už týden před startem prvního zápasu, Rangers se připravovali ve Švýcarsku, kde si zahráli s ruským Magnitogorskem. Tampa zase zavítala na exhibiční utkání do Berlína a v přípravném utkání se v Bratislavě střetla s tamním Slovanem. Oba celky však spojuje to, že cestují po evropských městech a chtějí se předvést.

Diváci by si měli v O2 aréně připadat podle organizátorů jako na hokeji v zámoří. "Cílem je, aby se divák, který vstoupí do arény, cítil přímo jako v Americe. Minulý rok to tak v Londýně opravdu bylo. Veškerá režie obou pražských zápasů je v rukách lidí z NHL, kteří mají s přípravou bohaté zkušenosti. Navíc se budou se snažit o to, aby každý z týmů měl v jednom zápase své domácí prostředí. Velkoplošné obrazovky i atmosféra budou nasvědčovat tomu, že jeden z týmů si bude připadat jako doma a druhý venku," říká sportovní komentátor. "Rozhodčí budou také z kanadsko-americké soutěže. Moc měnit se nemusí ani hřiště, protože domácí Slavia je týmem, který má minimální povolené rozměry a blíží se rozměrům z NHL," dodává Jílek.

Chceme evropské fanoušky, volají organizátoři

NHL 2008 Premiere Prague

New York Rangers - Tampa Bay Lightning

4. a 5. října vždy od 18 hod. v O2 Areně

Zatím není známo, kolik zámořských fanoušků Tampy či Rangers se zápasů zúčastní, organizátoři by si však přáli, aby přišlo co nejvíc fanoušků evropských, kteří budou mít příležitost vidět hráče, jež jinak vídají jen v televizi. Zájem o pražské zápasy ale zatím není takový, jak se možná předpokládalo. Kritici argumentují vysokou cenou lístků (od 1990 Kč do 12 900 Kč) nebo absencí bývalé hvězdy newyorských Rangers Jaromíra Jágra. "Ceny lístků se blíží tomu, kolik stojí v NHL, což je první důvod, proč ještě není vyprodáno. Druhá věc je neúčast Jágra, jehož osobnost je výjimečná. Nebude hrát Straka, který od začátku sezóny válí za Plzeň," připomíná Jílek.

I tak by se na ledě měli objevit minimálně čtyři čeští hráči. Za tým Tampy se s největší pravděpodobností objeví Václav Prospal s Radimem Vrbatou, za Rangers pak obránce Michal Rozsíval a Petr Průcha. V kádru Tampy navíc o svoji pozici bojuje David Kočí. "Tenhle hráč je zajímavý tím, že je to první ryze český bitkař v NHL. Hned v prvních dvou přípravných zápasech se třikrát porval, čímž ukázal, jak moc o místo v týmu stojí. Kočí je svým zaměřením naprosto výjimečný. Pokud by nastoupil, fanouškům by určitě připravil velice zajímavou podívanou," uzavírá Jílek.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články