Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Liberec nedal Litvínovu ani gól a předkolo se mu vzdálilo

Liberec - Hokejisté Liberce prohráli v dohrávce 50. extraligového kola s Litvínovem 0:2. Severočeské derby rozhodl gól Petera Jánského z 26. minuty, pojistku přidal v závěru do prázdné branky Viktor Hübl. Bílí Tygři přišli o šňůru pěti vítězství a promarnili možnost přiblížit se pozicím, které zaručují účast v předkole play-off. Litvínov počtvrté v řadě naplno bodoval a potvrdil tak druhé místo v tabulce.

Zklamaní liberečtí hráči
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Ta konečná druhá příčka po základní části nás nesmírně těší, protože když jsme do té sezony vstupovali, tak jsme o něčem takovém mohli leda tak snít, vůbec by nás to nenapadlo. Dnes jsme i o tohle hráli, protože ten tlak zespoda od Brna a Sparty tam je a my máme celkem těžké vylosování. Proto jsme nesmírně rádi, že jsme to zvládli a potvrdili už nyní," pochvaloval si kouč vítězů Radim Rulík.

Liberečtí vstoupili do zápasu aktivně. Na zteč je hnala velká touha po plném bodovém zisku, čímž by se po úterních výsledcích dotáhli k desáté příčce, kterou nyní drží Vítkovice, na jediný bod. Brzkou přesilovku při Trávníčkově vyloučení ovšem přes šance Bakoše a Výtiska nezužitkovali a poté začali vystrkovat růžky i hosté. Druhý tým tabulky byl při svých šancích nebezpečnější, na brankáře Lašáka ale hosté recept nenašli.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Liberec - Litvínov

Povedlo se jim to až v 26. minutě, kdy seděl na trestné lavici Gřegořek. Bek Pavlík si vyměnil puk s Ručinským, poté ho bez přípravy napálil od modré čáry směrem na Lašáka, před nímž úspěšně tečoval Jánský. Sudí si ještě u videorozhodčího překontrolovali, zda se tak stalo v souladu s pravidly, a poté mohli potvrdit vedení Vervy. Lukeš navíc ve velké šanci minul branku.

Ve 34. minutě zkusil štěstí ihned po buly Bakoš, brankář Francouz byl však se svou lapačkou dostatečně rychlý. Ještě před druhou přestávkou připravil Pavelka parádní přihrávkou od modré čáry obrovskou šanci Ručinskému, ten ale selhal a zakončil jen do boční sítě.

V úvodu třetího dějství zahrozil Bakoš, jenže Francouz byl nadále velmi pozorný. Na druhé straně vzal na sebe koncovku přečíslení dvou na jednoho Petružálek, ani Lašák se však nechtěl nechat zahanbit a držel naděje svého týmu nad vodou. Chvilku poté si poradil i se samostatným únikem Hübla.

Pak začal sílit tlak domácích. Vampola pálil z dobré pozice, dostal se i k odraženému puku, jenže ve velké šanci zakončil mimo. Následovala početní výhoda Bílých Tygrů, ani ta kýžené vyrovnání nepřinesla. I ve zbytku hrací doby se hrálo před Francouzem, 56 vteřin před koncem to Liberec zkusil v power play, jenže Hübl s Jánským si precizně pohráli s jediným bránícím hráčem domácích a definitivně rozhodli.

"Jeli jsme do Liberce s cílem hrát způsobem jako v play-off. Po základní části nás bude čekat dlouhá pauza, proto už jsme chtěli dostat do hlav, že se blíží vyřazovací boje. Liberec hraje o všechno, takže to svým způsobem už takové malé play-off bylo. Jsem rád, že se nám tento cíl podařilo splnit a zápas jsme zvládli," řekl Pavel Francouz, jenž díky 36 úspěšným zákrokům vychytal už sedmé čisté konto v sezoně.

Bílí Tygři Liberec - HC Verva Litvínov 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 26. Jánský (Pavlík, Ručinský), 60. Hübl (Jánský). Rozhodčí: Fraňo, Horák - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 5 409.

Liberec: Lašák - Šimek, Gřegořek, Výtisk, Derner, Vitásek, Ulrych, Plutnar - Bulíř, Vampola, Bulík - Valský, Filippi, T. Urban - Balaštík, P. Jelínek, Krenželok - Bakoš, J. Vlach. Trenéři: Pešán a V. Čermák.

Litvínov: Francouz - Gula, T. Pavelka, Pavlík, Baránek, Štindl, Chaloupka, Z. Sklenička - Jánský, Hübl, Lukeš - Šrámek, Petružálek, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - Majdan, Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Filip Pešán (Liberec): "Věděli jsme, že přijede soupeř, který má výbornou sezonu, předvádí organizovanou hru a má zároveň trošku lehčí hlavy, ruce i nohy, než máme my. Museli jsme ten dnešní zápas zvládnout, ale chtěli jsme možná až moc. A Litvínov, jak ten zápas odehrál, ukázal tu svoji kvalitu."

Radim Rulík (Litvínov): "Věděli jsme, že nás čeká velice těžké utkání, protože Liberec vyhrál pět zápasů za sebou a hraje o všechno. Na druhou stranu jsme byli rádi, že máme i v závěru sezony takhle těžké utkání. Podali jsme dnes obětavý výkon, podržel nás Pavel Francouz a měli jsme i štěstí, protože některé ty střely, co šly na nás, tak byly ztečované vedle brány nebo nad ni."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články