Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Slováci zdolali Švédy a odváží si bronzové medaile

Toronto - Juniorští reprezentanti Slovenska získali na světovém šampionátu hráčů do 20 let bronzové medaile poté, co porazili své švédské protivníky 4:2. O jejich vítězství rozhodl na počátku závěrečné třetiny Pavol Skalický. Jde o druhou medaili pro Slovensko v historii mistrovství.

Slavící slovenští hokejisté
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Slovensku se skvěle vydařil úvod utkání. Ve třetí minutě překonal z mezikruží Söderströma Šoltés. Za 39 vteřin zvýšil obránce Rosandič, který v rozhozené švédské obraně projel po Réwayově přihrávce na pravé straně až před Söderströma a po blafáku zakončil u levé tyče.

V 11. minutě favorit snížil, když po přihrávce Holmströma překonal Godlu osamocený Nylander. O šest minut později pak už Seveřané srovnali krok: Ehn z pravého kruhu přihrál na levý Löökemu, jenž ranou k pravé tyči překonal přesouvajícího se Godlu.

Po půlminutě druhého dějství ujel obraně Švédska po asistenci Skalického Réway, ale blafákem do bekhendu zakončil do Söderströmova pravého betonu. Další šance měli po vyjetí z rohu Cehlárik a při vyloučení de la Roseho Paulovič.

Sukel o chvíli později už dostal puk do švédské branky, ale předcházel tomu Rosandičův faul. Za Švédy zahrozili Blidh a Lindblom, větší možnost však mělo ještě před druhou pauzou Slovensko, Skalický Söderströma bekhendem nepřekonal.

Vzápětí Bergman srazil zákrokem na hlavu Koyše a dostal trest na pět minut a do konce utkání. Dlouhou přesilovku využil po Réwayově výzvě z mezikruží Skalický. Při snaze Švédů o vyrovnání dvakrát pálil nebezpečně Aho a neuspěl ani z dorážky Lindblom. Slováci se dočkali pojistky 56 sekund před koncem, kdy při power play po parádní Réwayově akci skóroval do prázdné branky Koyš.

Slovenská dvacítka slaví bronz
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Slováci, kteří byli mezi nejlepšími čtyřmi teprve potřetí v historii a naposledy v roce 2009, tak mohou slavit překvapivý úspěch. Švédové jsou poprvé od roku 2011 bez medaile, nenavázali na zlato a dvě stříbra z posledních šampionátů. "Pro tuto prohru nemáme žádnou omluvu. Nehráli jsme tak, jak umíme. To je realita," řekl kapitán Švédska Jacob de la Rose. "Cítíme se hrozně. Kdybychom hráli tak, jak umíme, porazili bychom je každý den v týdnu. Takže to není dobré," dodal nejproduktivnější obránce turnaje Gustav Forsling.

"Byla to pro nás všechny skvělá zkušenost. Odvedli jsme skvělou práci od prvního do posledního zápasu," řekl kapitán Slováků Réway, který byl s devíti body za čtyři branky a pět asistencí také jejich nejproduktivnějším hráčem. "Je to neskutečný pocit. Slovensku se to nepodaří každý rok. Nejdříve jsme skončili třetí ve skupině a teď i celkově. Je to jako psát historii. Budeme navždy šťastní," doplnil útočník Dávid Šoltés.

Švédsko - Slovensko 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Nylander (Aho, Holmström), 17. Lööke (Ehn) - 3. Šoltés (Lantoši), 4. Rosandič (Skalický, Réway), 43. Skalický (Réway, Čerňák), 60. Koyš (Réway). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Mills (Kan.), Ritter (USA). Vyloučení: 2:3, navíc Bergman (Švéd.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 13 625.

Švédsko: Söderström - Bergman, Hägg, Aho, Lagesson, Norell, Forsling, Englund - Blidh, de la Rose, Karlsson - Nylander, Holmström, Lindblom - Olofsson, Wallmark, Kempe - Lööke, Ehn, Bristedt. Trenér: Rikard Grönborg.

Slovensko: Godla - Rosandič, Černák, Jaroš, Holenda, Bačik, Hochel, Pavúk, Jendrol - Skalický, Réway, Koyš - Cehlárik, Sukel, Paulovič - Petráš, Kabáč, Bondra - Šoltés, Rehák, Lantoši. Trenér: Ernest Bokroš.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články