Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kanada splnila roli favorita a je ve finále, Slovensko přehrála 5:1

Toronto - Kanadští hokejisté do 20 let porazili v semifinále mistrovství světa dle očekávání Slovensko 5:1 a postoupili do finále, kde se utkají o zlato s Ruskem. Hattrickem přispěl k výhře Nic Paton. Největší favorit turnaje Kanada se cenného kovu dočká po dvou předchozích šampionátech, v nichž vyšla naprázdno. Na zlato čeká kolébka hokeje od roku 2009, kdy se radovala popáté v řadě. Finále Kanada - Rusko sledujte na ČT sport v úterý 6. ledna od 2:00.

Nic Petan dává druhý gól Kanady v semifinále proti Slovensku
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Kanadě vyšel v Air Canada center úvod. Kanadský kapitán Lazar našel při přesilovce u pravé tyčky Nica Petan, který si zpracoval těžkou přihrávku a táhlou střelou zavěsil do branky Godly. Zanedlouho se talentovaný Connor McDavid prosmýkl až do útočného pásma, kde naznačil střelu, objel Godlu a mohl zakončovat do prázdné brány. To se mu ale nepovedlo.

Domácí borci nadále vytvářeli tlak před brankou soupeře, ale byli to Slováci, kdo měli dvě obrovské příležitosti k vyrovnání. Při první Réway ihned po vhazování vzal puk a ujížděl na Zachareho Fucaleho, k jeho smůle mu ale neposedný kotouč uskočil. Ještě větší gólovou možnost promarnil Skalický. Zblokoval střelu obránce ve vlastním pásmu a ihned vystartoval sám na Fucaleho, při bekhendové kličce mu puk také poskočil a nestihl ho kvalitně zakončit.

Ve druhé části už byli Kanaďané výrazně střelecky aktivnější, celý zápas se však zlomil až na sklonku prostředního a třetího dějství. Ve 39. minutě zvýšil Petan, o 86 vteřin později přidal třetí gól bek Shea Theodore. David Šoltés sice ještě do přestávky snížil, krátce po návratu ze šaten však Anthony Duclair vrátil Kanadě tříbrankový náskok.

Konečný výsledek dovršil v početní výhodě Petan a na konci 52. minuty tak uzavřel svůj hattrick. Kanada svého soka předčila vysoko 44:15 na střely na bránu a svou převahu nakonec i přes další vynikající výkon Godly promítla i do skóre.

Kanada - Slovensko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Petan (McDavid, Lazar), 39. Petan (Lazar, McDavid), 40. Theodore (Duclair), 43. Duclair (Nurse, Reinhart), 52. Petan (Lazar, McDavid) - 40. Šoltés (Paulovič). Rozhodčí: Gofman, Olenin - Lazarev (všichni Rus.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. Diváci: 18 002.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy