Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Žákovský hokej poznamenávají finanční i organizační spory

Praha - Spory uvnitř jindřichohradeckého hokejového klubu Vajgar před časem vyvrcholily odchodem jak trenérů, tak i malých hokejistů a následným založením nového spolku. Příčinou byly neshody na systému práce s mládeží a samotném způsobu fungování klubu. Ke kompromisu obě strany nedošly ani po půlročním vyjednávání. Není to přitom jediný případ.

Je nám líto, video expirovalo.
Žákovský hokej poznamenávají finanční i organizační spory

Zůstat u žákovského klubu Vajgar, nebo přejít ke Střelcům – jednu z těchto dvou variant si museli jindřichohradečtí rodiče malých hokejistů vybrat. A rozhodovali se ze dvou důvodů. Nešlo totiž jen o hokejovou budoucnost jejich dětí, ale i o jejich peníze, u nichž nebylo zcela jasné směřování. "Rodiče, kteří platí příspěvky a dávají gró peněz na hokej, chtěli průhledně a transparentně vědět, za co jsou jejich peníze utraceny. Toho ale absolutně nebylo možné dosáhnout," říká otec jednoho z malých hokejistů. "Základem jsou špatné a nevyhovující stanovy, neodpovídající morálním a demokratickým základům – to byl hlavní důvod, proč jsem přešel k Střelcům," doplňuje ho další z rodičů.

  • "Nikdy nikdo nepřišel za námi, že by chtěl vidět nějaké vyúčtování. Není problém, kterýkoli rodič, kdyby sem přišel a chtěl by se konkrétně na cokoli zeptat," odporuje ale manažer mládeže HC Vajgar Jozef Kohút.

Spory nicméně ještě vygradovaly, když vedení klubu Vajgar přesunulo jednoho trenéra na pozici asistenta. Postavilo se za něj sedm dalších a bezprostředně i většina rodičů dětí, které trénovali. "Bez rodičů se to nedá dělat. Snažil jsem se přesvědčit klub, abychom to udělali, tzn. změnit stanovy občanského spolku, které jsou teď nastavené proti rodičům, ale bohužel jsem narazil na tvrdý odpor," říká dotyčný trenér Petr Šachl. Spory rozdělily klub na dva nesmiřitelné tábory: Větší část hráčů sice dál zůstává ve Vajgaru, ale do nového klubu přešlo několik desítek dětí.

Spory o finance řešili také v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích před rokem řešili obdobný problém, jako je ten v Jindřichově Hradci - audit zde totiž prokázal nesrovnalosti v hospodaření. Do věci se posléze vložili sponzoři, kteří nechtěli do klubu vložit peníze. Nakonec ale nikdo obviněn nebyl, vyměnilo se jen složení správní rady. Klub, který vychovává 350 dětí, s plnou podporou zahajuje novou sezonu. Vznikl i nový žákovský klub Českobudějovičtí lvi, který sestavil tým bývalých hokejistů a dětem postavil halu za 150 milionů korun, přičemž do projektu zapojil i školy. 

Do sporů, jako jsou zmíněné dva, se nyní vkládá národní rada pro sport i legislativa. Člen rady Karel Pražák pro ČT uvedl, že konkrétně případ českobudějovického klubu před soudem skončit měl. "Jsem docela překvapen, že to policie odložila, protože tam naprosto jasně šlo o manipulaci s valnými hromadami. Je naprosto jasné, že když se do těchto spolků vkládají veřejné prostředky, by ta kontrola měla být daleko větší - jak ze strany svazu, tak i města," myslí si Pražák. V současné době se připravuje návrh zákona o podpoře sportu, v němž by měla být vložena i část řešící právě nakládání s prostředky v žákovském a mládežnickém sportu.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články