Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

První liga nenápadně roste, k "pralesu" má leckde hodně daleko

Praha – V tradičním a logickém stínu extraligy startuje druhá nejvyšší hokejová soutěž, tedy první liga. Letos se k postupovým ambicím hlásí vícero týmů, zřejmě největším favoritem však budou chomutovští Piráti, kteří po nešťastném pádu z extraligy hledí opět vzhůru. Návrat do extraligy by si jistě přáli i v Kladně, nicméně tradičně ambiciózní budou Jihlavští, herní vzestup se dá očekávat i u Českých Budějovic. Fanouškům to slibuje dost kvalitních hokejových bitev, povětšinou už i v poměrně důstojném prostředí: I v první lize je totiž znát postupná modernizace hokejových stadionů, která se rozšířila z extraligy.

Fanoušci Jihlavy
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Do baráže půjde Chomutov s Jihlavou

Poněkud smělé tvrzení na začátek. Jistě, o Pirátech se příliš nepochybuje, jejich neúčast v baráži o extraligu by byla velkým překvapením a vzhledem ke kádru i obrovskou ostudou. Nicméně o druhou pozici zajišťující boj o postup do nejvyšší soutěže se zřejmě povede nemalý boj právě mezi Jihlavou a Kladnem. Ambice Středočechů jsou sice jasné, na druhou stranu některé věci hovoří proti nim. A není jich málo.

S čím vším se tedy Rytíři potýkají? Krom frustrace ze sestupu jde zejména, jak už to tak bývá, o finance. Kladno má dlouhodobější problémy s plněním rozpočtu, které pramení zejména z nedostatku silných firem, tedy potenciálních sponzorů, v regionu. Postupně klesající ambice Kladna se navíc odráží v návštěvnosti, která v extralize poměrně dlouho patřila k nejnižším vůbec. Tomu sestup jistě též nepomůže. Nicméně definitivním stvrzením dalšího roku v první lize může být rekonstrukce kladenského stadionu a z toho plynoucí šňůra 22 venkovních zápasů hned zkraje sezony.

Loni přežily svou smrt Budějovice, letos Ústí. Zamíří oba týmy do play-off?

Hokejisté i fanoušci Budějovic v loňském roce téměř přišli o svůj klub po podivné aféře s pivem a stěhováním licence, nicméně díky semknutí lidí se v hodině dvanácté vytvořil nový klub, hrdě se hlásící k minulosti budějovického hokeje. Motor vznikl překotně a v loňské sezoně, které ani nepředcházela klasická příprava, se spíše zabydloval v první lize. Letos však bude útočit na mnohem ambicióznější konečné umístění. Dá se konstatovat, že klub přežil vlastní zánik a nyní postupně sílí za příkladné podpory místních fanoušků.

Nicméně do odlišných, avšak podobně devastujících problémů se mezitím dostal ústecký Slovan. Dříve silný klub na pomezí extraligy a první ligy začal postupně kolabovat, až se zdálo, že díky cyklícím se dluhům zanikne úplně. Úpadek doprovázelo prohlubující se znechucení místních fanoušků, Ústí se během nedlouhé doby propadlo v průměrné návštěvnosti z čela až na samý chvost první ligy. Ztracenou důvěru získává nová vedoucí parta Slovanu kolem Jana Čalouna velice těžko a s velkými zaškobrtnutími, nicméně bývalý dlouholetý prvoligový lídr se pomalu staví na nohy a zdá se, že je z nejhoršího též venku. A tak se v Ústí pomalu začínají debatovat cíle pro letošní sezonu. Slovan chce do rozšířeného play-off, které se letos hraje v extralize již známým systémem 6+4. Hlavním cílem Severočechů však zůstává prosté přežití.

V pralese samé stodoly? To už dávno není pravda

Letošní ročník opět o něco více ukazuje stoupající úroveň druhé nejvyšší soutěže. Čím dál více týmů se už nemusí obávat, že jim jejich letitý stadion spadne na hlavu, do první ligy dorazila, byť se zpožděním, obroda stadionů a zázemí pro hráče a diváky. Komfortně rekonstruovaný stadion s multimediální kostkou, který je v extralize již téměř standardem, už není ani v druhé nejvyšší soutěži výjimkou.

Nejmodernějším stadionem disponuje samozřejmě Chomutov, jde ostatně o novostavbu, ale extraligové parametry mají i stadiony v Budějovicích, Ústí nad Labem, Jihlavě, velkou rekonstrukcí konečně prochází letitá hala v Kladně. Velice slušný stadion s multimediální kostkou je i v Třebíči, kompletní rekonstrukcí prošla i hala v Litoměřicích, výjimkou se postupně stávají staré mantinely či chlazení. První ligu tak čeká slušná zápletka, lákat budou tradiční velké bitvy mezi trojicí Jihlava – Třebíč – Havlíčkův Brod, zpět je severočeské derby mezi Chomutovem a Ústím… Do dalšího ročníku tak nutno popřát druhé nejvyšší soutěži hlavně vyšší zájem diváků. Kvalitou by si to zasloužila.

Je nám líto, video expirovalo.
Startuje 1. liga. Nabídne předkolo play-off


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články